»

Južnokorejski bloger oproščen

CNet - Včeraj se je na južnokorejskem sodišču z oprostilno sodbo končal primer proti Dae-sungu Parku, ki so ga bremenili širjenja napačnih informacij, ki naj bi pomagale spodkopati južnokorejsko gospodarstvo. Bloger je pod vzdevkom Minerva (rimska različica boginje Atene) lani na svojem blogu napovedal depreciacijo njihove valute won, zlom domače borze in propad ameriške investicijske banke Lehman Brothers. Tožilstvo mu je očitalo, da je z decembrskimi zapisi zviševal volatilnost domače valute, zaradi česar je moral finančni regulator v sistem vbrizgati milijarde dolarjev za stabilizacijo. Blogerja so aretirali januarja, a se je marca Južna Koreja ponovno zatresla zaradi namigovanj, da naj bi bili več sposobni servisirati zunanjega dolga, denominiranega v ameriških dolarjih, tako da Minerva očitno ni mogel biti edini krivec za nestabilnost.

Sodišče je sedaj ugotovilo, da četudi so bile nekatere informacije nepravilne, Minerva ni namenoma poskušal škoditi, še posebej če v obzir vzamemo...

14 komentarjev

Scythe 12 cm ventilatorji na kupu

Silent PC Review - Ker se bliža poletje in je treba prepotene mlinčke v tem času še posebej dobro ohladiti, so ljubitelji tišine na strani SPCR pod drobnogled vzeli 12 cm ventilatorje proizvajalca Scythe. Kot ponavadi, na SPCR izvemo veliko o značaju zvoka, ki ga testirani ventilatorji oddajo, in razmerju med zmogljivostjo in jakostjo oddanega zvoka. Najbolj sta se izkazala modela Slip Stream SY1225SL12M in SY1225SL12L. Za primerjavo lahko uporabite njihov prvi in drugi obširnejši test ventilatorjev te velikosti.

0 komentarjev

Sodoben in zmogljiv PC brez ventilatorjev - je to mogoče?

Slo-Tech - Do nedavnega sem bil prepričan, da ti dve lastnosti PC-ja ne gresta skupaj (seveda v okviru ljudskih cen). Normalno zmogljiv PC, ki bi deloval brez ventilatorjev (in brez vode), se pravi praktično neslišno, se zdi skoraj nemogoč. Tako ostanejo najglasnejše komponente v sistemu diski, enote CD/DVD in disketne enote! :)

Danes pa sem presenečen ugotovil, da je to mogoče. Sistem je lahko sestavljen na osnovi Intel Pentium 4 ali AMD Athlon 64 in hlajen izključno...

21 komentarjev

Tihi napajalniki

Mikhailtech - Zanimiv test sem zasledil na tej strani, saj so pri MikhailTechu pod drobnogled vzeli tri modele Seasonicovih napajalnikov - 300, 350 in 400 vatni model. Podjetje je tako meni kot opisovalcu neznano, po testu sodeč pa vedo, kako narediti kakovosten napajalnik. Njihova posebnost je namreč v tem, da so narejeni iz izjemno kakovostnih komponent, kar jim omogoča, da delujejo brez težav na višjih temperaturah, kot bi jih bili vajeni prenašati v napajalnikih. Hkrati s tem je v napajalnik vgrajen tudi sistem, ki nadzoruje vrtenje ventilatorja. Rezultat? Domala neslišen napajalnik, saj med navadnim delom ne potrebuje prisilnega hlajenja, ampak se zadovoljuje z navadno konvekcijo zraka. Izdelek je zagotovo zanimiv, zato branje testa priporočam.

0 komentarjev

Popolnoma neslišen računalnik

Minerva Technology - Še ena novice za ljubitelje tišine: na tej strani se je neki tip spravil izdelovati računalnik, ki ne proizvede nobenega šuma. Uporabil je procesor VIA C3, ki proizvede zelo malo toplote in zahteva le pasivno hlajenje s hladilnimi rebri, napajalnik brez ventilatorja in kartico Compact flash, ki je nadomestila trdi disk. V računalnik poleg vseh teh čud ni vgradil niti ene komponente, ki bi vsebovala gibajoče dele (disketnik, ...). Kako mu je vse skupaj uspelo, pa si lahko preberete v zanimivem članku na Minerva Tech.

0 komentarjev

Tiho, a močno

Minerva Technology - Česa vsega še nismo videli pri poskusih utišanja naših računal. Od lepljenja preprog, preko menjavanja ventilatorjev na procesorskem hladilniku, do vodnega hlajenja, ki je imel rezervoar s hladilnimi rebri zakopan globoko pod zemljo. Dobesedno vse. No, v tem članku absolutne tišine niso želeli doseči, saj je napajalnik še vedno vseboval (sicer izjemno tihi) ventilator, a vseeno. Pod drobnogled so vzeli obnašanje sistema pod raznimi obremenitvami s pasivnim hladilnikom na procesorju. Testirali so z dvema CPEjema: Intel P3 933@466 ter VIA C3 933@933 MHz. Po pričakovanjih so bile delovne temperature močno višje, a še vedno nič kritičnega. Veselo na branje!

3 komentarji

Borgovska kocka

Overclockers Australia - Uff, očitno tudi temu modifikatorju ni zmanjkalo domišljije, saj se je tudi sam odločil, da izpelje projekt, ki bo nekaj posebnega. Tip se je odločil, da bo izdelal ohišje v obliki borgovske kocke. Kako mu je vse skupaj uspelo, si lahko ogledate na priloženi sliki in na tej strani. Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je to, da v kocko ni vgrajeno samo drobovje računalnika, ampak tudi monitor. Skratka, zanimiva modifikacija, ki jo ne smete spregledati.

1 komentar

Tiha ventilatorja

Dan's DATA - Veste, kaj je problem vseh današnjih ventilatorjev? Problem vseh, oz. večine današnjih ventilatorjev je, da so od prvega do zadnjega vsi zelo glasni. Po eni strani je to dobro, saj glasnost velikokrat kaže na zmogljivost, vendar pa obstajajo tudi ljudje, ki jim ni vseeno, če jim na hladilniku tuli zmogljiv "badass" ventilator, ki jih iz dneva v dan s svojim hrupom požre nemalo živcev. Rešite za take ljudi pride v obliki ventilatorjev, ki imajo poseben senzor, ki prilagaja število vrtljajev glede na temperaturo procesorja. In ravno o takih primerkih je tekla beseda v Danovem novejšem testu, ki je zopet spisan poučno in zanimivo. V svojem testu je Dan predstavil ventilator podjetja Coolermaster in Thermaltake. Slednji se je...

0 komentarjev

Nočna lučka

Bit Technologies - Še ena novica, ki nam jo je poslal Darko Pevec:

Na bit-techu so sprobali še en luškan mod. Tokrat so se lotili značke na računalniku. To je tista nalepka na sprednji strani računalnika na kateri je ponavadi logotip podjetja, ki vam je prodalo računalnik. V bistvu je kar enostavno. Oni so to stvarco kupili za 10 dolarjev, jaz bi pa to kar sam naredil (važna je ideja :). Klik!

4 komentarji