»

Roadmap ping pong

The inquirer - Kot vam je verjetno že znano, se AMD rad igra s potrošniki. To sega od sedaj zelo popularnih "paperlaunchev" do neskončnega odlaganja izdelkov, ki jih ni in ni.

Tako sem danes na Inquirerju zasledil, da je AMD v zadnjem tednu na svoji strani najprej objavil svoj roadmap do leta 2004, nato ga zaradi samo njim znanih razlogov poslal nazaj v interno uporabo, potem pa ga spet objavil. Kakorkoli, načrt do prve četrtine 2004 je tukaj, in kakor lahko razberemo, se nam obetajo 90 nm tehnologija in pa Hammerji, poimenovani po mestih, in sicer "Odessa", "San Diego" in "Athens", po vsej verjetno pa še nekaj paperlaunchev.

Dodatno literaturo najdete tukaj. Ni pa to čtivo obvezno, in tudi na izpitu ne boste dobili višje ocene.

4 komentarji

Prva plošča za Hammerje

Tom's Hardware - Kljub temu, da so Hammerji še daleč od masovne proizvodnje ter prodaje, smo dobili že prvi test njim namenjene osnovne plošče. Na Tom's Hardware so si ogledali AOpen AK86 Tube imenovano ploščo, ki bazira na čipovju VIA K8T400M, posebej pripravljenem za Hammerje. Test te osnovne plošče je rahlo smešen, saj ploščo težko resno testirati brez procesorja, a Tom je moral narediti ravno to, saj Hammerji, razen na papirju, sploh še ne obstajajo. Kljub temu je test dokaj zanimiv, saj si lahko preberite vse o Hammerjih, njihovem PR indeksu, zgradbi čipovja ter plošče in še in še. Klik!

Celih 754 pinov

9 komentarjev

Integrirno čudo™

X-Bit Labs - Veste kaj je Samba? Program, ki omgoča, da se Linux in Windows razumejo na mreži, porečete? Hja, med drugim ...

Eno drugo Sambo pa so si ogledali na X-Bit Labs. Gre za stvar, ki jo ne znam poimenovati drugače kot čudo™. Ultra majhno ohišje, natlačeno z vsem računalniškim drobovjem, lepo oblikovano in, kar je najpomembnejše, ki zasede malo prostora, se imenuje Samba(SM)-1845. Z njo so spojili 2.4 gigaherčnega Pentiuma 4, 3D Mark pa je navrgel vsega 1500 točk. Strojček, primeren za pisarniška opravila, pač. Klik!

4 komentarji

Barton: nov način izračuna PR - ja

X-Bit Labs - PR, ali 'performance rating' je ideja, kako naredit procesorje z drugačno arhitekturo nekako primerljive. Ta 'tehnologija' se uporablja pri AMDjevih XPjih, PR pa izračunajo s pomočjo formule iz osnovne frekvence procesorja. Ta formula je bila pri starih XPjih, zgrajenih na jedru Palomino in Thoroughbred oblike Rating = 3 x Frequency/2 - 500, pri novih AXPjih pa se bo PR računal po formuli Rating =3 x Frequency/2 + 100. Iz tega je razvidno, da je AMD z dodatkom 256 KB L2 predpomnilnika po njihovih besedah izboljšal performanse za 600+. Bomo videli, kaj bodo na upravičenost teh dodatnih 600+ porekli testi.

4 komentarji

Megaherci: so pomembni ali ne?

2CPU - Kot najbrž vsi veste, obstajata glede meganihajev dve mnenji: da so pomembni in da ne. Pristaš prvega mnenja je Intel, za drugega pa navija AMD. Pogled na trg procesorjev pove, zakaj - Intel ima trenutno (po MHz) hitrejše procesorje, AMD pa počasnejše. Vendar ni bilo vedno tako - ob splavitvi Athlonov z hitrostjo čez 1 GHz, ko je Intelu njegov P3 povzročal težave - ni hotel delovati na večjih frekvencah, kot AMD - je bila situacija obrnjena. AMD je navijal za megaherce, Intel pa ne. Sedaj se nam spet obeta sprememba pri pomembnosti emhazejčkov, saj se nezadržno bliža izid AMDjevih Hammer procesorjev, ki bodo delovali na do dvakrat višji frekvenci kot Intelovi Itaniumi 2. In kaj bosta sedaj Intel in AMD naredila? Preprosto - Intel bo kupce prepričeval, da hitrost ni pomembna, AMD pa, da je številka še kako ključnega pomena. Ah ja - ko bi se le že enkrat odločila, kako in kaj.

5 komentarjev

Kdaj Barton ter mobilni Hammer?

Slo-Tech - Po poročanju xbitovcev, imajo AMDjevci v svojih rokah že primerek delujočega Bartona, ki so ga razstavljali na letošnjem Computexu. Kot najbrž že veste, je AMDjev Barton 0.13 mikronski naslednik Thoroughbreda s kar pol megabajta sekundarnega predpomnilnika. AMDju očitajo, da se še ni s polno paro zagnal v trg procesorjev za prenosnike, kjer igrata največji vlogi Intel ter VIA. Če gre verjeti članku, se pa Bartonu še ne mudi, kar je tudi logično, saj je Thoroughbred komaj pogledal iz (a-khem) maternice. AMD tako napoveduje, da bo izdal Bartona simultano s prihodom Intelovega 3-gigaherčnega Pentiuma 4, do takrat bo pa z intenzivnim pritiskanjem na razvijalce izboril implementacijo za uporabo 3DNow! ukazov v programe, ki kanijo iziti. Poleg tega, da bomo v prenosnikih gledali Bartona, je rečeno tudi, da bomo tipkali tudi na prenosne Hammerje, in to že čez leto dni. Realna slika? Ne bi se veselil tako kmalu, zadeva se bo zavlekla, čeprav je AMD zelo strikten glede svojih roadmapov. Do...

0 komentarjev

Dell In Hammer

PC World - Dell je v Ameriki precej znana in ugledna firma, ki jo nekateri poznajo po skoraj fanatični privrženosti Intelu. Mogoče se kdo spomni govoric, ki so nakazovale, da naj bi Dell uporabil AMD-jeve prenosne Thunderbirde v svojih prenosnikih, vendar iz te moke doslej še ni bilo kruha. Kljub temu, da je posel z AMD-jem spodletel, pa govorice še niso povsem potihnile, saj jih je zopet spodbudil trenutno najbolj vroč AMD-jev procesor - Hammer, oziroma Opteron. Številni so nad pokazanim navdušeni, navdušenje pa je pokazal tudi Michael Dell, sicer prvi človek podjetja Dell. Kljub vsem pohvalam pa ne smemo pozabiti, da bo Operton najverjetneje dobil konkurenco v obliki Yamhilla, vendar pa ni izključena možnost, da bi Dell ponujal tako računalnike z Opterni, kot tudi Yamhilli. Kako pa se bo vse skupaj izteklo, pa bo spet povedal čas, oziroma četrta četrtina tega leta, ko naj bi AMD začel pošiljati svoje Opterone sestavljalcem računalnikov. Če bi AMD uspel pridobiti Dell na svojo stran bi bila...

1 komentar

Nekaj novic o Hammerju

X-Bit Labs - Kot najbrž že veste, bo Hammer AMD-jev odgovor na Intelov Itanium, prvi povsem 64 bitni procesor 'za mase' (no ja...vsaj za tiste, ki si lahko privoščijo:D ).
No, kot sem že napovedal, nekaj novic o tem kupčku tranzistorjev:

- Na Cebit - u so pokazali primerke z A0 verzijo jedra, ki je delovala pri 1.4 Ghz.
- Naslednja, A1 verzija naj bi se prikazala kmalu, tekla pa naj bi pri 1.8 in 2 Ghz.
- Prvi Hammerji naj bi bili primerljivi z 3400+ PR - jem.
- V 32 bitni kodi naj bi bil procesor 15% hitrejši od XP - ja, 64 bitne verzije programov pa naj bi dobile še dodatnih 10% pospeška.

Kot kaže, bo 64 bitna scena še vroča, še posebej, če se bosta tudi tam udarila Intel in AMD tako, kot se na trgu 32 bitnih procesorjev. To pa lahko pomeni le eno - kmalu si bomo lahko vsi privoščili 64 bitne mlinčke:D . No ja, resnici na ljubo bo po vsej verjetnosti na začetku bolj malo programov, ki bodo delovali na 64 bitni kodi. tako da bodo ti 64 bitni kebri ostali rezervirani za ljudi, ki točno vejo,...

0 komentarjev

AMDjevi Hammerji

The Register - V pogovoru z AMD so The Registerjevci izbrskali, sicer neuradno, nekaj okvirnih datumov izdaje. Clawhammer naj bi najverjetneje prišel na prodajne police proti koncu tega leta, dočim nas bo Sledgehammer, ki bo sposoben obdelave podatkov v štiriprocesorskem načinu, razveselil sredi prihodnjega leta. Ugibajo tudi, da bo AMDjev prvi partner za Hammerje Fujitsu Siemens, njihov največji evropski odjemalec. Kot vedno - bili živeli pa videli.

0 komentarjev

Od kje ime Barton

več strani - V spodnji novici govorim o Barton jedru procesorja, ki ga bo izdeloval AMD. Jedro bo v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelano s pomočjo SOI tehnologije. Ampak od kje izhaja Barton? Vsa druga AMD-jeva kodna imena niso lastna, človeška imena (Thunderbird, Spitfire, Palomino,...) Kje so torej našli prav Barton-a? Stari mački se bodo spomnili, da je 2 februarja 1992 sodnik J. Barton Phelps odločil, da ima tudi AMD pravico do procesorskega patenta 386. Sojenje je trajalo pet let in je, po razsodbi prineslo AMD-ju pravico do izdelave procesorjev. Vsi procesorji (ki jih jaz poznam, vsaj) so narejeni na x86 tehnologiji. Ta se je seveda razvila in razvila,... V znak hvaležnosti (očitno) bo AMD imenoval svoj 0.13 mikronski procesor, izdelan z SOI tehnologijo, Barton.

5 komentarjev

OC Pentiuma 4

Sharky Extreme - Tole pa je nekaj... Ne bi se branil 1.8 gigaherčnega Pentiuma 4 v družbi Geforcea 2 Ultra. No ja, da ne bo slučajno kdo mislil, da je Intel izdal 1.8 GHz verzijo Pentiuma 4... Ne, to je uspelo navijačem pri Sharky Extremu. Rezultat navijanja 1.4 GHz različice Pentiuma 4 je prinesel hitrost 1819 MHz, 3491 točk pri CPU testu SiSoft Sandre (2231 FPU) in 232,6 slik na sekundo v Quakeu 3. Ti rezultati so bili dobljeni pri resoluciji 640x480, brez zvoka in z nastavitvami na normal. Kakorkoli že, malo razburjenja za lahko noč ne more škoditi .

6 komentarjev