»

PocketPC 2003

Asus MyPal a620

vir: Hardware Analysis
Hardware Analysis - V ponedeljek bo Microsoft na tržišče uradno poslal svoj PocketPC 2003, ki bo zamenjal lanski PocketPC 2002. Na HardwareAnalysis so si predvčerajšnjim ogledali Asusov 400 MHz model MyPal a620 s 64 MB pomnilnika, na katerem že teče nov sistem. PocketPC 2003 se od predhodnik razlikuje predvsem po boljši podpori brezžičnim komunikacijam (WiFi) in novim standardom, kot so denimo XHTML, CSS, HTML 4.0, JavaScript 5.5, WAP 2.0, WTLS, IPv6 in drugi. Še cena: 330 evrov, 350 dolarjev oz. preračunano dobrih 70 slovenskih tisočakov. Test!

2 komentarja

MobilePro 200E

vir: Nec
Nec - Ročni računalniki z operacijskim sistemom PocketPC so večinoma še vedno sorazmeroma velike naprave, še posebaj če jih hočemo spraviti v žep. Pri MobilePro 200E pa je drugače -- zaslon je 3,5-palčni, z ločljivostjo 240 × 320 pik in osvetljen od zadaj. Pri polni osvetlitvi je sicer vseeno malenkost temnejši od tistega pri HP iPaqu ali Dellovem Aximu, je pa precej izboljšan v primerjavi s prejšnjim modelom, NECovim E300. Ohišje je presenetljivo majhno, velik je namreč le 122 × 76 × 11 mm in tehta manj kot 130 gramov. V notranjosti pa kljub majhnosti skriva zelo zmogljivo zasnovo, saj je...

1 komentar

Prevetritev na trgu dlančnikov

The Register - Zadnje čase se mi dozdeva, da se v ospredje med podjetji pomika predvsem Dell. Če se spomnite, je eden od redkih, ki beleži tako povečanje prodaje kot dobička, pa še kaj bi se našlo.

Toda veliko ni nikoli dovolj, so rekli vodilni možje pri Dellu, in se odločili, da začnejo s proizvodnjo dlančnikov. To samo po sebi ni tako nenavadno, večji vpliv naj bi to povzročilo na trgu. Kot napoveduje tržna hiša Gartner Dataquest, naj bi Dellov vstop prisilil druge proizvajalce v nižanje cen, prav tako pa naj bi pomen odločilni korak na poti do t.i. Pocket PC-jev.

Članek je tudi krajši statistični povzetek trga dlančnikov. Če vas zanima ... Klik!

0 komentarjev

Dell v črnem

Newsfactor - Dellovi črni prenosniki so mi kul, a ne bomo o njih govorili [:)]. Ker se mi ne da tipkariti, bo tole bolj na kratko: prihodki so znašali $8.46 MRD (11 % več kot v prejšnjem obdobju), pričakovali so sicer vsega $100 MIO več. Čisti dobiček tako znaša $501 MIO v primerjavi z izgubo $101 MIO v prejšnjem obdobju, Klik!

4 komentarji

Dell In Hammer

PC World - Dell je v Ameriki precej znana in ugledna firma, ki jo nekateri poznajo po skoraj fanatični privrženosti Intelu. Mogoče se kdo spomni govoric, ki so nakazovale, da naj bi Dell uporabil AMD-jeve prenosne Thunderbirde v svojih prenosnikih, vendar iz te moke doslej še ni bilo kruha. Kljub temu, da je posel z AMD-jem spodletel, pa govorice še niso povsem potihnile, saj jih je zopet spodbudil trenutno najbolj vroč AMD-jev procesor - Hammer, oziroma Opteron. Številni so nad pokazanim navdušeni, navdušenje pa je pokazal tudi Michael Dell, sicer prvi človek podjetja Dell. Kljub vsem pohvalam pa ne smemo pozabiti, da bo Operton najverjetneje dobil konkurenco v obliki Yamhilla, vendar pa ni izključena možnost, da bi Dell ponujal tako računalnike z Opterni, kot tudi Yamhilli. Kako pa se bo vse skupaj izteklo, pa bo spet povedal čas, oziroma četrta četrtina tega leta, ko naj bi AMD začel pošiljati svoje Opterone sestavljalcem računalnikov. Če bi AMD uspel pridobiti Dell na svojo stran bi bila...

1 komentar

Prenosni telefon: Please log-in!

The Register - Če gre verjeti Wall Street Journal-u (in mu), bo Microsoft logično nadaljeval svojo širitev sortimenta na druge, a neločljivo povezane platforme od obstoječih. Govora je mobilni telefoniji, oz. aparatusih, za katere namerava razviti (oz. že ima primerke) operacijski sistema Pocket PC 2002 - Phone Edition. Koda je prej kot navadnim (kompaktnim) mujotom namenjena ceglom, ki predstavljajo nekakšno kombinacijo dlančnikov ter mobilcev -- kot recimo Motorolin 'Tajči'.

Če odmislimo vse slabe izkušnje, ki smo jih z velikanovimi os-i imeli (kar ni ravno mogoče), pa nekako ne morem mimo dejstva, da bi to morebiti pomenil še en velik korak k povezljivosti komunikacijskih naprav oz. vsaj zmanjšanje vmesnih členov -- recimo vsega onega programja za povezovanje Outlooka ter PDAjev...

2 komentarja

DELL ne bo več prodajal Itanium procesorjev

AnandTech - DELL je prekinil s prodajo svojih Itanium sistemov. Ta korak DELLa je velika izguba za Intel, saj je sedaj le ta ostal brez prodajalca za svoje 64 bitne čipe. Po dolgih letih čakanja se je v tem letu Itanium končno pojavil, vendar pa ni požel pretiranega uspeha, saj je bila prodaja procesorjev zelo majhna. Bolj natančno, v tem letu je bilo razposlanih okoli 1700 Itanium domačih sistemov in 2600 strežnikov različnim OEM partnerjem po celem svetu. 2601 strežnikov je bilo razposlanih v tretjem četrtletju. Izmed teh, je bilo prodanih manj kot 500. Kljub tem številkam pa je Intel zadovoljen s prodajo in pričakuje porast prodaje v naslednjem letu.

0 komentarjev

Dell ne namešča več Linux desktopov

Linux Today - Eden največjih prodajalcev računalniškega hardwarea Dell se je odločil, da pri svojih desktop računalnikih Linuxa ne bo več ponujal kot opcijo. Razlog je v tem, da se jim račun ne izide. Medtem, ko uspešno prodajajo Linux strežnike, na desktop področju skoraj ni zanimanja. Še vedno pa bodo lahko večja podjetja naročila Linux desktop v večjih količinah (50+ računalnikov).
To je kar precejšen korak nazaj za Linux na domačih računalnikih, a verjetno ne za dolgo, saj se nadomestki za MS Office in drugo programje razvijaja zelo hitro.

0 komentarjev

Gateway izgublja, Dell pridobiva

The inquirer - Gateway je v Ameriki kar precej ugledno in znano podjetje, pri nas pa ga ljudje ne poznajo preveč (pretirana neprisotnost na tržišču naredi svoje ). Morda vam bo podjetje postalo malce bolj znano, če omenim, da si lasti pravice do blagovne znamke Amiga. Kljub nekoč precej poznanemu imenu (Amiga) in priljubljenosti, pa je podjetje najavilo izgubo v Q2, ki znaša 20.8 milijonov $. Za primerjavo naj navedem podatek, da je Gateway v enakem obdobju lani imel 118.1 milijonov $ dobička.
Popoln kontrast Gatewaya je Dell, ki je znan po svoji negotovosti do AMD-jevih Athlonov. Podjetje se še vedno ni odločilo ali bi procesorje uporabilo ali ne. Dell je najavil kar obetavne razultate, saj je poslovanje ohranil v črnih številkah. Vendar ali so vodilni pri Dellu res tako sposobni ali pa se jim le obrestuje članstvo v triumviratu D-I-M (Dell-Intel-Microsoft)? Več tukaj.

0 komentarjev

Dell in prenosniki

The Register - Dell je eno izmed tistih podjetij, ki so začela kot garažni proizvajalci računalnikov. Dell je s pametno politiko in poceni računalniki prišel med vodilne proizvajalce računalnikov, njegov direktor pa se je iz dokaj nepomembnega človeka povzpel med najbogatejše ljudi na svetu. Dell se ne ukvarja samo z navadnimi, ampak tudi prenosnimi računalniki, ki jim prinašajo dobršen del zaslužka. Zadnje čase je še posebej odmevna novica, da bo Dell pri Quanti (največjemu svetovnemu proizvajalcu laptopov) naročil 4.5 do 5 milijonov visokozmogljivih prenosnih računalnikov. Proizvodnja teh računalnikov se bo začela v Q1 2002 in se nadaljevala do julija 2003. Zaenkrat je pogodba med Dellom in Quanto zavita v tančico skrivnosti. Znano je, da bo zaslon 14", ne ve pa se še, kateri procesor bo uporabljen v novih prenosnikih. Kandidata sta dva - Intel in AMD. Dell je znan po tem, da je dolgo časa vodil tako imenovano 'Intel only' politiko, zato bi bila izbira AMD-jevih procesorjev kar malce...

3 komentarji

Obletnica Pocket PC-ja

več strani - Še malo Microsofta od Mitje.
Korporacija Microsoft je na vsakoletni prireditvi Local Media Day predstavila in proslavila prvo obletnico obstoja svojega izdelka Microsoft Pocket PC. Dogodek je običajno priložnost za medije iz Seattla, da izvejo kaj več o Microsoftovi strategiji ter načrtih za prihodnost, tokrat pa je Microsoft izkoristil to priložnost za obeležitev prve obletnice ene najbolj prodornih naprav na trgu dlančnikov. "V preteklem letu smo bili priča velikim spremembam, izvedenim glede na pričakovanja uporabnikov dlančnikov, ki potrjujejo pravilnost Microsoftovih domnev, da ljudje od svojega dlančnika pričakujejo več kot le upravljanje z osebnimi informacijami," je povedal Juha Christensen, podpredsednik Microsoftovega oddelka Mobility Group. "Medtem, ko industrija dlančnikov sedi in čaka na prodajne uspehe, je pravzaprav Microsoft tisti, ki s tehnološkimi inovacijami in enakomerno rastjo prodaje dokazuje svoje vodstvo na trgu."

V preteklem letu je Pocket PC software...

0 komentarjev

Dell "premagal" Compaqa

CNet - Trg osebnih računalnikov si v vrhu delita Compaq in Dell. V prvi četrtini tega leta (po raziskavah podjetja Gartner) je Dell prodal 12,8%, Compaq pa 12,1% vseh na svetu prodanih osebnih računalnikov. To se je zgodilo prvič po sedmih letih, saj je bil do sedaj v vodstvu vedno Compaq. Za zanimivost naj še povem, da je v letu 1990 največ računalnikov prodal Apple, v letih med 1991 in 1994 je bil vodilni IBM, nato od 1994 do konca leta 2000 Compaq, sedaj pa je to vodstvo prevzel Dell. Celotno novico z dodatnimi podatki najdete tukaj.

3 komentarji

S3 in grafika

X-Bit Labs - Pred nekaj časa so se pojavile prve govorice, da se S3 namerava vrniti k izdelavi grafičnih kartic. To je potrdil tudi Paul Ayscough, toda proti pričakovanjem S3 ne bo več konkuriral na igričarskem podorčju, temveč se bo bolj posvetil profesionalni grafiki. Njihov naslednji grafični čip naj bi bil nared do konca leta 2001. Zaenkrat še ni znano kakšne bodo specifikacije in kdo bo kartice proizvajal, toda nekaj se šušlja o nadaljevanju znane FireGL serije kartulj. Bomo videli...

1 komentar