»

Z Nvidio bodo lahko vse igre 3D

V podjetju obljubljajo, da bo končni izdelek bolj privlačen, kot prototip očal na sliki

vir: CNet
CNet - Od letošnjega poletja dalje naj bi bili vsi Nvidiini grafični procesorji sposobni poganjati računalniške igre poleg običajnega tudi na poseben 3D način, ki ga bodo omogočala očala s 3D lečami.

Programska oprema bo razdelila grafiko na zaslonu na levo in desno oko, kar bomo s prostim očesom sicer videli kot nedoločen zmazek na zaslonu - s 3D lečami pa naj bi se igra spremenila v pravo tridimenzionalno doživetje. Pri Nvidii poudarjajo, da razvijalcem iger ne bo potrebno spremeniti ničesar, saj bodo pretvarjanje zagotovili z lastno programsko opremo, uporabniki pa se bodo lahko sami odločili, katero igrico bi radi igrali na tak način.

35 komentarjev

Projektor za vsak žep?

Slashdot - Upstream Engineering je skoraj anonimno podjetje, ki pa se utegne povzpeti med ene izmed najbolj čislanih računalniških velikanov, če mu bo uspelo predstaviti izdelek, ki ga obljublja. Prihodnje leto naj bi na trg poslali barvni projektor za video predvajalnike, potovalne TV-je, prenosnike, dlančnike ipd., ki naj bi zasedel prostor škatlice za vžigalice. Podvig naj bi jim uspel s tehnologijo Photon Vacuum, ki so jo že patentirali, omogočala pa naj bi izdelavo projektorjev, ki potrebujejo precej manj komponent kot običajni in porabijo neprimerljivo manj električne energije. Prva razvojna različica bo na voljo že v drugi četrtini letošnjega leta. Klik!

12 komentarjev

Kasparov proti računalniku neodločeno

Remi

vir: X3D Chess
The inquirer - Šahovski velemojster Gary Kasparov je znova zaigral partijo šaha z računalnikom, ki se je tokrat imenoval X3D Fritz. Kasparov je bil nekaj časa v opazni prednosti, a je na koncu uspel iztržiti le remi. Celoten zapis partije je na voljo na tem naslovu. Bistvena razlika te partije od ostalih je, da je Kasparov nosil posebna očala, ki so projecirala sliko šahovnice neposredno pred njegove oči.

Dodatek: V forumu že poteka debata o Kasparovih dvobojih. Klik!

12 komentarjev

Širokozaslonski LCDji

PC World - Zaradi naraščanja popularnosti gledanja DVD filmov tudi na prenosnikih, so se nekateri izdelovalci ekranov odločili poseči po zanimivi alternativi običajnim LCD zaslonom - širokozaslonski oziroma "widescreen" LCD monitorji bodo tako našli mesto v prihajajočih prenosnih PCjih. Samsung bo prvi, ki bo naredil tak zaslon in bo večji od petnajstih palcev in sicer 15,4-inčni WXGA (1.280 pikslov x 800 pikslov). Več si preberite na PCWorld.com.

3 komentarji

Cenejši LCDji?

DigiTimes - Samsung namerava šesto generacijo svojih LCD displejev graditi na večjih steklenih substratih. Ko so proizvajali peto generacijo LCDjev, so lahko na substratu velikosti 110x125 cm napravili tri 30-palčne ter devet 19-palčnih TFTjev. Sedaj, ko je substrat večji, natančneje 137x167 cm, lahko Samsungovci na njem naredijo šest 30 palčnikov ter kar šestnajst devetnajstpalčnikov. S to potezo namerava Samsung približati končne cene TFTjev še bolj končnim množicam. Proizvodni stroški naj bi sedaj padli na 10 dolarjev na palec diagonale (ni slabo, 19" LCD za 190 dolarjev, a? [:D]), o končni ceni lahko pa le ugibamo. Klik!

6 komentarjev

MicroOpticaovi "zasloni"

Tech Extreme - Na Tech-extreme so se razpisali o podjetju MicroOptical. MicroOptical izdeluje prenosne "zaslone" oz. neke vrste očala, ki projecirajo sliko 40 inčev pred nas. Ti zasloni naj ne bi ovirali našega zaznavanja okolice in naj bi bili enakovredni 12" navadnim LCD zaslonom. Take zaslone s projeciranjem slike v zrak bodo v prihodnosti uporabljali dlačniki, ki bodo s tem lahko še manjši.

Predstavili so tudi manj mobilne projektorje slike za ogled DVD filmov. Ta projektor projecira sliko kar na naša očala. Da vas še nekoliko razveselim s predvideno ceno 500$, kar po mojem mnenju ni veliko. Klik!

0 komentarjev