»

Našli krivca za novo zamudo trkalnika

LHC

vir: CNet
CNet - Počasi se bliža konec septembra, ko naj bi po najbolj optimističnih napovedih ponovno začel delovati veliki hadronski trkalnik v Ženevi, ki je spričo razlitja tekočega helija in poškodovanih magnetov od dokončanja v popravilu. Znanstveniki so sedaj načrtovani datum ponovnega zagona previdno premaknili na sredino novembra, saj so konec julija odkrili puščanje helija v vakuumski prostor, zaradi česar bodo morali ustrezne dele segreti z 80 K na sobno temperaturo. Sedaj so odkrili krivca za te tegobe, ki naj bi bila prožna cev v transportnem sistemu za tekoči helij. Ta je spustila v sektorjih 8-1 in 2-3 in iz nje je začel v okolišnji vakuum iztekati helij.

15 komentarjev

Izšla Fedora 11

Fedora 11

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Fedora, ki v tokratni inačici nosi kodno ime Leonidas. Glavne novosti, ki jih prinaša Fedora 11, so privzeta uporaba datotečnega sistema ext4, GCC 4.4, KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, jedro 2.6.29-4, OpenOffice 3.1.0, Python 2.6 in še kup drugih. Vključeni sta tudi predrazličici Firefoxa 3.5 in Thunderbirda 3, ki uradno še nista izšli. Prenos je mogoč z uradne strani. Klik!

10 komentarjev

Najstarejši zabeleženi vesoljski dogodek

Slashdot - Letos mineva 400-letnica uporabe teleskopov, s katerimi se je prvi začel igrati Galileo Galilei, in prav Telescopio Nationale Galileo na Kanarskih otokih poroča o najbolj oddaljenem izbruhu gama žarkov doslej. V četrtek so namreč z Nasinim Swiftom zaznali eksplozijo umirajoče zvezde, kasneje pa so izračunali, da gre za zelo oddaljen dogodek. Izračuni s Telescopio Nazionale Galileo kažejo, da je imel izbruh rdeči premik 8,1, kar ustreza razdalji več kot 8,0 gigaparsekov. To pomeni, da se je zgodil, ko je bilo vesolje staro zgolj rosnih 630 milijonov let - sedaj jih šteje okrog 14 milijard. Znanstveniki so nad odkritjem navdušeni, saj kaže, da so se že zelo zgodaj začele formirati prve zvezde...

79 komentarjev

Možnost izgube podatkov pri uporabi ext4

Slo-Tech - Kot poročajo na H-online se je v sistemu za beleženje programskih hroščev prihajajočega Ubuntu 9.04 pojavilo večje število poročil o težavah pri uporabi ext4 datotečnega sistema.

Ubuntu Linux 9.04 je še v razvoju, izšel pa naj bi prihodnji mesec. Privzeto bo uporabljal preizkušen datotečni sistem ext3, na voljo pa je tudi novi ext4. Žal pri tem prihaja do nekaterih težav.

Uporabniki namreč poročajo o sesutjih neposredno po nalaganju namizja KDE 4, posledica katerega je izguba vseh ustvarjenih datotek, vključno s konfiguracijskimi.

Kot je pojasnil razvijalec ext4 Theodore Ts'o je težava v tem, da ext4 zaradi optimizacije zapisovanja uporablja zakasnjeno pisanje podatkov na disk. Zakasnitve pa so lahko tudi do 60 sekundne. Če v tem času pride do sesutja sistema, pride do izgube podatkov. Enake težave se lahko pojavljajo tudi pri drugih sodobnih datotečnih sistemih, npr. XFS in Btrfs.

Dolgoročna rešitev je, da razvijalci aplikacij le-te napišejo tako, da bodo upoštevali lastnosti...

34 komentarjev

Slackware 8.1

Slashdot - Danes me je presenetila novica, izšel je namreč novi Slackware, verzija 8.1. Pričakujemo lahko obremenitev vseh strežnikov, ki gostijo distribucijo, kajti veliko navdušenih uporabnikov bo takoj planilo po njem. Kaj je novega:
  • KDE 3.0.1,
  • GNOME 1.4.1
  • Mozilla 1.0
  • podpora datotečnim sistemom ext3, ReiserFS, JFS in XFS
  • Podpora številnim novim SCSI in ATA RAID kontrolerjem

10 komentarjev

Linux datotečni sistemi

Linux Today - Večina Linux distribucij zaenkrat uporablja že precej 'obrabljen' datotečni sistem ext2 (extended filesystem 2).
Stvar je sicer hitra in učinkovita, ima pa nekaj pomankljivosti v katerih jo konkurenti kot so NTFS, XFS in JFS precej prekašajo. Ena glavnih mankajočih lastnosti je predvsem tako imenovan 'journaling', kar pomeni, da se na disk najprej napišejo načrtovane spremembe šele nato pa se izvršijo. S to tehnologijo je povišana zanesljivost, saj se vam datotečni sistem pod nobenim pogojem ne more nikoli zares sesuti (v teoriji :). Hkrati pa tudi 'pobirnje' traja občutno manj časa, saj sistem nima problemov z ugotavljanjem kaj je šlo prejšnjič narobe (fsck, scandisk, chkdsk in podobni odpadejo).
Seveda je Linux na udaru in v razvoju je mnogo rešitev. Poleg večje zanesljivosti navadno prinašajo tudi povečano hitrost in druge cukerčke. Prvi tak je ReiserFS, ki je že prisoten v zadnjih uradnih Linux jedrih 2.4 (že dolgo pa ga podpira distribucija SuSe). IBM je na Linux prenesel...

6 komentarjev

Killustrator -> Kontour

Linux Today - O tem, da je Adobe grozil s tožbo zaradi imena programa Killustrator (del paketa KDE), smo že pisali. Na žalost so se fantje pri KDEju vdali in spremenili ime v Kontour. No ja, toliko o velikih korporacijah proti malemu človeku :). Drugače pa ima to tudi čisto praktične posledice. Zato, ker se je spremenilo ime, morajo sedaj popraviti vsa navodila in navedbe, kar pomeni, da bo nov KDE izšel dva dni pozneje kot je bilo načrtovano. Vse skupaj je kar precej dela, saj je treba zagotoviti popravke tudi v nekaj deset drugih jezikih v katere je KDE preveden.

1 komentar