»

Abit Siluro GeForce4 Ti4200

Overclocked Cafe -

Dobre stare GeForce4 kartice še niso za v pokoj. Prazaprav so še daleč od tega, saj si vsi pač ne moremo privoščiti najnovejših stvaritev, kot sta Radeon 9700 ter GeForceFX. Na OverclockerCafe so si tako ogledali že našo staro znanko, Abit Siluro GeForce4 Ti4200 kartico. Razpisali so se kar na osmih straneh, kartico pa so testirali v vseh mogočih igrah. Vas zanima? Test tukaj!

Prav tako kartico je predelal tudi alien-w in tukaj najdete njegov članek, kmalu (14 dni) pa pričakujte nadaljevanje članka v obliki izvedbe modifikacije napetosti in dodatnem hlajenju.

4 komentarji

Volcano 7 na Ti4200

Mad Gamers - Ta modifikacija pa mora biti ena najbolj nesmiselnih stvari, ki sem jih videl. Če kliknete na ta naslov (pozor, registracija potrebna, če želite videti témo), boste videli Sumin Geforce4 Ti4200, na jedru katerega se bohoti kar pošastni Thermaltake Volcano 7, na pomnilniku pa so ostale majhne izmenjevalne površinice, nalepljene na kartico že serijsko, ob nakupu. Forumaš se hvali, da je zadevo navil na neverjetnih 286/675 MHz. Dobro, okej, si rečem, ampak, ali niso Geforce4 Ti4200 specificirane za delovanje na frekvencah 250/500? Priznam, pomnilnik je zelo lepo navit, a lepiti Volcana7 na grafični procesor le za pridobitev 36 MHz... Klik!

11 komentarjev

Pomnilnik za ekstremne navijalce

Extreme Overclocking - Če hočemo svoj procesor naviti v megaherčne višave, bomo največkrat poleg dobre plošče in napajalnika potrebovali tudi dober pomnilnik, ki lahko deluje na čim večjih frekvencah. Na Extreme Cooling so testirali enega izmed takih, ki pa se sicer kar pošteno loči od drugih, saj je pravi ekstremist in lahko nemoteno deluje s frekvenco 433 MHz. Pomnilnik je tipa DDR SDRAM, sestavljajo ga 5 ns čipi, ustreza specifikacijam PC3500 in povrhu vsega vsebuje tudi kovinsko ploščico, ki je namenjena pasivnemu hlajenju. Pomnilnik proizvaja podjetje GEIL USA. Ker je na trg prišel precej pred svojim časom, je dokaj drag, s trenutnimi procesorji pa so le s težavo dosegali njegove osnovne zmožnosti, čeprav avtor članka verjame, da bi lahko pomnilnik deloval tudi z višjo frekvenco. Skratka, ocenjevalec je bil navdušen in pomnilnik priporočil zagrizenim navijalcem.

0 komentarjev

Kaj se skriva pod kodnimi imeni?

X-Bit Labs - Kratice NVxx, kjer je xx poljubno dvomestno število, so postale že kar Nvidiin zaščitni znak. To seveda ne pomeni nič slabega, vendar pa vse skupaj postane že rahlo moteče, ko nas podjetje zasuje s številnimi kodnimi imeni za različne družine svojih grafičnih čipov. A na srečo se na vsake toliko časa pojavijo dobre duše, ki razložijo, kateri čipi se skrivajo pod kodnimi imeni. X-Bit labsi so že ena izmed teh dobrih duš. Če jim gre verjeti, se pod številnimi novimi kodnimi imeni skrivajo naslednji čipi:
  • NV18.1 - GeForce4 MX 440 s podporo AGP 8x

  • NV18.2 - GeForce4 MX 440SE s podporo AGP 8x

  • NV18.3 - GeForce4 MX 420 s podporo AGP8X

  • NV18GL.1 - Quadro4 580 XGL

  • NV18GL.2 - Quadro4 280 NVS

  • NV18GL.3 - Quadro4 380 XGL

  • NV28.1 - GeForce4 Ti 4600 s podporo AGP 8x

  • NV28.2 - GeForce4 Ti 4200 s podporo AGP 8x

  • NV28GL.1 - Quadro4 980 XGL

  • NV28GL.2 - Quadro4 780 XGL

Kot lahko opazite, ni nikjer omenjenih čipov GeForce4 MX 460 in GeForce 4 Ti4400. To pa zato, ker naj bi se slabše prodajali zaradi...

0 komentarjev

Ti4200: VisionTek versus Abit

HardOCP - Katero od kartic kupiti, je vprašanje, ki si ga zastavimo pogosto. Če ste se že odločili, da vaša sanjska kartica temelji na procesorju Geforce4 Ti4200, se morate še odločiti med proizvajalci ter količino pomnilnika, ki bo vašo kartico krasila. 128 MB ali 64 MB, dodatki, podpora prikazovanju slike na dveh zaslonih, priloženo kablovje in dodatna programska oprema, in tako dalje... HardOCP je v primerjavo vrgel VisionTekovega Xtasyja (128 MB) ter Abitovega Silura Ti4200 (64 MB). Obe kartici sta po svoje bisera ponudbe, se dobro navijata ter imata dosti dodatkov, ki prepričajo kupca v "pravo" odločitev. Klik za test!

1 komentar

Gainward napovedal najhitrejšo GF Ti4200 kartico

The inquirer - Gainward je najavil novo kartico s čipom GeForce 4 Ti4200, ki bo namenjena navijalcem in bo delovala z malce nestandardnimi frekvencami 270/570 MHz. Za primerjavo lahko navedem, da običajne kartice na čipu GeForce 4 Ti4200 delujejo s frekvenco čipa na 250 MHz in frekvenco pomnilnika na 500 MHz. Ker pa bo kartica vsebovala še 3.3 nanosekundni pomnilnik DDR SDRAM, bomo lahko po trditvah Gainwarda grafični čip lahko navili na 290 MHz, pomnilnik pa na 610 MHz. Skratka, kartica, ki jo navijalci nebi smeli spregledati.

2 komentarja

Primerjava GeForce 4 Ti4200 kartic

AnandTech - Anandtech se je spravil na testiranje GeForce 4 Ti4200 kartic, vendar pa se je avtor članka tokrat raje ognil dolgočasnim klišejem in se raje posvetil nekaterim pomembnejšim lastnostim kot raznim primerjanjem, katera kartica s procesorjem Ti4200 je najhitrejša. Da bi članek popestril je vanj vključil še razne analize o tem, ali se bolj splača kupiti kartico s 64 MB pomnilnika, ki je hitrejši ali kartico z malce počasnejšim pomnilnikom, ki pa ga je 128 MB. Med drugimi so se na Anandtechu spravili tudi na primerjavo kakovosti slike, ki jo "izpljunejo" kartice in ugotavljali kateri dejavniki lahko najbolj vplivajo na samo kakovost le-te.

0 komentarjev

GeForce 4 Ti4200 že na Japonskem!

Akiba - Kot ponavadi so tudi tokrat kartice z grafičnim procesorjem GeForce 4 Ti4200 na voljo najprej na Japonskem. To pa pomeni, da bodo v bližnji prihodnosti kmalu na voljo tudi drugod po svetu. Kot gotovo že veste, naj bi se kartice s tem grafičnim procesorjem izjemno lepo navijale, kar jih bo, če bo cena dovolj nizka, naredilo privlačne za množice. Za slike primerkov, ki jih Japonski kupci že veselo kupujejo, so poskrbeli na Akibi .

10 komentarjev

Zanimiva Leadtekova kartica

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kljub Herculesovi odpovedi številni proizvajalce še vedno veselo napovedujejo nove kartice. Med temi je tudi Leadtek, ki je pred kratkim napovedal serijo kartic na procesorju GeForce 4 MX, sedaj pa je povzročil še manjše razburjenje s svojo kartico WinFast a250 Ultra GeForce4 Ti4600. Tukaj ne gre samo za to, da bo kartica nosila neemiksovsko različico čipa GeForce 4, ampak tudi za zanimiv dizajn. Leadtek se je namreč odločil, da pomnilnik in grafični čip pokrije z ogromnim hladilnim rebrom, ki ga bosta hladila dva ventilatorja. Mnenja o učinkovitosti takega hlajenja so si deljena, vendar pa je Leadtek naredil dobro rešitev, ki bo še v večji meri preprečila pregrevanje pomnilnika, ki se na hitrih karticah rad prav nenormalno segreje. Slika: ...

2 komentarja

Hercules ne bo proizvajal GeForce 4 kartic

Guru 3D - Hercules, eden izmed največjih in najbolj uglednih proizvajalcev grafičnih kartic, se je presenetljivo odločil, da ne bo proizvajal kartic, ki bodo bazirale na čipu GeForce 4. Uradni odgovor podjetja Guillemot, ki je lastnik Herculesa, se glasi, da so si izbrali kanadsko podjetje ATI in da to zadostuje njihovim potrebam. Je kriva Nvidia? Malo verjetno, saj so se že pred časom pojavljale novice, da sta se Hercules in Nvidia resno sprla in da Hercules zato ne bo deležen čipov GeForce 3. No, čipe GeForce 3 smo vseeno dočakali na Herculesovih karticah. Je mogoče problem v samih čipih GeForce 4? Ne vem, vendar vam lahko namignem, da naši bralci nad novim čipom po komentarjih sodeč zagotovo niso ravno navdušeni. Skratka škoda, da je Hercules dal košarico Nvidii, saj so znali narediti zares dobre kartice na čipih tega podjetja.

7 komentarjev

Leadtekovi GeForci 4 MX

X-Bit Labs - Številni proizvajalci grafičnih kartic se zavzeto pripravljajo na peti februar, ko naj bi Nvidia vesoljnemu ljudstvu prikazala zmogljivost svojih čipov naslednje generacije. Na ta skoraj zgodovinski trenutek se je vneto pripravil tudi Leadtek, ki ga številni poznamo po posrečenih rešitvah na čipih GeForce2 MX in GeForce 3. Predstavil nam je, katere kartice bomo v prihodnosti vtaknili v AGP režo svoje matične plošče:
  • Leadtek GeForce4 MX420 bo najpočasnejši model, ki bo opremljen s 64 MB pomnilnika SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz. Frekvenca grafičnega čipa bo seveda višja - 250 MHz.

  • Leadtek GeForce4 MX440 bo malce bolj zmogljiv model, ki bo vseboval kar 64 MB DDR SDRAM pomnilnika in malce hitrejši grafični čip, ki bo deloval s frekvenco 275 MHz. Pomnilnik bo deloval s 400 MHz.

  • Leadtek GeForce4 MX460 bo sestavljena iz 300 MHz grafičnega čipa in bo izdelana v dveh različicah. Prva bo vsebovala 64 MB DDR SDRAM in druga različica 128 MB DDR SDRAM (končno!) pomnilnika, ki bo...

4 komentarji

ASUSove specifikacije kartic z Geforceom4

The inquirer - Pri The Inquirerju so zbrali nekaj dodatnih informacij o grafičnih karticah z nVidiinim procesorjem Geforce4. Prva, najmočnejša kartica se bo imenovala ASUS V8460Ultra in bo temeljila na procesroju Geforce4 4600. Poimenovanje Geforceov4 sem že opisal v eni izmed mojih prejšnjih novic. Količina pomnilnika na tej kartici bo 128 MB, uporabljeni pomnilnik bo seveda DDR, potil pa se bo pri 330 MHz (660 MHz DDR). Čip bo deloval z isto hitrostjo kot pomnilnik, torej z 330 MHz. Naslednja kartica bo ASUS V8440, ki bo prav tako temeljila na Geforce4 čipu, tokrat z oznako 4400. Na njej bo, enako kot na močnejši sestri 128 MB DDR pomnilnika, ki bo deloval pri frekvenci 275 MHz, glavni čip pa pri 300 MHz.

ASUS bo izdal še tri kartice na osnovi Geforce4 MX čipa: ASUS V8170Pro, ASUS V8170DDR in ASUS V8170SE. Prvi dve kartici sta pravzaprav enaki, saj se bo na obeh nahajal Geforce4 MX procesor ter 64MB DDR pomnilnika, razlika bo le pri frekvencah. Močnejša kartica bo delovala pri istih frekvencah...

0 komentarjev

GeForce4 čipi bodo zamudili

X-Bit Labs - Nvidia je čipe GeForce4 napovedovala za januar, vendar pa so predstavitev prestavili na februar. Nvidia se zaradi prestavitve datuma ne sekira preveč, saj ATI trenutno še vedno ni sposoben predstaviti naslednje generacije grafičnih čipov, ki se kodno imenujejo R300 in RV250, Titaniumi se trenutno prodajajo zelo dobro, TSMC pa ima svoje proizvodne zmogljivosti zasedene do skrajnosti. Številni viri poročajo, da zamuda ni posledica težav, saj naj bi bili prvi grafični čipi že poslani proizvajalcem grafičnih kartic.

13 komentarjev

Creative podprl Titanium procesorje

X-Bit Labs - Kljub temu, da je Creative izgubil malce slovesa, ki ga je užival, ko so na svet prihajale še Voodoo2 in RivaTNT/TNT2 kartice, še vedno namerava vzdrževati svojo serijo grafičnih kartice. Pred kratkim so jo pomladili s tremi novimi karticami, ki bazirajo na najnovejših Nvidiinih Titanium čipih.
  • Blaster GeForce3 Titanium 500 se imenuje kartica, na katero je pricinjen čip GeForce3 Ti500, ki deluje s frekvenco 240 MHz. Kartica vsebuje še 64 MB 500 MHz (250MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

  • 3D Blaster GeForce3 Titanium 200 bazira na čipu GeForce3 Ti200, ki deluje s frekvenco 175MHz. Na kartici je 64MB 400MHz (200MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

  • 3D Blaster GeForce2 Titanium bazira na GeForce 2 TI čipu, ki deluje s frekvenco 250 MHz. Kartica je opremljena s 64MB 400MHz (200MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

Kot mogoče že veste, Creative ne bo proizvajal teh kartic, ampak jih bo samo prodajal. Proizvajalec bo MSI. Cena kartic bo $370, $226 in $170. Še vedno preveč za večino uporabnikov :P ...

6 komentarjev

Nova profesionalna grafična kartica iz ELSE

X-Bit Labs - ELSA bo v kratkem najavila novo grafično kartico za načrtovalce grafičnih aplikacij, grafike,... Kartica bo imenovana Synergy 2000. Jedro kartice bo Nvidia Quadro2 MXR EX čip. Frekvenca čipa bo 175MHz. Kartica bo imela 32MB pomnilnika, delujočega pri 166MHz. Prodajala se bo z posebnimi driver-ji za profesionalno delo v OpenGL aplikacijah kot so AutoCAD, 3D Studio MAX,... Stala bo okoli $230.
Smiselnost nakupa take kartice je zelo vprašljiva. Edina razlika med Quadro2 MXR in GeForce2 MX je v driverjih. Pa je kdo zares pripravljen odšteti dodatnih $100 samo za majhno spremembo v končnem rezultatu? Mislim da ne. Raje naj kupi kartico z višjo frekvenco čipa, ki bo res doprinesla k končnemu rezultatu.

5 komentarjev

ATI Radeon SE

X-Bit Labs - Danes sem uspel izvedeti še malo več o skrivnostnem ATI-jevem Radeon-u SE. SE pomeni Second Edition. Kakor je bilo že rečeno, bo SE le zelo navit Radeon 64MB DDR VIVO. Le da bo SE imel hitrejši pomnilnik in dodatne hladilnike in ventilatorje. Frekvenca čipa naj bi bila 250MHz, frekvenca pomnilnika pa 250MHz DDR. Če to preračunamo, se frekvenca pomnilnika DDR spremeni v 500MHz! Pri kartici bo zanimiva tudi cena, ki bo, v primerjavi z drugimi podobnimi grafičnimi karticami (GeForce3), imela relativno nizko ceno. Seveda se novi Radeon ne bo mogel kosati z GeForce3, ampak bitka bo pa vseeno zelo zanimiva... Sploh do prihoda Radeon-a II.

1 komentar