»

GoDaddy naprodaj

The Wall Street Journal - Eden izmed bolj znanih registrarjev domen GoDaddy, ki, denimo, svoje kontroverzne reklame vrti celo na finalu ameriške nogometne lige, je naprodaj. GoDaddy ima sedež v Scottsdalu v Arizoni in je v lasti Boba Parsonsa, ki je podjetje ustanovil leta 1997. Danes je prek njihove strani registriranih 43 milijonov domen, s čimer so vodilni registrar na svetu. Poleg tega se podjetje ukvarja s prodajo storitev za e-poslovanje, varnostnih storitev in ostalih spletnih pritiklin, tako da so lani njihovi dohodki znašali med 750 in 800 milijoni dolarjev.

Prodajo ureja podjetje Qatalyst Partners. Analitiki ocenjujejo, da bi se lahko na dražbi cena za GoDaddy povzpela do milijarde dolarjev. Manjši konkurent Register.com je bil namreč letos prodan za...

23 komentarjev

Go Daddy se umika iz Kitajske

Washington Post - Pred kratkim smo poročali, da so se Kitajci odločili napraviti red v svojem domenskem prostoru. Izbrana metoda je ostra, saj od bodočih kupcev domen in lastnikov že obstoječih za nazaj zahteva razkritje vseh osebnih podatkov in posredovanje dokazil. Ime, naslov, telefonska številka in elektronski naslov so stalnica povsod po svetu, a kaj ko Kitajci hočejo še barvno fotografijo prosilca. Prav tako se še ni zgodilo, da bi kdo terjal podatke za nazaj, kot to počno kitajske oblasti.

Registrar GoDaddy, ki ga poznamo po nizkih cenah, se je zato odločil, da ne bodo več poslovali na Kitajskem. Dejali so, da bodo nadaljevali s podporo obstoječih domen, a registracije novih ne bodo več izvajali. To je po Googlu že drugo podjetje, ki se je uprlo kitajski represiji na spletu.

13 komentarjev

ICANN obsoja preusmerjanje zatipkanih domen

The Register - Če se še spomnite, je VeriSign leta 2003 požel ogromno kritik, ko je uvedel storitev SiteFinder, ki je vse zahtevke po neobstoječih domenah (torej zatipkane naslove) preusmerila na svojo stran SiteFinder. Uporabniki so takrat zagnali vik in krik, češ da VeriSign ruši integriteto interneta in prakso, ki je veljala več deset let. Kasneje je moral VeriSign popustiti pritisku in stran umakniti.

Svetovni skrbnik domenskega prostora ICANN je v memorandumu (PDF), ki so ga spisali ta teden, obsodil opisano prakso, ki se imenuje tudi NXDOMAIN-zamenjava in DNS-preusmerjanje. V osnutku novih pravil, ki so v pripravi, je brati, da bodo registrarjem novih vrhnjih domen prepovedali uporabo podobnih tehnik, kakor bo veljalo tudi za skrbnike obstoječih domen. Kot pravijo, je potrebno za izkoriščanje domene le-to registrirati in plačati, medtem ko s preusmerjanjem z neobstoječih naslovov registrarji ekonomsko izkoriščajo celo množico domen, ki jih niso niti registrirali niti plačali. Več o tem.

2 komentarja

Vista (x64) bo zahtevala digitalno podpisane gonilnike

Microsoft - Ali pa, žal, pa ne bo mogoče uporabiti vaše nove naprave. Sploh. Kot nam je vsem znano, je bilo mogoče v Windows XP še naložiti nepodpisane gonilnike na računalnik, ob tem pa smo bili le opozorjeni. V Microsoftovem najnovejšem operacijskem sistemu pa naj bi temu naredili konec v prid večje varnosti, saj naj bi tako preprečili zaganjanje ZlobneKode v jedro operacijskega sistema.

Kakor je to razvidno na Microsoftovi strani, to pomeni, da mora avtor gonilnika zaprositi Microsoft, da mu dodeli certifikat za gonilnik. Čeprav MS izda certifikat zastonj, pa je predpogoj zanj VeriSignov certifikat (VeriSign Class 3 Commercial Software Publisher Certificate), katerega pa je potrebno plačati.

Zagovorniki pravic uporabnika že komentirajo potezo Microsofta kot še en korak k uresničevanju koncepta " trusted computing", polega tega pa se postavlja tudi vprašanje, kako se bodo izdelovalci strojne opreme na to odzvali. Vaše mnenje?

94 komentarjev

Išče se nov registrar domen .net

več strani -

Konec letošnjega junija se izteče pogodba, ki jo je imel VeriSign z ICANN-om, v skladu s katero je VeriSign skrbel za registracijo in upravljanje .net vrhovnih domen. Pogača na mizi je vsekakor velika, saj je trenutno na spletu 5,1 milijona .net domen. Do četrtka, ko se je iztekel rok za oddajo ponudb, se je na razpis prijavilo pet podjetij: Versign, Afilias, Santan, Denic in CORE++. Analitiki so mnenja, da imata resne možnosti za zmago v bitki le VeriSign in Denic.

VeriSign se na vse pretege trudi obdržati trenutno skrbništvo, saj od vsake registracije .net domene dobijo šest dolarjev (ne glede na to, kdo jo dejansko proda) in bi izguba lastništva pomenila velik denarni primanjkljaj. Denic stavi prav na teh šest dolarjev in obljublja, da bo to ceno znižal, saj so dejanski stroški mnogo nižji. The Register v svojem članku upa, da bo zmagal Denic, saj bi to pomenilo konec VeriSignovega monopola, ki bi tako po letu 1999, ko je izgubil .org domene, ostal le še pri .com. Z novimi...

20 komentarjev

Odgovor VeriSigna MID-u

Ministrstvo za informacijsko družbo - Danes je Ministrstvo za informacijsko družbo objavilo sporočilo za javnost, v katerem so predstavili uradni odgovora podjetja VeriSign.

Naj spomnimo, da je podjetje VeriSign v svojem varnostnem poročilu, ki ga je objavilo julija, Slovenijo uvrstilio na četrto mesto na lestvici držav z velikim deležem goljufivih spletnih transakcij.

MID je zato od VeriSigna po diplomatski poti zaprosil za pojasnilo. VeriSign je odgovoril, da "še naprej verjame v verodostojnost svojih podatkov", vendar pa natančnejših podatkov o tehnikah analize in velikosti slovenskega vzorca niso navedli, saj so jih opredelili kot poslovno skrivnost.

So pa pri VeriSignu zagotovili, da se Slovenija v naslednjem varnostnem poročilu, ki izide novembra 2004, gotovo ne bo pojavila med prvimi desetimi državami po deležu goljufivih spletnih transakcij.

To pa verjetno pove marsikaj o kvaliteti VeriSignovega poročila ...

16 komentarjev

ICANN proti VeriSignu

News.com -

VeriSign je pretekli teden presenetil s potezo, ki je požela mnogo neodobravanja širom spleta. Kot vrhovni registrator domen so si namreč privoščili, da vse neobstoječe naslove (torej zatipkane) preusmerijo na svoj iskalni strežnik, ki vsebuje tudi reklame. Zakaj je to dobro in zakaj slabo, klik!

No, očitno je negodovanje spletnih uporabnikov le preveliko, saj je celó sam ICANN prosil VeriSign, naj prostovoljno umaknejo to storitev. Prostovljno -- za zdaj. Prejeli so namreč veliko število pritožb ogorčenih uporabikov, zato so se odločili vso stvar raziskati, predvsem njeno komercialno naravnanost. Kaj bodo pri ICANN storili, če VeriSign zahtevo zavrne, ni znano. Več o tem.

4 komentarji

VeriSignovo zavajanje?

Vnunet - Več ameriških podjetij, med drugim Go Daddy Software (hehe), so proti VeriSignu vložili tožbo. Slednji namreč goni (po mnenju tožnikov sporno) oglaševalsko kampanjo, v kateri lastnikom domen, ki te niso nujno registrirali pri VeriSignu pošilja email sporočila, da bodo domeno izgubili ("bo potekla"), če je ne "podaljšajo" (kar pa stane VEČ kot sama registracija pri recimo Go Daddy Software...). Klik!

0 komentarjev