»

Čarobni LCD-ji

New Scientist - Se vam je že kdaj zgodilo, da ste gledali pomembne in občutljive podatka na zaslonu, ko sem vam je za hrbet priplazil brat/sestra/mama/oče in se začel zanimati za podrobnosti? Od sedaj lahko imate na računalniku celotno anatomsko zbirko, in jo gledati ob polni sobi, pa vendar boste edini, ki boste videli sliko.

Seveda le, če imate 2000$ preveč, in ne veste, kam bi jih dali. Podjetje Iizuka Denki Kogyo namreč razvija LCD zaslone za posebne potrebe. Kot poročajo na New Scientistu, lahko s polarizacijo svetlobe, ki prihaja z zaslona, le-tega naredijo praznega. Sliko vidijo samo tisti, ki imajo depolarizacijska očala. Sicer je sistem zelo preprost, pa je tudi zelo učinkovit, razen če imate doma doktorja fizike. Očal namreč ni tako lahko ponarediti, ker se zadaj skriva kar nekaj fizike.

Ste pripravljeni na novo poglavje zasebnosti?

4 komentarji

Magnezij v ohišjih prenosnikov

DigiTimes - Sodeč po tem članku na DigiTimes, se Dell odloča, da bo po novem svoje prenosne računalnike odel v magnezij namesto v plastiko. Podjetje se je odločilo za to potezo, ker je magnezij lažji ter ima višjo toplotno prevodnost (ma nemoj [:D]) od plastike. Zaradi trdnosti zlitin se bo magnezij uporabljal tudi kot zaščitno sredstvo pred poškodbo integralnih delov prenosnega računalnika. Zakaj se proizvajalci kot Dell že prej niso odločili za ta korak? Težava naj bi bila v dobavljivosti takih zlitin, saj so bili produkcijski procesi prepočasni in niso mogli izpolnjevati tako visokih zahtev, kot jih narekuje Dell. Podjetje tudi napoveduje, da bo leta 2003 kar 80% njigovih prenosnikov narejenih iz te zlitine. Vseeno - še vedno si ga ne bi upal metati po tleh [:D].

0 komentarjev

Dvozaslonski prenosnik

Slashdot - Očitno se proizvajalci prenosnikov kar ne morejo več izmisliti, kaj bi nam uporabnikom lahko še nudili. Po raznih ročnih računalnikih, ki jim lahko vrtimo LCD zaslon, raznoraznih prenosnikih in tako imenovanih tablet PC-jih trg ni doživel kakšne bistvene (r)evolucije. Mogoč se bo to spremenilo v prihodnje, saj je podjetje Estari patentiralo izdelavo prenosnika s kar dvema zaslonoma. Mogoče se sliši malce čudno, vendar pa bo ta prenosnik najbolj podoben knjigi (glej sliko). To naj bi ga naredilo bolj domačega uporabnikom. Prenosnik bo gnal preizkušeni operacijski sistem Windows XP. Ali bo naprava doživela uspeh ali pa celo polom na tržišču, pa bomo videli bojda že v četrti četrtini tega leta, ko naj...

0 komentarjev

Prenosnik, ki trga gate

Sager Notebook - Samo s temi besedami lahko opišem tole. Komentirajte tole v prenosniku: 15" SXGA zaslon, Pentium 4 2.0 GHz, 512 MB SDRAM pomnilnika, 40 GB diskovnega prostora, 8x8x8x24x DVD/CDRW enota, ATI Mobility Radeon 7500 grafična kartica, 4 USB reže, Infra rdeč vmesnik, digitalni zvočniški izhod ter 10/100 MB mrežna kartica in v90 56k modem. Vse to za 580.000 SIT? Joj, najdite uvoznika za Sager v Sloveniji :D.

10 komentarjev