»

1. dan odprte kode

Slo-Tech - V četrtek, 3. aprila 2008, bo v Mariboru v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko FERI potekal 1. dan odprte kode. Dan, ki ga organizira društvo študentov FERI z namenom promocije odprte kode. Vljudno ste vabljeni, da se udeležite predavanj o JBossu, Joomli, Ubuntu Linuxu, KDE, PHP in aktivnostih, na področju odprte kode v Sloveniji. Predavali bodo razvijalci, prevajalci in podjetniki, ki jim odprta koda predstavlja zabavo, način življenja ali službo.

Več o dnevu odprte kode in podrobnejšem programu najdete na: http://dok.ds-feri.net/

Vljudno vabljeni!

33 komentarjev

Kršitve GPL

ZDNet - Kljub temu, da nekateri dajejo v nič vse, kar kakorkoli spominja na odprto kodo, se spet drugi ne morejo upreti skušnjavi, da ne bi kdaj pa kdaj pokukali vanjo in si česa "izposodili", pa čeprav so jih sicer polna usta o spoštovanju avtorskih pravic.

Harald Welte, razvijalec Linuxovega jedra, ki med drugim vzdržuje tudi stran GPL Violations, je na letošnjem CeBIT-u pisno opozoril predstavnike 13 podjetij, ki domnevno uporabljajo dele programja z licenco GPL, ne da bi objavili izvorno kodo svojih programov. Iz te trinajsterice sta navadnim smrtnikom verjetno najbolj znana Motorola in Acer. Do sedaj so odgovorili le pri tajvanskem podjetju X-Micro Technology in se pokesali zavoljo grehov, češ da na tem otoku še ni razvita kultura spoštovanja avtorskih pravic.

Čeprav bi omenjena podjetja v podobnem primeru najverjetneje reagirala na dosti bolj drastičen način, Welte upa, da se bo nesoglasja dalo rešiti po mirni poti, zato se zaenkrat še ne razmišlja o tožbah.

Če že sami niso...

102 komentarja

Nemčija za Linux, Slovenija za Microsoft

SiOL - Nemci so zaradi varčevanja, ki mu gotovo botruje tudi svetovna gospodarska recesija previdni na vseh nivojih državne in lokalne oblasti. Pred letom dni se je Nemška vlada odločila za večjo uporabo programske opreme z odprto kodo, danes pa slednjo uporablja že več deset tisoč uradniških računalnikov. V prihodnje bodo uporabljali Linux SuSE, čeprav v nekaterih delih države še niso rešili vprašanja, ali uporabljati Linux SuSE in pisarniški paket OpenOffice ali pa Windows s paketom Office. K boljšemu položaju Microsofta v Nemčiji ni pripomogel niti obisk enega od šefov ameriškega giganta -- Stevea Ballmerja.

Slovenska država pa se v tem času pripravlja na podpis krovne pogodbe EA (enterprise agreement) med državno upravo in Microsoftom. Po zagotovilih Centra vlade za informatiko ( CVI) smo si izborili boljše finančne pogoje kot v preteklosti, boljše pogoje za slovenske pogajalce kot v drugih državah pa potrujejo tudi pri Microsoftu. Posel dober, vsi zadovoljni, bi rekli? No, pa...

20 komentarjev

Agenda in Housing bosta sodelovala

Slo-Tech - Družbi Agenda Open Systems, vodilni ponudnik odprtokodnih sistemskih rešitev v Sloveniji ter ponudnik tehničnih storitev upravljanja in vzdrževanja, in Housing Co., eno največjih izobraževalnih podjetij v Sloveniji, z večletnimi izkušnjami predvsem na področju računalniškega usposabljanja zaposlenih in izobraževanja ter certificiranja informatikov (MCSA/E in RHCE), sta sklenili pogodbo o poslovnem sodelovanju na področju rešitev odprte kode. S tem bosta družbi uporabnikom ponudili celoten komplet storitev -- od načrtovanja in izgradnje do uporabe in izobraževanja na podočju čedalje bolj popularnih odprtokodnih rešitev, kot sta operacijski sistem Linux in pisarniški paket OpenOffice.org. Klik!

1 komentar