»

Sezam, odpri se!

Crypto-Gram - Kako dostopati do računalnika, ki ima zaprta vsa vrata (porte)? Preprosto - potrebno je pravilno potrkati, pa se vrata odpro!
Za kaj gre? Na spletni strani portknocking.org pravijo, da je to "metoda, s pomočjo katere lahko vzpostavimo povezavo z računalnikom, ki ima zaprta vsa vrata". Klučno pri tem je, da poznamo "skrivno trkanje" za posamezna vrata. Če torej želimo dostopati npr. do vrat 22 (SSH), je potrebno najprej poiskusiti dostopati do serije vrat v točno določenem zaporedju in v točno določenem časovnem okviru. Z "trkanjem" se nato željena vrata odprejo za neko točno določeno časovno obdobje, v nasprotnem primeru pa so zaprta. Seveda lahko vrata, ki jih je potrebno potrkati, njihovo zaporedje in časovni okvir poljubno določimo - glede na vrata, ki jih želimo odpreti ali pa glede na uporabnika. Morda pa bo kdo implementiral tudi rešitev, ki bo na podlagi predhodnega trkanja uporabniku ob vstopu v sistem dinamično dodeljevala pravice v sistemu.
Vsekakor gre za zanimivo...

6 komentarjev

48x zapisovalnik

Akiba - Navajeni smo že, da slike vsega novega, kar pride, gledamo na Akibi Hotline. Tokrat se lahko slinite (slinimo) nad pekačem, ki na zgoščenke zapisuje kar z 48-kratno hitrostjo, prepisuje s 16x, bere pa z 48x hitrostjo. Menim, da smo prišli do točke, kjer se bo hitrost zapisovanja morala počasi ustaviti, če ne drugače, pa zaradi samih omejitev uporabljenega materiala v zgoščenkomatih ter, pomembneje, zgoščenkah. Seveda se lahko tudi motim. Klik!

1 komentar

1000$ za računalnik s P4?

The Duke Of URL - The Duke Of URL ugotavlja, da sestavljeni računalniki z vgrajenim Pentium 4 procesorjem niti niso več tako dragi. Ko smo še pred časom vtikali računala s P4 v rang dragih računalnikov, je njim uspelo sestaviti popolnoma delujočo kišto za $999. V njej se poti Pentium 4 pri gigahercu in pol, sparjen je s (borih) 128 MB pomnilnika, v njem se vrti 30 gigabajtni IBMov ATA100 disk, Geforce MX, SB Live,... Cena končnega sestavljenega sistema z nameščenim, pozor, Red Hatom 7.1. Ta računalnik so primerjali z AMD Athlonom 1.2 GHz s 256 MB pomnilnika, kar nekako ustreza istemu cenovnemu razredu ter prišli do zaključkov. Da pa vam ne bom pokvaril vseh užitkov ob branju tega ne tako obsežnega primerjalnega testa, si na povezavo kar veselo kliknite. Jasno je, da se bo Pentium 4 iz dneva v dan prodajal vse bolje. Problem je AMDjev že na prodajnih policah stoječi odgovor - Athlon 4, ki ima v svojo prid še eno prednost - podporo multiprocesiranju. Vojna bo še dolga, vam zagotavljam ....

3 komentarji

Compaq izumlja...

vir: CNet
CNet - Marsikdo si ne more privoščiti luksuza nakupa dveh računalnikov, enega za domačo uporabo in enega prenosnika. Pa tudi tisti, ki prenosnike posedujejo si marsikdaj želijo, da bi lahko uporabljali kar svoj domači računalnik. No, mogoče bo Compaq kmalu predstavil nekaj za vse: računalnike, ki bodo opravljali tako vlogo prenosnikov, kot domačih računalnikov. Na prvi pogled gre za tipičen prenosnik...

9 komentarjev