»

SiS prvi s podporo PCI Express?

X-Bit Labs -

Pri Silicon Integrated Systems (SiS) so dejali, da nameravajo biti prvi, ki bodo dejansko izdali plošče s podporo PCI Express. Njihovi poslovni partnerji naj bi tako že prihodnji mesec pričeli proizvajati plošče na njihovem naboru s podporo PCI Express. Zazdaj PCI Express x1 podpirata SiS965 in SiS965L.

Slednji ima poleg tega še šest klasičnih PCI-rež, osem priključkov USB 2.0, 8-kanalni zvok, 100-megabitno mrežno kartico, dva priključka SATA-150 s podporo za RAID in HotSwap ter dva klasična priključka ATA133, medtem ko ima naprednejši SiS965 poleg tega še dva dodatna SATA-150 in gigabitno mrežno kartico. Več o tem.

0 komentarjev

Nov GPU - Volari

PC Stats - X: Volari?
Y: Da, novi grafični procesor tvrdke XGI.
X: XGI?
Y: Da, družba ustanovljena maja 2003. Morda vam več pove celo ime Xabre Graphics Inc.
X: Xabre ... da, da cenejši procesorji za nezahtevne uporabnike. Kaj niso bili ti od SiS-a?
Y: Da, res je. SiS Multimedia se je "odcepila" od SiS-a in postala XGI. Poleg tega pa je za seboj potegnil še Trident.

Sedaj, ko veste kakšno je ozadje, lahko govorimo naprej. Kot pravijo XGI, njihovi novi procesorji Volari ne bodo imeli nič skupnega s Xabri, saj ne bodo ciljali le na spodnji, cenejši del trga, temveč bodo izdelovali grafične kartice za vse sisteme in cenovne razrede (Trident XP5 procesor tudi za prenosnike). Na voljo bodo tri različice procesorja: V8, V5 (Ultra različici z višjo uro) in V3 - osnovna različica...

34 komentarjev

XGI z dobičkom v treh letih

X-Bit Labs - Kot se verjetno še spomnite, je SiS konec marca ustanovil novo podjetje, ki se bo ukvarjalo z razvojem Xabre grafičnih kartic -- poimenoval ga je Xabre Graphics Corporation. Sedaj so podrobneje prikazali svojo strategijo, v kateri poudarjajo, da XGI ne namerava konkurirati ATI-ju in nVidii, temveč se bodo usmerili v nove vode. Predsednik XGI, Chris Lin, je dejal, da upajo in načrtujejo, da bo v roku treh let podjetje postalo dobičkonosno. Poudaril je še, da je bil nakup Tridenta dobra poslovna poteza in da kanijo obdržati vse Tridentove blagovne znamke in izdelke. Kakorkoli že, strokovnjaki opozarjajo, da so te izjave hudo optimistične, saj je bil Xabre doslej slabo prodajan, imajo pa dobro podlago v Tridentovih produktih, ki so bili nekoč že slavni. Več o tem.

1 komentar

SiS razpada

X-Bit Labs - Ne dobesedno. Različni računalniški viri so danes potrdili, da je podjetje SiS formiralo novo podjetje, ki bo zadolženo izključno za izdelavo in razvoj grafičnih procesorjev. Novoustanovljeno podjetje se bo imenovalo Xabre in se bo promoviralo popolnoma samostojno, kar nakazuje že SiS-ov nakup domene Xabre.com, kjer ime SiS skorajda ni omenjeno. Zazdaj se podjetje ukvarja s proizvodnjo Xabre600 kartic, proti koncu leta pa lahko bojda pričakujemo tudi XabreII. Več o tem.

Seveda bo SiS ostal in še vedno izdeloval ostale izdelke, ki so jih dozdaj.

9 komentarjev

VIVO različica Xabre600

X-Bit Labs -

Silicon Integrated Systems (SIS) so danes objavili, da bodo izdali prenovljeno verzijo svojega grafičnega čipa Xabre600, ki bo vsebovala tudi t.i. VIVO (Video In/Video Out) vezje. V ta namen bodo uporabili čip BT835 nam dobro znanega podjetja Conexant Systems.

Grafični procesor bo grajen v 0.13-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 300 MHz (GPU in RAM). Kot vsi dosedanji Xabre, bo imel tudi nov štiri teksturne cevovode z dvema TMU pri vsakem. Xabre600 bo zmožen razumeti NTSC/PAL/SECAM input signale, izhodni signal pa bo moč speljati na CRT-out, Video-out (S-video), DVI in kompozitni izhod. O dobavljivosti in ceni še ni podatkov. Klik!

0 komentarjev

Xabre600

X-Bit Labs - Silicon Integrated Systems Corp. (SiS) je včeraj predstavil zadnjega predstavnika Xabre grafičnih procesorjev, Xabre600 izvedenko. Zgrajena je v 0.13 mikronski tehnologiji, procesor ter pomnilnik pa tečeta na vrtoglavih 300 MHz (z DDR torej 600 MHz pomnilnik). Po zagotovilih SiSa bo kartica dostopna ob koncu meseca. Klik!

1 komentar

Je SiS Xabre 400 dobra izbira?

G3D - Pred časom smo lahko upali, da se bo SiS končno uveljavil kot spodoben proizvajalec grafičnih čipov, saj so številne strani objavljale izjemno obetavne rezultate, ki so nam dali vedeti, da bo Xabre 400 čip, ki se bo lahko enakovredno kosal z GeForci 4 MX... Nismo se mogli bolj motiti, saj so z uradno predstavitvijo SiS-ovega sprva obetavnega čipa na dan začele prihajati številne neprijetne podrobnosti, kot so na primer žrtvovanje kakovosti za hitrost, počasnost v "normalni" kakovosti, napake na teksturah v številnih igrah in še kaj bi se našlo. Pomanjkljivosti samega čipa so se med drugim lotili tudi na G3D in spisali kar všečen članek.

0 komentarjev

SiS gre na 0.13 mikronov

DigiTimes - Pri Silicon Integrated Systems (SiS) so najavili, da se bodo v tretji četrtini tega leta začeli postopoma preusmerjati na proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov. Postopoma zato, ker sprva še ne bodo uporabljali bakrenih povezav, ampak bodo le-te v proizvodnjo vključene šele leta 2003. Trenutno pri SiS proizvedejo kar 50 % čipov že z 0.15 mikronsko tehnologijo (novejši nabori, čipi Xabre), medtem ko se nabori SiS645 še vedno proizvajajo s staro 0.18 mikronsko tehnologijo. Pri SiS obenem še dodajajo, da bo tudi Xabre 600, ki ga trenutno še vneto pričakujemo, še vedno 0.15 mikronski, medtem ko bo Xabre II, ki naj bi na tržišče prišel nekje pred koncem tega leta, najverjetneje prvi SiS-ov čip, ki bo proizveden z novo 0.13 mikronsko tehnologijo.

0 komentarjev

UMC začel s proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov

X-Bit Labs - Uf, pa sem spet prišel v stadij, ko se mi nič ne da in raje gledam v zrak, kot pa da bi počel kaj koristnega - npr. pisal novice. No, da pa Sergio ne bo kruto smert storil zaradi brain overloada, bom danes jaz poskrbel za novice [:D].
Torej, eden izmed največjih proizvajalcev čipov na svetu, tajvanski UMC, ki se ga mogoče starejši uporabniki spomnite po naborih za 486-ke, je naznanil, da je začel z masovno proizvodnjo čipov, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. Po podatkih, ki sem jih našel tu, bodo prva večja naročila izpolnjena že do poletja, prva naročnika pa sta Xilinx Inc. in Ricoh.
No, začetek UMC-jeve proizvodnje pa bi lahko bil povezan še z nekom - podjetjem AMD. Namreč že kar nekaj časa se pojavljajo namigovanja na internetu, da naj bi AMD zaradi pomanjkanja proizvodnih kapacitet izdeloval nekatere svoje procesorje kar v UMC. Zadnje čase pa so se pojavila celo namigovanja, da naj bi AMD proizvajal samo še Opterone, medtem ko bodo za druge procesorje poskrbeli...

0 komentarjev

Sis povečal proizvodnjo

DigiTimes - Podjetje Silicon Integrated Systems, bolj poznano pod kratico Sis, proizvaja vezna čipovja za procesorje. Pred časom na tem področju ni bilo dobro poznano, saj njihova čipovja niso bila kaj prida. Časi pa se očitno spreminjajo, saj nameravajo proizvodnjo čipovij dvigniti kar za 40% in s tem zasesti 25% delež trga. Klik!

1 komentar

ATI Radeon 7500 počasi v trgovinah

X-Bit Labs - ATI je najavil, da bo v kratkem poslal v trgovino svojo šibkejšo izvedenko Radeona 2 - 7500, ki se bo od starih Radeonov razlikovala samo v 0.15 mikronski tehnologiji in podpori HydraVision tehnologiji, ki omogoča sliko na več monitorjih. Specifikacije grafične kartice so naslednje:
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave

  • 2 cevovoda (pipelines)

  • 290MHz hitrost grafičnega čipa

  • 550MHz DDR SDRAM

  • 64MB DDR SDRAM - 128 bitno vodilo

  • D-Sub out, DVI out in TV-Out

Cena teh kartic bo 199 $ in bo konkurirala GeForce3 Ti 200 karticam. Kaj pa Radeon 8500? Po zadnjih podatkih, naj bi ta veliko bolj zanimiva izvedenka prišla v trgovine sredi tega meseca.

3 komentarji

Nov RDRAM

X-Bit Labs - Čeprav je danes tržišče zelo počasi požira DDR SDRAM in skorajda sploh ne kupuje RDRAM-a, je Samsung izdal novo generacjo tega pomnilnika.
Prva generacija Samsungovega RDRAM-a je bila izdelana v 0.19 mikronski tehnologiji, druga v 0.17 mikronski in današnja, najnovejša v 0.15 mikronski tehnologiji izdelave. Ste že opazili, da na tržišču ni 256MB RDRAM modulov? To pa zato, ker dosedanja tehnologija izdelava tega ni dopuščala. Čipi so bili namreč preveliki, da bi na njih lahko spravili 256MB. Z 0.15 mikronsko tehnologijo se to spremeni. Samsung bo nareč do konca leta začel s prodajo 256MB RDRAM modulov.
S tem, ko je prešel na 0.15 mikronsko tehnologijo se je zmanjšalo še nekaj, ne samo velikost čipa, ampak tudi cena proizvodnje. Cena proizvodnje treje generacije RDRAM-a bo za 30% cenejša kot cena proizvodnje druge generacije RDRAM-a. In tu se še ne konča! Ob koncu leta bo Samsung prešel na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar bo pocenilo stroške izdelave za dodatnih 20% - 30%....

0 komentarjev

nForce kasneje kot pričakovano

DigiTimes - Danes mi je na dopustu uspelo zapleniti en računalnik, z dostopom na internet, za nekaj časa. Da pač vidim, kaj se dogaja na slo-techu in da tudi kaj napišem. Pač pomanjkanje…..(nečesa). Pa ne me grajat za napake, ker je računalnik v zaplembi samo dobro urico.

Na predstavitvi nForce čipa, junija na Computexu, je NVIDIA govorila o masovni proizvodnji le tega v 3Q leta. Vendar pa doslej še nismo dobili nobenih računalnikov, ki bi imeli v svojem drobovju matično ploščo z tem čipsetom. Po navedbah na DigiTimesu je razlog v previsokih proizvodnih stroških. NVIDIA nima svojega proizvodnega obrata v katerem bi lahko proizvajala svoj čipset. Zato mora plačevati za to drugim, kar pa seveda stane. Večino njihovih 0.15 mikronskih čipov proizvaja TSCM, ki se je specializiral za proizvodnjo čipov po naročilu. Njihovi naročniki so poleg NVIDIE tudi še npr. Transmeta, VIA in tudi Intel. Ker je proizvodnja čipov v 0.15 mikronski tehnologiji še relativno draga je tukaj še drugi razlog za to, da še...

1 komentar

NV20 specifikacije

X-Bit Labs - Pred nekaj časa smo bili deležni pravega navala raznoraznih "specifikacij" kartic, ki še niso izšle, recimo NV20 in Rampaga, potem pa je vse bilo tiho. Očitno pa se ob približevanju izida novega Nvidiinega čuda spet začenjajo govorice, katerih plod so tudi te specifikacije. Kitajska stran, ki je objavila tri NV20 slike, je tokrat objavila še to:
  • Izdelava: 0.15 ali 0.13 mikronska
  • Št. tranzistorjev: 30-50 milijonov
  • Renderirni cevovodi: 4
  • Teksturirne enote na cevovod: 3
  • Hitrost čipa: 300Mhz
  • Hitrost pomilnika: 250MHz DDR (500MHz efektivno)
  • Prepustnost pomnilnika: 8Gb/s
  • Pixel Fill Rate: 1200 milijonov na sekundo
  • Texel Fill Rate: 3600 milijonov na sekundo
  • Predelava trikotnikov: 150 milijonov na sekundo
No, večina specifikacij je nekako tisto, kar smo tudi pričakovali, razen morda tehnologije izdelave. 0.15 mikronska še nekako (čeprav tudi to le mogoče), 0.13 pa nikakor, saj bodo tudi največji proizvajalci na njo pripravljeni šele konec leta. Sicer pa: do februarja nas ne loči več veliko,...

0 komentarjev

Intel končal razvoj 0.13 mikronske tehnologije

Intel - Danes je Intel slavnostno objavil, da so končali z razvojem 0.13 mikronske tehnologije, ki jim omogoča "izdelavo čipov s tranzistorji, ki so debeli približno 1/1000 človeških las" [;)]. Kaj to pomeni za nas, navadne uporabnike? V bistvu več pozitivnih stvari. Z novo tehnologijo bo tudi Intel začel uporabljati bakrene povezave v procesorjih ( AMD jih uporablja že kar nekaj časa ), kar bo omogočilo doseganje višjih frekvenc in tudi, upajmo, boljšo overclockabilnost. Druga velika prednost novih čipov bo manjša poraba energije, in sicer za okoli 20%, saj bodo potrebovali le 1.3V napajalne napetosti. Zadnja prednost bo začetek uporabe 300mm silicijevih rezin namesto sedanjih 200mm, kar bo ceno čipov spustilo za približno 30%.Prve čipe na 0.13 mikronski tehnologiji bomo verjetno videli jeseni 2001, in sicer bo šlo za Coppermine-T ( Tualatin ) in Pentium4 Northwood. Sliši se lepo, sedaj moramo še samo počakati......

0 komentarjev