»

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

VIA povečala pasovno širino DDR SDRAMa?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja , naj bi VIA na prihajajočih P4X333 čipovjih za Pentium 4 procesorje (PC2700, V-Link/533, AGP 8x), ki naj bi se začelo razvažati že to leto implementirala QBM (Quad Band Memory) arhitekturo. Le ta naj bi "virtualno" povečala pasovno širino DDR SDRAM vodila, brez, da bi vključevala nov spominski kanal. O tem, kako naj bi VIA to izvedla, pa še vedno ni nič konkretnega, le ugibanja. Sigurno se pa RAMBUSu ne piše dobro, saj bo sedaj lahko DDR razpolagal P4 z dovoljšno pasovno širino. Več o tem tu.

0 komentarjev

Cene RAM-a še vedno padajo

Crucial - Cene RAM-a še kar vztrajno padajo in nič ne kaže, da bi se ustalile. Poleg SDRAM-a je prav nesramno padla tudi cena DDR SDRAM-a, ki se z vsako pocenitvijo bolj približa ceni SDRAM-a. Če si samo pogledamo cene Crucial (Micron) pomnilnika lahko opazimo, da je med SDRAM-om in DDR SDRAM-om samo še dober dolar razlike:
  • 256MB DDR PC2100, 184-pin DIMM - $35.99

  • 256MB SDRAM, PC133, 168-pin DIMM - $34.19

Iz tako nizkih cen lahko sklepamo, da je zamenjava SDRAM pomnilnika z DDR SDRAM-om samo še vprašanje časa. Vendar pa kljub obetavnim napovedim DDR SDRAM gotovo še kar nekaj časa ne bo prevladal na trgu, saj je tukaj še vedno ogromno plošč, ki podpirajo SDRAM pomnilnik. Vključno z najnovejšimi i845 ploščami, ki podpirajo procesorje Pentium4. Ali lahko cene pomnilnika zdrsnejo še niže? Možno, vendar se bojim, da to zaradi napada na WTC, ne bo mogoče. Ali pač.

0 komentarjev

RAM

OC Workbench - RAM-i se kljub nizki ceni še kar cenijo, vendar ne vsi. Cena SDRAM modulov se je nekako ustalila, na veliki cenovni pohod pa se pripravlja DDR RAM. Cene DDR RAM-a se bodo spustile pod cene SDRAM-a. Vsaj tako lahko sklepamo iz cen RAM-a na OC Workbench. Kaj to pomeni? Če bo šlo tako naprej, potem lahko pričakujemo smrt SDRAM modulov in množično razširjenje DDR modulov. Vendar ne tako kmalu ... Problem zaenkrat tiči v združljivosti, saj SDRAM in DDR RAM med sabo nista združljiva (drugače povedano, ne moremo jih tlačiti v iste RAM reže na matični plošči). Če hočemo v svojem sistemu imeti DDR ram, to pomeni največkrat še dodaten strošek - nakup nove matične plošče (razen če nimate na plošči posebnih rež namenjenih DDR RAM). Ravno zaradi tega razloga ne gre pričakovati hitrega, ampak postopno razširjenje DDR RAM-a. Morda pa se tudi motim (saj veste, da je napovedovanje prihodnosti precej nehvaležna stvar). ...

2 komentarja

Primerjava različnih DDR modulov

GamePC - Hum, na internetu so se našle že primerjave osnovnih plošč, ki podpirajo DDR pomnilniške čokoladke, nato primerjave osnovnih plošč, ki podpirajo tako DDR kot SDRAM, videli smo tudi primerjalne teste dvoprocesorskih osnovnih plošč s podporo DDRu, pa še kaj bi se našlo. Lahko, da sem bebav, ampak meni se zdi, da je tale članek prvi, ki med sabo primerja različne DDR module. Torej, primerjali so jih 6, tri PC1600 ter tri PC2100. Do česa so prišli? Hm, ja, do tega, kar smo potihem vsi pričakovali. Dokler ne bo prvih procesorjev Palomino, ki bodo imeli tisto pravo podporo ter optimalizacijo za DDR RAM, so hitrostne pridobitve v relaciji s ceno preprosto premajhne. Moj nasvet: Ostanite na SDRAM modulih, za sedaj. Sicer pa Micron itak napoveduje izenačitev cen SDRAM z DDR moduli (kar v prenešenem pomenu nekako pomeni, da bodo ceno SDRAM modulov poviševali ter ceno DDR modulov nižali), tako da bo nam kmalu vseeno, kaj bomo kupili. A do tega stanja je še dolgo......

0 komentarjev

DDR drag kot žafran

X-Bit Labs - Se še spomnite, kaj so nam obljubljali? DDR RAM za ceno SDRAM - a + 5% ? Lepo se je slišalo, a žal (še) ni tako. Tukaj imate primerjalne cene med RAMBUS, DDR in SDRAM - i:
  • PC800 RDRAM RIMM: $164
  • PC2100 DDR SDRAM DIMM: $179
  • PC133 SDRAM DIMM: $38 (!)
Torej, vidite lahko, da je DDR celo dražji od RAMBUS - a! Ah ja, še zmeraj obstaja upanje na pocenitev... .

13 komentarjev

AMD Athlon 1.35GHz proti Pentiumu4 1.5GHz

Hexus - Na Hexus.net so objavili kratko primerjavo med Athlonom 1.35GHz ( overclock, seveda ) in Pentiumom4 v SiSoft Sandri 2001. Rezultati so kar malce presenetljivi, saj v vseh benchih razen pomnilniške prepustnosti Athlon zelo temeljito poseka 150MHz hitrejšega Pentiuma4. Rezultati v pomnilniškem benchu pa tudi niso presenečenje, saj je testni Athlon bil 100MHz model in je uporabljal le PC133 SDRAM, medtem, ko se je Pentium4 šopiril z Rambusom in svojim Quad Pumped vodilom.

0 komentarjev

Rambus profitira

X-Bit Labs - Če si mislite, da je z Rambusom kot podjetjem bolj ali manj konec, se krepko motite. S svojim izsiljevanjem so si pridobili kar lep kupček denarja, kar kaže tudi zadnji primer s Hitachijem in NECom. Obe podjetji sta že enkrat podlegli Rambusu in plačali dajatve, potem pa sta se združili v Elpida Memory Inc. ( obratovati bodo začeli januarja 2001 ). Kot novo podjetje pa so Rambusu še enkrat morali izplačati vse dajatve. Neverjetno [:\\].Glede na sedanje stanje pa resno dvomim, da ima Rambus kot podjetje kakšno perspektivno na pomnilniškem trgu, saj jih je DDR SDRAM povozil na celi črti!

0 komentarjev