»

Trinajstletnik izključen iz šole

Slo-Tech -

Nek oče je želel biti dober oče, zato je svojega sina poučil o splošnih računalniških osnovah. Med drugim pa mu je tudi pokazal, kako lahko z DOS ukazom pošiljaš sporočila prek mreže.

Sine pa je navdušen nad odkritjem to zadevo pokazal svojim prijateljem v šoli. Ob tem je približno 80 računalnikov prejelo sporočilo "Hey!", med drugim tudi ravnateljevo, ki pa je sporočilo preprosto ignoriral.

Toda šolska administratorica in učiteljica je zadevo vzela resno in storilca vprašala, če je to res on naredil in ga povprasala kako, potem pa ukrepala naprej. Zadevo je prignala tako daleč, da je bil sine za tri dni izključen iz šole.

Ob vsem tem se avtor prispevka sprašuje, kaj je otrok sploh storil napak. Ni poslal sporočila z "grdimi besedami", ni uporabljal kake ZlobneKode™, samo pognal je vgrajen DOS ukaz. Med drugim pa je možno t.i. "Messenger service", ki skrbi za pošiljanje in prejemanje takih sporočil, tudi izklopiti. Klik!

Kaj pa vi, že znate pošiljati sporočila prek omrežja?

69 komentarjev

KaZaA je legalna (vsaj na Nizozemskem)

Slashdot - Zanimivi odločitvi nizozemskega Vrhovnega sodišča smo bili priče ta teden, saj je le-to v tožbi glasbene založbe proti KaZaA odredilo, da KaZaA in njeni stvaritelji ne morejo biti odgovorni in krivi za nelegalno početje uporabnikov -- torej prenos glasbe in programov, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Ker je to ena izmed prvih tovrstnih razsodb, utegne biti to odličen precedens za podobne procese v prihodnosti, menijo odvetniki KaZaA. To je zgodovinska zmaga za internet in uporabnike, pa trdita Niklas Zennstroem in Janus Friis, ustanovitelja KaZaA. Več o tem.

25 komentarjev

AVSR: zvočno-slikovna prepoznava govora

The Register - Audio Visual Speech Recognition se imenuje tehnologija izpod rešetk Intelovega razvojnega laboratorija, ki je bila izdelana v sklopu OpenCV knjižnjice (skupek kode za računalniški vid in prepoznavo obrazov).

Koda je namenjena 'branju z ustnic' in deluje na principu prepoznavanja vizualnih zajemkov izgovorjenih zlogov. Po Intelovih besedah se je metoda izkazala za veliko učinkovitejšo od klasičnih algoritmov za desintezo zvoka, saj je med drugim učinkovita tudi v območjih z visoko stopnjo hrupa. Vseeno pa kanijo tehnologijo uporabiti kot komplement zvočni prepoznavi govora, saj bi obe delovali v navezi; ako bi zvočni alogritem ne uspel pravilno razvozlati povedanega oz. bi bil v dvomih, bi na pomoč priskočil drugi [:)]. Klik!

Ah -- da ne pozabim -- najlepše pri tem pa je to, da je kupček ZlobneKode na voljo pod pogoji open-source licence.

0 komentarjev

Pacient: KaZaA; Diagnoza: Fejst bolan

The Register - Microsoft bi svoj Visual Basic pravzaprav lahko propagiral kot RVDE -- Rapid Virus Development Environment, vsaj sodeč po številu ZlobnihKod™, spisanem v tem okolju.

Kot omenjeno, je p2p omrežje oz. njegove dojemalce napadla tretja gniloba po Benjaminu in K0wbotu, imenovana Duload. Gre za 18432 oz. 7680 (kompresirano) bajtov veliko izvršilno datoteko, ki se po morebitnem prejetju in zagonu skopira v okensko mapo pod imenom SystemConfig.exe. Nato doda ključ v register ter izzove avtomatičen zagon ob vsakem zagonu oken, v mapi Windows naredi podmapo Media ter se vanjo skopira pod 39 različnimi imeni. Na koncu to mapo doda v skupno rabo Kazaa omrežja ter vunpotegne nekaj trojancev za potrebe Remote Desktopa [>:D]. Klik!

1 komentar

ZlobnaKoda™: KaZaA in Kowbot malce podrobnejše

Slo-Tech - Glede na to, da je bilo v komentarjih na novico o golazni, ki je napadla Gamespy ter KaZaA, kar nekaj uporabnikov, ki so bili okuženi, bom dodal še nekaj podatkov.

Ko se računalo okuži, se virus razmnoži v 150 datotek v mapi, kjer se nahajajo datoteke v 'skupni rabi'. Ti okuženi filetki so veliki 19 kB ter naj bi vsebovali razne multimedijske vsebine, recimo videospote, glasbo. Virus prav tako prevzame nadzor nad računalom, skozi zadnja vrata pa se preko irc protokola nadgrajuje ter je lahko uporabljen v ZleNamene. Odstranitev virusa je rahlo tečna, navedel pa bi navodila na Symantecovi strani.

Dodatek: kriko je v komentarjih napisal kratka navodila za odstranjevanje. Beri!

5 komentarjev

Liberte, Egalite, Frethem (Unicorn)

Vnunet - Ime: Samorog Frethem
Rod: Virus
Družina: Socialec
Ime Datoteke: decrpyt-password.exe
Opis ZlobneKode: tipičen predstavnik družine, ki se, kot bi rekli naši vrli tv-medijci, "ne razširja že s prihodom v poštni predal", pač pa uporabnika opozarja, da vsebuje neko zelo zelo skrivno geslo, s katerim imaš do-stop do.. nečesa pomembnega pač. No, uporabnika poziva, naj si geslo zapomni in ga ne shrani na disk, s čimer naj bi uporabnik kliknil na gumb "Odpri" namesto "Shrani". Od tu dalje pa rutina: razpošljek na naslove v adresarju (Outlookovemu, seveda). Oni, ki redno posodabljamo definicije podpisov virusov, smo seveda varni. (Da, Minmax, oni, ki ne uporabljajo Oken takisto...)

3 komentarji

Benjamin naskoči KaZaA

The Register - Ja, po para-diranju po Radovljici se mi jako ljubi pisat novice o -- virusih. Tokratni skupek ZlobneKode™ se predstavlja pod več kot 1.000 naslovi glasb, programja ali filmovja. Ko ga uporabnik Dolnaloži ter požene, ustvari mapo (ter da v 'share'), od koder zopet preži na morebitne nepazljive mozoljavčke (in njihove očete). No, virus sicer ni ravno razdiralne narave, pač pa uporabniku kaj rad postreže s pop-up okenci. Komercializacija? Klik!

5 komentarjev