»

Novi vitki diski iz Hitachija

X-Bit Labs - Hitachi je ta teden predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki se odlikujejo po svoji vitkosti. Diski iz serijo Z merijo v višino le sedem milimetrov, medtem ko so bili stari modeli visoki 9,5 milimetra. V novo serijo sodi več diskov različnih družin:
  • Travelstar Z7K320 se vrti s 7200 obrati na minuto, ima 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas 13 ms, SATA-300 in maksimalno porabo energije 1,8 W.
  • Travelstar Z5K320 se vrti s 5400 obrati na minuto, ima 8 MB predpomnilnika, tako da je nekoliko počasnejši. Hitachi ga je pripravil za sisteme, kjer ste pomembna tihost in varčnost, hitrost pa nekoliko manj.
  • Cinemastar Z5K320 je po karakteristikah podoben zgornjemu, le da je še za...

6 komentarjev

IBM predstavil procesor Power 5

X-Bit Labs - IBM je včeraj predstavil prve komercialne izdelke, temelječe na procesorjih Power 5, ki so namenjeni rabi v najzahtevnejših strežniških okoljih. Vsak čip Power 5 ima dve jedri, ki si delita 1,92 MB drugo- in 36 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Tipični procesor je tako MCM velikosti 95mm x 95mm s štirimi čipi (torej osmimi jedri), ki ima skupaj 144 MB predpomnilnika. Skupaj lahko naslovi do en terabajt pomnilnika. Procesor Power 5 sestoji iz 276 milijonov tranzistorjev, grajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, tiktakal pa naj bi z 1,9 GHz. Novi procesorji bodo podpirali programe, ki so bili napisani za 64-bitne Power 4. Več podatkov.

14 komentarjev

Inteligentni strežniki

BuisnessWeek Online - IBM je objavil nove informacije o svojem novem programju, ki naj bi pomagalo učinkoviteje izkoristiti računalnike podjetjem, ki uporabljajo večje število le-teh za razne računsko intenzivne aplikacije, na primer spletne strežnike. Ta program naj bi bil sposoben določati, koliko procesorske moči potrebuje, da zapolni vse trenutne zahteve in v skladu s tem lahko požene ali ustavi dodatne računalnike. To v praksi omogoči, da ob danem času teče samo toliko računalnikov, kolikor je potrebnih -- ostali, ki so na razpolago, pa čakajo izklopljeni na konice v prometu, ko jih sistem potrebuje in tako zagotovi, da se sistem ne upočasni.

Vsekakor dobra ideja, ki bo, če ne drugega, zmanjšala porabo elektrike. Kako se bo sistem obnesel v praksi, pa si boste lahko ogledali na sejmu CeBit, kjer ga namerava IBM predstaviti.
Za konec pa samo še klik na originalno novico.

5 komentarjev

IBM je predstavil rekordno zgoščen disk

X-Bit Labs - IBM je danes predstavil disk z največjo gostoto zapisa podatkov na kvadratni palec. Travelstar 80GN, kot se rekorder imenuje, ima kapaciteto 80 GB ter dosega gostoto zapisa 70 milijard bitov na kvadratni palec. IBM je takšno gostoto dosegel z izboljšavo svoje pixie dust tehnologije ter z uporabo elementa rutenija na magnetni plasti.

IBM napoveduje, da bodo dosegli mejo 100 milijard bitov na kvadratni palec še v prihodnjem letu. Travelstar 80GN je tako eden najhitrejših prenosnih diskov, saj ploščam, ki se vrtijo s 4.200 obrati na minuto, pomaga še 8 MB predpomnilnika. O dobavljivosti, ceni ter kvaliteti (IBM, khm, khm [:D]) še ni podatkov.

6 komentarjev

Prisluhni mi

Overclockers Australia - Ko sem gledal za zadnjimi novicami, mi je prišlo na pamet, kako smo lahko pravzaprav veseli, da so v Avstraliji tako zagreti člani Overclockers Australia. Glede na to, da so že zdavnaj v nedelji, imajo na svoji strani že nedeljske novice. Ki jih seveda dobite pri nas v lepi slovenščini.

Danes mi je od vsega, česar še niste prebrali, padla v oči povezana na IBM-ovo stran za pomoč uporabnikom, kjer najdete vse zvoke, ki jih pušča disk. Torej, če ste nesrečni lastnik IBM-ovega skupka elektronike in plošč, po domače diska, lahko preverite, kaj počne vaš disk, ko spušča čudne glasove. Prisluškovati pa najbrž znate..

1 komentar

IBM napada

ARNet - IBM bo že avgusta izvrgel iz tovarn nov procesor za svoje PowerPCje (tako vsaj pravijo analitiki [:8)] ). To bo malce oslabljen strežniški procesor Power4, ki bo s svojimi 64-imi biti in osemsmernim cevovodom lahko v enem ciklu izvedel 8 operacij. To se pravi, da bo procesor teoretično predelal 6.4GB podatkov na sekundo in bo imel poleg tega še vektorsko enoto, ki bo sposobna predelati še 160 vektorskih ukazov (to bo pospeševalo delo z grafiko).

IBM je te domneve potrdil, niso pa hoteli izdati ničesar novega. "Slaba stran" teh procesorjev je ta, da bodo uporabljeni le v delovnih postajah z Linuxom ali v Applovih "PCjih", ker imajo popolnoma drugačno arhitekturo in nabor navodil kot x86 AMDjevi in Intel procesorji. Hitrosti se bodo začele pri 1.6GHz in bodo naraščale s časom, ko se bo IBM "navajal" na nove tehnologije. Več.

3 komentarji

IBM predstavil Ultrastar 146Z10

The inquirer - Očitno IBM še ni rekel zadnje besede pri izdelavi diskov, saj je ravnokar predstavil disk Ultrastar 146Z10. Disk se vrti z 10.000 obrati na minuto in vsebuje 8 MB predpomnilnika, kot tudi zaščito proti vibracijam. Bojda bo to prvi disk, ki bo uporabil tako imenovano tehnologijo pixie dust, ki prinese še manjše segrevanje diska in še večjo stabilnost podatkov. Kupili ga bomo lahko v različicah z 18GB, 36GB, 73GB ali 146GB.

5 komentarjev

200 gigabajtni trdi diski

X-Bit Labs - Western Digital je napovedal novo serijo diskov z 60 GB ploščami, vrtečimi se pri 7.200 obratih v minuti. Razen tega je znano samo še to, da bodo imeli FDB (Fluid Dynamic Bearings) in da bodo na voljo velikosti od 60 pa vse do 200 GB.

Drugega ni znanega nič - ne vemo niti detajlov o kapaciteti, hrupnosti, o velikosti predpomnilnika, kaj šele kaj o vmesniku.

Se pa pojavlja vprašanje o velikosti. Z 60 GB/ploščo bi pričakovali, da bodo velikosti diskov večkratnik 60 - se pravi 60, 120, 180, 240 GB. Tako da se zdi malo čudno, da bi imeli disk z 200 GB - vanj bi morali dati štiri plošče in eno tretjino zadnje preprosto pustiti neuporabljene. Čudno.

7 komentarjev

Novi IBM diski

Digit Life - Pri Digit Life so vzeli na primerjalni test 2 nova IBM diska, IBM IC35L040AVVN07-0 (40 GB) in IBM IC35L020AVVN07-0 (20 GB). Še vedno spadata pod oznako 120GXP oz. Vancouver, toda že vizualno je nekaj razlik. Žal zadeva razočara, posebej zaradi majhne kapacitete, pa tudi po testih so slabši od starejših diskov. Več o tem tu.

5 komentarjev