»

"Resnica" o Intelovi grafiki

"Obremenilni dokaz"

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

Hmm, na spletu se dogajajo tudi stvari, ki niso ne logične ne smiselne. Zadnja stvar, za katero bi pomislili, da jo je moč najti na AMD-jevi strani, so informacije o Intelovem čipovju 845G/GL z integrirano grafiko. In to se je zgodilo. No, pravzaprav AMD na svojih stranih ni predstavil tega konkurenčnega čipovja, temveč ga je želel le očrniti in promovirati svojega. Za kaj gre?

Intelova integrirana grafika je cenejše narave in kot taka ni ravno najprimernejša za poganjanje najnovejših superiornih grafičnih čudes -- iger. Zaradi dotične nezmogljivosti se lahko torej včasih zgodi, da pridejo na plano računalniški škratje in celotna zadeva se usuje tudi na najzanesljivejših sistemih. No, AMD je celotno zgodbo napihnil in privzel, da se...

9 komentarjev

Intelova nova plošča

AnandTech - Na Anandtechu so si ogledali novo Intelovo ploščo za sladokusce, D845PEBT2 Blue Mountain 2 imenovano, temelječo na novem i845PE čipovju, ki ima vse bonbončke, ki si jih praktično lahko zamislite. Podpira namreč OgnjenoŽico™ (IEEE1394), USB2, SATA, RAID ... Plošča, namenjana t.i. high-end sistemom, sicer ni posebno izstopala, kar se tiče hitrosti, pohvalili pa so predvsem njeno stabilnost. Klik!

0 komentarjev

Še več matičnih plošč

več strani - Po pojavi novih Intelovih čipovij, novi testi na internetu kar dežujejo, tako da vam sedaj v skrčeni obliki predstavljam nekaj novih testov, ki jih je moč zaslediti na internetu.

  • Na TweakTown so si ogledali čipovje i845GE na splošno, kot refenco pa so uporabili Intelovo referenčno ploščo, klik!
  • Na T-Break so si ogledali Asusovo umetnijo P4GE-V, osnovano prav tako na i845GE čipovju, klik!
  • Na Hardware Zone pa so si prav tako ogledali Intelovo osnovno ploščo, D845GEBV2 imenovano, na i845GE čipovju, klik!


  • Da pa ne boste privrženci AMDja jezni, še test MSIjeve KT3 Ultra 2, ki so ga pripravili na Riva3D.

    0 komentarjev

    Vse o i845PE ter i845GE

    AnandTech - Na Anandtechu so spisali članek, ki govori o danes predstavljenih čipsetih podjetja Intel, i845PE ter i845GE z grafično enoto. Članek vam na kratko predstavi osnovne značilnosti in lastnosti vsakega veznega nabora, sledijo testi treh plošč na teh čipovjih (Gigabyte, Asus, Albatron), navijaški potencial ... Članek obsega, reci in piši, petindvajset strani, kar zagotovo priča o njegovi kompleksnosti in širini zajetih stvari. Obvezni klik!



    Dodatek: Poleg že omenjenega testa Asuske, so se na internetu pojavili še drugi testi matičnih plošč na tem naboru:

  • Intel 845GEBV2 na i845GE
  • Asus P4GE-V na i845GE
  • Gigabyte GA-8PE667 na i845PE
  • 0 komentarjev

    Asus na i845PE

    HardOCP - Intel je danes uradno predstavil svoje novo čipovje imenovano i845PE, ki je končno prineslo tudi uradno podporo DDR333 pomnilniku v Pentium 4 sistemih. Proizvajlci matičnih plošč nam niso ostali dolžni le-teh.

    Na HardOCP si lahko preberete test nove Asusove osnovne plošče na tem naboru. Asus P4PE, kot se uradno imenuje, nam poleg podpore DDR333 pomnilniku prinaša še podporo najnovejšim Pentium 4 procesorjem (tudi čez 3,06 GHz), IEEE1394 vmesnik, SATA krmilnik in še mnoge druge dobrote. Klik!

    0 komentarjev

    Prvi primerki z i845PE

    več strani - Intel je za 7. oktober najavil uradno predstavitev novega čipovja za svoje Pentium 4 procesorje, ki se imenuje i845PE. Kot je že v navadi, so proizvajalci matičnih plošč vezja dobili že pred tem datumom, da bodo na dan predstavitve že imeli pripravljeno zalogo teh plošč. Gigabyte je storil podobno potezo, kot jo je ob predstavitvi KT400 plošče, saj je tudi tokrat že nekaj dni pred uradno predstavitvijo, izdal matično ploščo na tem naboru. Nova Gigabytka se imenuje 8PE667 Ultra, podpira pa DDR RAM, ima podporo za RAID, LAN, zvočno kartico in ostale dobrote, ki smo jih od Gigabyta že vajeni. Za vse neučakance še test, samo v primeru da dobro razumete poljsko, če pa je vaše znanje tujih jezikov omejeno na angleščino, odklikajte sem ali pa sem.

    0 komentarjev

    Intel bo začel razpošiljati nova vezna čipovja

    X-Bit Labs - Intel naj bi v juliju začel razpošiljati nova vezna čipovja, in sicer i845GE in i845PE. Uradni začetek prodaje teh čipovji pa je sedmi oktober. In kaj novega bosta čipovji prinesli? Čipovji sta naslednji člen v i845 družini (logično[:D]), dodana jima pa bo podpora DDR333. i845GE bo čip z integrirano grafiko, ki naj bi doživela pohitritev, i845PE pa naj le-te ne bi posedoval. Za konec pa še cena - i845GE se bo prodajal po 39 dolarjev, i845PE pa po 34 zelencev. Hkrati z prihodom teh dveh čipov na trg pa naj bi se tudi znižala cena drugim čipov iz i845 družine, in sicer za okrog 2 dolarja.

    0 komentarjev

    Intelov i845G čipset

    X-Bit Labs - Če bo šlo vse po sreči, bomo kmalu deležni matičnih plošč s tem čipovjem. In zakaj je zanimivo? Zato, ker:

    - Bo na ploščah s tem čipovjem podnožje za Pentium IV, točneje Socket478.
    - Podpira DDR SDRAM.
    - Bo vodilo drvelo pri 400 ali 533 Mhz.
    - Ima integriran zvok in mrežno kartico.
    - V južni most (south bridge:D ) je vgrajena podpora USB 2.0.
    - Vanj je vgrajena grafika, ki naj bi bila na ravni GeForce - a 2 MX.

    Kar veliko stvari, ki govorijo v prid te plošče. Najboljša bo kakopak cena: za ploščo, ki ji manjkajo RAM, CPE in disk bo treba odšteti od 140 do 150 $, kar znese na oko okoli 37.000 SIT.

    1 komentar

    HSF za i845

    OCAddiction - Ali je res prišlo že do tega, da so čipovja tako specifična, da rabimo imeti hladilnike, ki lepo sedejo samo na eno samo čipovje? Izgleda že tako, saj je Thermaltake izdal hladilnik Tiger1 i845. Prav ste uganili - uradno ga lahko sparimo samo z Intelovim novim čipovjem. Ventilator velikosti 4 krat 4 centimetre, privijačen na zajeten kos aluminija, bi že ja moral opraviti svoje delo zadovoljivo, mar ne? Na OC Addiction ostajajo zadržani, saj so po testu temperature na jedru čipovja ugotovili, da je Tiger1 slabši od referenčnega Intelovega hladilnika, ako se dogodi, da pozabite spraskati priloženo že nameščeno termalno pasto dol iz spodnje strani hladilnika. Po opravljenem prvem koraku so že prišli do lepših rezultatov, a vseeno se mi zdi še vedno škoda dajati 2600 SIT za tako majhno razliko v temperaturi.

    0 komentarjev

    Pomanjkanje i845

    X-Bit Labs - I845 je sicer popolni polom, kart si tiče same zmogljivosti, vendar pa je še vedno precej priljubljen med proizvajalci matičnih plošč. Nabor je celo tako priljubljen, da se veliki triumvirat ASUS, MSI in Gigabyte pritožuje nad pomanjkanjem le-tega. Po nekaterih podatkih, je Intel v septembru uspel izpolniti le 50-60% naročil, kar vsekakor ni ravno obetajoče. Vendar pa so se podjetja znašla in pomanjkanje nadomestila z i845 čipi iz sivega trga. Seveda pa je to samo začasna rešitev.
    Proizvajalci matičnih plošč zato precej težko čakajo na November, ko bo Intel začel razpošiljati i845D (i845 + DDR SDRAM) nabore, ki bodo stali "le" $35. Če je to res, potem bo P4 v Novembru vsekakor doživel preporod.

    0 komentarjev

    Intel le podprl PC2100 DDR SDRAM v svojem i845D

    X-Bit Labs - Morda ste pred časom zasledili novico (jaz je nisem), da namerava Intel v svojem prihajajočem naboru i845D podpreti samo PC1600 DDR SDRAM, zmogljivejši PC2100, pa naj bi uporabil v naboru z imenom Brookdale-G. No, ker je konkurenca huda in ker Intel nima nobenih možnosti proti zverinam, kot so SiS645, ALi ALADDIN-P4 in VIA P4X333, so se pri Intelu na koncu odločili, da bo i845D vseeno podpiral PC2100 DDR pomnilnik. S to izboljšavo bo Intel lažje tekmoval proti prej omenjenemu triumviratu, ki bo imel precej bolj zmogljiv pomnilniški podsistem, saj bodo vsi trije podpirali PC2700 DDR SDRAM. Vendar tudi če Intel ne uspe s svojim i845D naborom, ki ga bomo ugledali zgodaj leta 2002, lahko še vedno računa na precejšen "licenčni" prihodek, ki ga bodo plačevali SIS, ALi in mogoče tudi VIA.

    0 komentarjev

    i845 @ Dan's Data

    Dan's DATA - Tudi Intelov i845 nabor je dolgo časa buril duhove, dokler nismo bili deležni prvih testov teh tako opevanih čipov. Sicer je Intel šele danes uradno predstavil svoj i845, Dan pa je tega testiral že pred dobrim tednom dni. Kaj torej pravijo testi? Dan je testiral matični plošči dveh proizvajalcev (Abit BW7 in Asus P4B) in prišel do zaključka, da sta plošči povsem solidna izdelka, ki upravičita sloves teh dveh proizvajalcev. Kaj pa performanse? Tukaj se je vse skupaj malce zalomilo, saj se je pokazalo, da PC133 SDRAM in Pentium4 nista ravno najboljši par. Tukaj se vidi, da je bil Pentium4 zdizajniran predvsem za pomnilnik Rambus, ki zaenkrat (poleg DDR SDRAM-a) zagotavlja dovolj pasovne širine. Drug problem pa je, da so Pentiumi4 še vedno precej dragi procesorji in da so jim bistveno frekvenčno šibkejši Athloni še vedno preveč za petami. Ravno zaradi tega razloga se bo marsikdo, ki išče value sistem raje odločil za AMD-jeve procesorje ali morda celo procesorje Pentium 3. Imel pa bi...

    0 komentarjev

    Intel najavil i845

    več strani - Drugi veliki dogodek na področju veznih čipovij je Intelova uradna najavitev i845 alias Brookdale čipovja. Seveda gre za Pentum4 čipovje, ki bo delovalo s PC133 SDRAMom. Intelova najava pa nikakor ne pomeni tudi dobavljivosti čipovja... v večjih količinah ga bodo začeli razpošiljati komaj v drugi polovici tega leta. Vse lepo in prav, zanimiva je le ena podrobnost: vsi proizvajalci, ki so najavili i845 plošče, so svoje izdelke opremili s Socket478 podnožjem, ki ustreza Northwood čipom. Tako se utegne zgoditi, da bodo prve i845 plošče morale čakati na ustrezne procesorje z Intelove strani. Kakorkoli že, podpora proizvajalcev novi platformi je ogromna, kar kaže spodnja razpredelnica najavljenih matičnih plošč. Vprašanje je le, ali bodo performanse Pentuma4 sparjenega s PC133 SDRAMom zadostne za vse bolj razvajene kupce.

    ...
    Matična plošča Oblika PC133 DIMM AGP PCI CNR Ostalo Slike
    ABIT BL7-RAID ATX 3 AGP 4x 6 1 HPT370 IDE RAID kontroler
    POST kontroler
    Tukaj!
    ABIT BL30 MicroATX 3

    5 komentarjev