»

Internet Explorer 8 šele prihodnje leto

Microsoft - Dean Hachamovitch, ki pri Microsoftu skrbi za razvoj Internet Explorerja, je v svojem blogu zapisal, da osme verzije IE ne kaže pričakovati tako kmalu. Še julija je Microsoft zatrjeval, da bo IE8 nared do konca leta, sedaj pa se izid utegne zavleči do sredine prihodnjega leta.

V prvem četrtletju prihodnjega leta nameravajo najprej izdati še verzijo RC (relase candidate), s katero bodo zaključili beta stadij in se približali končnemu produktu, ki bo sledil kmalu. Natančnega razloga za zamudo Hachamovitch ni dal, pravi pa, da se morajo prebiti skozi milijone IE-jevih sej, stotine ur laboratorijskih preizkusov in tisoče različnih tem po forumih na spletu, da bi izboljšali brskalnik. Trenutno aktualna verzija je druga beta, ki je izšla avgusta.

Posebna previdnost pri Microsoftu je razumljiva, saj bi si polom težko privoščil. Poleg hiperaktivnega Firefoxa, ki dnevno pridobiva uporabnike in odžira kos za kosom pogače, tako da je njegov tržni delež že 40-odstotni, je udaril še Google....

12 komentarjev

Telewest: e-poštni kokošnjak

The Register - Ravno predvčerajšnjim sem razmišljal o možnosti spam napada na internetne strežnike. Nisem pa vedel, da se je ravno to zgodilo otoškemu Telewestu na začetku tega tedna: prejeli so več kot 1.2 milijona e-poštnih sporočil, od katerih je približno 80 % elektronskega smetja.

Problematično? Tovrstni napadi imajo pred klasičnimi DDoS napadi zanimivo prednost: zavedni ponudniki internetnih storitev imajo morda nastavljene posebne filtre, ki ob enormno povečanem prometu presodijo, da gre za napad, in vsa sporočila pošljejo v karanteno. Oportunitetni strošek tovrstnega zagotavljanja kvalitete storitev tako ni (le) nedelovanje sistemov, ampak predvsem zamuda e-poštnih sporočil, ki je v marsikaterem primeru bolj delikaten pojav (spomnite se nedavnega pohajkovanja SQLSlammer črvička); Telewestovci tako še danes ločujejo zrno od plev, več kot 200.000 uporabnikov pa tako čaka na svoja (ponedeljkova?) sporočila. Klik!

0 komentarjev

Še korak bliže kvantni kriptografiji

Security Focus Online - Do sedaj so se s pošiljanjem fotonov med dvema točkama "igrali" le v za to narejenih laboratorijih. Sodeč po članku na SecurityFocus je to sedaj stvar preteklosti, saj so ključ poslali 67 kilometrov daleč po optičnem kablu. To je, pravijo, le prvi korak, saj nameravajo tehnologijo implementirati tudi v satelitske ter radijske naprave. Težava naj bi se pokazala v ločevanju zrna od plev, saj je iz okolice, močno nasičene s "slabimi" signali, težko izločiti prave fotone. Sicer je pa to še en velik korak do popolne varnosti. Alice in Bob si bosta končno lahko delila svoje najintimnejše misli...

1 komentar

Umrl boš leta 2030, ko si boš zaradi Slo-Techovega propada pregriznil noht.

Vnunet - Okej, pa smo spet tam. V Čilu (če sklanjatev ni prava, me ne pojest; je pa boljša kot "v čiliju") se je pojavila spletna stran, ki mimoklikajočemu pove, kdaj in na kakšen način bo umrl, sodeč po odgovorih na vprašanja. Okej, takih kvizov smo videli že na tone, ne? Klik!

Očitno pa pri tej strani ne gre za tako nedolžno zadevico. Neko dekletce "naj bi" umrlo ob ogledalu s popraskanimi zapestji. Drugo štirinajstletnico naj bi posilil psihopat -- revica ima sedaj nočne more, ljudje pa stvaritelje te strani obtožujejo za "skrajno neodgovorne". Osebno se ob tem rahlo nasmiham, razmišljajoč o neogdovornosti osebkov, ki sploh izpolnijo "death test" ter pripravljam obtožnice režiserjem reklam ker dekleta, od kar imam malic(i)o, ne padajo name ter me sploh ne oblegajo kot leonardadikapria. Vejšda.

5 komentarjev

Ask Goo-ves

Newsfactor - "Ask Jeeves" in Google sta najavila $100 MIO vreden posel, po katerem bo Google skrbel za dobavo rezultatov plačljivega dela butlerjevih storitev. Na tem mestu bo nasledil znanca iz sodišč, Overture. Klik!

Očitno pa je, da v svetu interneta vrednost plačljivih (kvalitetnih) razultatov poizvedbnarašča. No, s sorazmernim porastom 'neuporabnih' strani je to razumljivo, saj je včasih s preprostimi iskalnimi tehnikami skoraj nemogoče ločiti zrn od plev, sam 'Ask Jeeves' pa je v zadnjem letu zabeležil 40 % porast plačljivih zahtevkov.

0 komentarjev

Kalvarije okrog plačljivih iskalnikov

CNN - AltaVista, LookSmart in AOL Search so le trije izmed številnih iskalnikov, katerim ne gre najbolj zaupati, saj so podlegli najnovejšemu trendu - plačaj in bolje boš iskan. Da ne bo kdo narobe razumel, tukaj gre predvsem za to, da iskalniki proti plačilu (da, $$$ [:\\] ) postavljajo stran na višje mesto. Sodeč po izjavah na CNN je ta sistem naletel na velika nasprotovanja, saj številni poudarjajo, da je vse skupaj namenjeno samo zavajanju končnih uporabnikov. In glede na to, da zadnje raziskave pokažejo, da se kar 60 % uporabnikom ne sanja, da številnim iskalnikom ne gre več zaupati, bi se kar strinja s prejšnjo trditvijo. Ne dovolite se zavesti. Uporabljajte Google, razen če tudi ta ni že podlegel najnovejšim "trendom iskanja" [:(].

0 komentarjev

Špegli: Patentna tožba

Australian IT - Jep, če jih ne moreš premagati, se jim pridruži! Amm, torej, če prenesem v modernejše čase: Toži jih!

Tako se je v krempljih lastnega uspeha zataknil tudi Goodle, ki je pred časom svojim oglaševalcem obelodanil 'revolucionaren' sistem oglaševanja, v katerem najemniki dobesedno tekmujejo med seboj. Se je pa od nekje pojavil rival Overture Services (nikoli slišal zanje), ki naj bi imeli patent nad tovrstnim sistemom. Klikiti!

1 komentar

Nekaj informacij o Kyru 2 Ultra

The inquirer - Kakih natančnih podatkov o Kyru 2 Ultra še vedno ni, je pa toliko več raznih govoric, ki se včasih izkažejo za malce bolj, včasih za malce manj natančne. The Inquirer poizkuša ločiti zrna od plev: PowerVR-ove informacije o prihajajočem čipu so še vedno precej skope. Kljub skopim informacijam, pa je vsaj Hurcules izdal ime prihajajoče kartice, ki se bo imenovala Prophet 4800 (kodno ime Kyra 2 Ultra je ST4800, kodno ime Kyra 2 pa ST4500). Znano je tudi, da bo Kyro 2 Ultra deloval pri višjih hitrostih, kot original (Kyro 2), ki pa zaenkrat še niso znane. O njih lahko samo ugibamo; predvidevane so frekvence čez 200 MHz, nekateri viri pa navajajo, da naj bi Kyro 2 Ultra deloval pri neverjetnih 225 MHz. Med drugimi, tudi samo ime "Kyro 2 Ultra" še ni potrjeno, vendar je zaenkrat najbolj razširjeno med računalničarji. Gotovo se nebi preveč čudil, če bi PowerVR nov čip, ki ga lahko pričakujemo oktobra ali novembra, poimenoval kar Kyro 3. Vendar je to malo manj mogoče, saj smo že prej...

1 komentar

Konkurenca Googlu?

The Register - Gotovo se vsi spomnite, kako je pred časi kraljevala Altavista, ki je bila daleč najbolj uporabljan iskalnik. Potem pa se je nekega dne pojavil Google, povsem "nepomemben" in nepoznan iskalnik, ki so ga avtorji pognali še v beta obliki. Čeprav Google še ni bil končan, so uporabniki kar prekmalu ugotovili, da kljub beta verziji izvrže precej dobre in hitre rezultate iskanja. Google se je tako priljubil marsikateremu uporabniku. S časoma si je le-ta nabral veliko bazo obiskovalcev in postal eden izmed najboljših iskalnikov. The Register se je spraševal, če ima Google sploh konkurenta. Po nekaj dnevih križarjenja so odkrili Teomo, ki v marsikaterem pogledu ponuja še kanček boljše možnosti iskanja, kot konkurenčni Google. Njihova mnenja o Teoma iskalniku si lahko preberete tukaj, če pa bi radi iskalnik preizkusili v akciji, pa kliknite sem.

3 komentarji