»

Arhitektura Fermi predstavljena

Fermi

vir: AnandTech
AnandTech - nVidia je končno razkrila skrivnosti o svoji DirectX 11 arhitekturi, poznani kot Fermi, GF100, GT300, nV60, itd. Zdaj vemo, da je GF100 grafična kartica, osnovana na arhitekturi Fermi, kar pove tudi ime - Graphics Fermi 100. Kot že vemo bo jedro Fermi veliko, saj bo vsebovalo kar 3 milijarde tranzistorjev. Kljub 40 nm-proizvodnem procesu se bo poraba v primerjavi z arhitekturo GT200 dvignila. Tako točnejše številke o porabi kot fizična velikost jedra v mm ta čas še nista znani, kot tudi še niso znani podatki o samih karticah, pa naj bodo te grafične ali pa računske. Samo jedro bo, poleg treh...

97 komentarjev

Zadnja smrt disketne enote?

BBC - Iz trgovine PC World so sporočili, da bodo do poletja ukinili prodajo računalniških sistemov z disketno enoto. Trenutno se delež takih sistemov v njihovih trgovinah giblje okoli 2%. Sedaj bodo prodali še ostalo zalogo in se nato dokončno poslovili od tehnologije 20. stoletja. Seveda to ni prvič, ko je bila napovedana smrt disketam. Najbolj znan dogodek, ki je sprožil takšne govorice, je bil izid iMac-a leta 1998. Slednji je bil prvi sistem, ki ni imel vključenega disketnika. Zanimivi so podatki o prodaji. Podatki kažejo, da je prodaja disketnikov od leta 1998 padla iz 2,1 milijarde na 700 milijonov v letu 2006. Koliko teh enot je bilo kdaj koli uporabljenih, študije ne kažejo. V PC Worldu se zavedajo, da je čas 1.44 MB disketnih enot končan. Umikajo se predvsem USB ključem in internetu. Bodo pa uporabnikom njihovih storitev omogočili prenos podatkov iz disket. V izvorni novici se avtor ozre tako v preteklost shranjevanja podatkov, kot tudi v prihodnost, ki prihaja z Visto.

52 komentarjev

Sodoben in zmogljiv PC brez ventilatorjev - je to mogoče?

Slo-Tech - Do nedavnega sem bil prepričan, da ti dve lastnosti PC-ja ne gresta skupaj (seveda v okviru ljudskih cen). Normalno zmogljiv PC, ki bi deloval brez ventilatorjev (in brez vode), se pravi praktično neslišno, se zdi skoraj nemogoč. Tako ostanejo najglasnejše komponente v sistemu diski, enote CD/DVD in disketne enote! :)

Danes pa sem presenečen ugotovil, da je to mogoče. Sistem je lahko sestavljen na osnovi Intel Pentium 4 ali AMD Athlon 64 in hlajen izključno...

21 komentarjev

Seznam Linuxovih distribucij Live CD

Slashdot - Če ste se kdaj spraševali, koliko distribucij Linuxa z možnostjo zagona s CD enote obstaja, in ste se se spomnili le na nekatere najbolj uveljavljene, kot sta na primer Knoppix in Mepis, boste ob tej novici verjetno šokirani. Kot namreč poroča Slashdot, so na FrozenTech sestavili seznam vseh distribucij LiveCD, z namenom narediti izbiro kar se da lahko. In izbira je več kot obilna - do zdaj so namreč našli skoraj 100 različnih LiveCD distribucij. Torej, če vam Knoppix in Slo-Tech GNU/Linux (ki ni na seznamu) nista všeč, si le oglejte seznam in se odločite, kakšen bo vaš prvi pogled v svet Linuxa.

9 komentarjev

DVD-ji na kupu

Digit Life - Na Digit Life so nedavno objavili svoj nov test, v katerem si so ogledali trenutno najbolj prodajane DVD-pogone. Tokrat so uč™ vrgli na:
  • Pioneer DVD-117LJ DVD-ROM,
  • Sony DDU1611 DVD-ROM,
  • TEAC DV-516E DVD-ROM in
  • Toshiba SD-M1712 DVD-ROM pogone.
Najbolj so bili zadovoljni s Sonyjevo enoto, takisto dobro pa se je odrezal tudi Pioneerjev izbranec. Pohvaliti velja tudi dejstvo, da so opisali tudi možnost pretvorbe vseh pogonov iz RPC-2 (regijsko zaščiteni) v RPC-1 (odklenjen). Klik!

3 komentarji

Aluminijaste nalepke

AthlonXP.com - Lian Li, proizvajalec zelo dobrih in kvalitetnih ohišij je sedaj izdelal tudi aluminijaste nalepke za CD-ROM in DVD-ROM enote ter disketnike. Aluminijasto nalepko enostavno prilepite na vašo optično ali disketno enoto in voila, nimate več grde, drap barve pogona ob lepem, kovinskem ohišju.

Problem je le v dobavljivosti te robe v Sloveniji in nerazširjenost podprtih modelov. Ploščice se da dobiti trenutno samo za nekatere najbolj razširjene modele, lastniki ostalih pa se boste morali zateči kar k barvanju. Zadevo so stestirali na AthlonXP.com.

0 komentarjev

Aluminijaste maske za CD pogone

Dan's DATA - Verjetno vsi poznate aluminijasta ohišja podjetja Lian Li. Ob aluminjastem ohišju sprednje strani CD in DVD pogonov ter disketnikov kar nekako kazijo celotno podobo ohišja. Rešitev za to so Lian Lijeve samolepilne "maske" za zgoraj omenjene enote. Iz narisa, po modifikaciji, enote zgledajo zelo lepo, s stranskih kotov pa malo manj lepo ;p. Test najdete tukaj.

1 komentar