»

Aplikacija za prevajanje uličnih napisov s telefonom

Ars Technica - Poizkusov osvojitve računalniško-jezikoslovnega svetega grala in razviti program za stoodstotno prepoznavanje govora in popolno prevajanje v drugi jezik ne manjka. Za iPhone že obstaja aplikacija za tolmačenje med španščino in angleščino, podobno reč razvija Toshiba na Daljnem vzhodu, Google se trudi na internetu, če omenimo le nekaj poizkusov, o katerih smo pisali tu. Sintezo kamere, algoritma za prepoznavanje znakov (OCR) in strojnega prevajanja je sedaj Quest Visual uporabil v aplikaciji Word Lens, ki nudi avtomatično prevajanje teksta iz okolice za iOS.

Aplikacija sama je sicer brezplačna, a za delovanje potrebuje dvosmerni angleško-španski slovar, ki stane pet dolarjev. Ko telefon usmerimo na napis v tujem jeziku, idealno je, da gre čim večjega, kot so...

4 komentarji

Google razvija ribo babilonko

Riba babilonka

Times Online - Ribo babilonko si je zamislil Douglas Adams v Štoparskem vodniku po galaksiji. V originalu gre za majhno rumeno ribico, podobno pijavki, a v resničnosti se bomo zadovoljili s kakršnokoli formo, ki bo opravljala isto poslanstvo. Poizkusov ne manjka. Avtomatsko prevajanje zapisanega teksta deluje presenetljivo solidno, rezultate pa so dali že tudi prvi poizkusi programov, ki bo tolmačili govorjeni tekst. Omenimo program za iPhone profesorja s Carnegie Mellon University in Toshibino rešitev.

Reševanja tega problema se je lotil tudi velikan Google. Pri razvoju se bodo oprli na že obstoječe algoritme strojnega prevajanja teksta - lasten Googlov podpira že 52 jezikov - in tehnologijo za...

26 komentarjev

Vodni bloki na kupu

HardOCP - Da, da, nedvomno je konec tistih časov, ko smo vodno hlajenje naših mlinčkov šteli pod eksotiko. V želji po iztisku še tistih zadnji megahercev, postaja vodno hlajenje namreč vedno bolj zanimivo in uporabljano tudi pri povprečnih uporabnikih. In brez vodnih blokov pri takem športu pač ne gre. Pravi overclockerji po duši, si jih sicer naredijo sami, vsem ki pa nimate toliko časa ali znanja, pa so na voljo tudi že sestavljeni kompleti.

Na HardOCP so vzeli na test kar devetnajst vodnih blokov in jih dodobra izmučili, saj so jih spojili s trenutno najbolj vročima Pentium in Athlonom na trgu. Vsekakor zanimiv test, škoda je le, da jih večina ni dobavljiva v materi Kokoški.

0 komentarjev

Doma narejen vodni blok

Overclockers.com - Po svetu je izdelovanje doma narejenih vodnih blokov postala že kar nekakšna ptica stalnica. Uporabniki pa kar tekmujejo, kdo bo naredil boljši blok in po vrsti ignorirajo industrijske rešitve, češ da si pravi overclocker mora narediti vodno hlajenje sam. Tako smo bili v preteklosti priča marsikaterim izjemnim vodnim blokom (Slo-techerji se trenutno še vedno lahko načudimo blokom naveze B&M ;)). Med vso hall of fame dizajniranja vodnih blokov, se s svojim dizajnom poizkuša uvrstiti tudi tale tip, ki je na kratko opisal svoj izdelek. Na sliki si lahko ogledate njegov...

0 komentarjev

Overklokanje je interdisciplinarna veda

Overclockers Australia - Da, znanje pridobljeno pri navijanju in hlajenju računalnika lahko uporabimo tudi pri drugih vedah oziroma področjih, ki na videz nimajo nikakršne zveze z računali.
En tak primer je recimo Boky, eden od Avstralskih navijačev in overklokerjev, ki je imel težave z regulatorjem na njegovi Hondi VFR800 (huuud motror BTW 8-O ). Pregrevanje le-tega je povzročalo električne motnje in zato je enostavno pripel na hladilna rebra 60mm ventilator in ga povezal z 12V tokokrogom od luči. Od tedaj naprej nima več problemov z elektriko... Skoraj zastonj, a učinkovito.

0 komentarjev

Danger Denov blok na GF3

Pure OC - Na PureOC so se spravili v ekstremno hlajenje originalnega Geforcea3. Na procesor so pritrdili DangerDenov vodni blok, na pomnilnik pa namestili izjemno velika rebra. Kartici so tudi zvišali voltažo ter gledali, kakšne hitrosti bo kartica dosegla z zračnim hlajenjem, z vodnim hlajenjem ter z vodnim hlajenjem v kombinaciji z 80 W peltierovim elementom. Nad rezultati so bili osupli. 275 MHz frekvenca jedra pa ja ni tako slabo, mar ne?

2 komentarja