»

Hlajenje malih strežnikov

Frosty Tech - Več primerov je, ko rabimo rackmount vgradni strežnik, a je le-ta velikosti 1U, kar pomeni točno 4.5 centimetre razpoložljive višine za manevriranje ter vgradnjo komponent. Sam sem imel v svoji sobi 1U strežnik, ki je v sebi imel kar dva 933 MHz Intel procesorja. Precej interesantno se mi je zdelo, da je bil računalnik celo stabilen, saj sta zrak po ohišju prenašala samo dva ventilatorja 4x4 cm, na procesorju sta pa zrak mešala dva bolj neugledna ventilatorja, pritrjena na neko amorfno kovino. Seveda se človek vpraša, ali je sploh še varno delati strežnike, ob vsej disipaciji toplote. Na FrostyTechu so stestirali Thermaltakeov procesorski hladilnik za 1U strežnike ter ugotovili, da se nimamo česa bati, saj zadevica za $20 ponuja zadovoljive rezultate. Sicer odsvetujejo vgradnjo najhitrejših Athlonov, a vseeno :D.

1 komentar

Zanimiv hladilnik

Frosty Tech - V svetu se pojavlja vedno več hladilnikov in različnih dizajnov le-teh, tako da jim sploh ne morem več slediti. Zato vam samo pokažem enega, ki mi je zelo všeč, tako po dizajnu kot tudi po barvi (čeprav ni modra ). Stestirali so ga na FrostyTech-u. Vas kaj spominja na Orbe?
P.S.: Če želite videti test kakšnega bolj eksotičnega hladnika, potem si oglejte tole. Tu je ogromno hladilnikov, za katere sploh še nikoli nisem slišal. Ste vi?

0 komentarjev

Vantecov pritlikavec

Frosty Tech - Takih mini rešitev, kot jo je izdelal Vantec ne vidimo velikokrat, zato je opisani hladilnik še toliko bolj zanimiv. Če je Vantec poznan kot zelo dober izdelovalec bakrenih hladilnikov, to za tega posebneža nebi mogli reči, saj je vse premajhen in premalo zmogljiv. Vantec ga je namenil kot gladilnik za hlajenje strežniških procesorjev, vendar pa je tudi tukaj precej omejen, saj lahko zanesljivo hladi samo kakšnega Celerona, C3 ali Geode. Za kakšne Durone, Athlone ali Tualatine pa ni primeren. Zakaj ne, pa si preberite na FrostyTechu.

0 komentarjev

AVC 112BJO ventilator

Frosty Tech - Če iščete stran, kjer natančno opišejo določen hladilnik, potem je Frosty Tech gotovo ena izmed boljših. Pred kratkim so opisali zanimiv hladilnik 112BJO proizvajalca AVC. Morda se vas bo večina prav začudeno praskala po glavi, češ kaj je zdaj to eno čudo, vendar povsem po krivici, saj gre za zanimiv hladilnik, katerega največja pomanjkljivost je ravno neznanost. 112BJO je narejen iz aluminija, kar je v času, ko vse hiti na bakreno osnovo precej čudno, vendar je ravno aluminijasta osnova vzrok za nižjo ceno od bakrenih sorodnikov. Hladilnik ima mere 48x63x78mm, nanj pa je pritrjen precej tanek AVC-jev ventilator, ki zmore 4800 RPM. Ventilator ne prinaša kakšne revolucije, vendar je zanimiv, ker proizvajalec namesto visokih hladilnih reber, ki so "odlika" marsikaterega konkurenčnega hladilnika, raje izbral malce nižja. Za zaključek bi povedal samo še to, da je 112BJO sicer zanimiv hladilnik, ki pa mu žal manjka nekaj surove moči, da bi lahko posegel po višji uvrstitvi....

0 komentarjev

Zanimivo zračno hlajenje procesorja

2fast CPU - Lepo je, da tudi proizvajalci ventilatorjev včasih uporabljajo malce drugačne metode hlajenja in da ne delajo samo ventilatorjev, ki uporabljajo stokrat preizkušene metode. Podjetje Cyber Cooler je hotelo biti izvirno, zato je izdelalo precej zanimiv hladilnik P-5500 HSF. Najbolj očitna lastnost hladilnika je, da piha zrak na procesor od strani. Čeprav vsak pomisli, da se tako hlajenje bolj slabo obnese, temu ni tako. Hladilnik dobro hladi procesor, poleg tega pa lahko s stranskim izpuhom še malce ohladi RAM-e. Hladilnik so preizkusili na nenavitemu Pentiumu 3 z 993 MHz, ki je imel temperaturo vedno okoli 35 stopinj C. Škoda, da ga niso preizkusili tudi pri navitem sistemu. Test hladilnika najdete tukaj. ...

1 komentar

Test Thermal Buster hladilnika @ FrostyTech

Frosty Tech - Zadnje čase hladilniki postajajo vse večji in večji, seveda v želji proizvajalcev po čimboljšem hlajenju. Toda nekje obstaja meja dimenzij hladilnikov in vse kaže, da so jo današnji hladilniki že dosegli. Toda razvoj gre naprej, le da sedaj v pravi smeri: k inovacijam. En tak zanimiv hladilnik je tudi Thermal Buster, ki so ga testirali na FrostyTechu. Majhna zadevica (stična površina ima stranico 50mm) ima povsem bakrena rebra, ki so natančno pritrjena in oblikovana tako, da zagotavljajo najboljši možni pretok zraka. Tako se lahko kosa tudi s precej večjimi hladilniki. Upajmo, da nas bodo proizvajalci kmalu...

2 komentarja

Zanimiv hladilnik

3D Rage - Na 3D Rage so testirali en res zelo zanimiv hladilnik, s čudnim imenom OCW Ofrio. Gre za nekakšno kopijo Alphe PEP66, torej hladilnik, namenjen pritrditvi na Socket konverterje. Zadeva izgleda precej impresivno z ogromnim Delta ventilatorjev, tankimi hladilnimi rebri in bakreno podlago, pa tudi iskaže se kot precej dobr rešitev. Test si lahko ogledate tukaj, če pa upate na kaj takega v Sloveniji, pa vas moram razočarati. Gre za še eno eksotično igračo, ki je ne bomo nikoli ugledali [:(].

vir: 3D Rage

vir: 3D Rage

4 komentarji