»

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev

P2P, Sony in demografska bomba

BBC - Še ena od P2P legend je prestopila na stran zakona. Sherman Networks, drugače bolj poznani kot lastniki P2P programa Kazaa, so se zavezali, da bodo svojemu programju dodali anti-piratsko zaščito. Bolje tuliti z volkovi, kot proti njim.

Navkljub vsem moram zadnjih tednov se je Sonyju uspele še malce bolj umazati. Bussines week je v svojem članku namreč sporočil, da je Sony BMG bil opozorjen s strani F- Secure glede nevarnosti rootkit zaščite, a ni uspel na tem področju narediti ničesar. Posledice poznamo, a glede na navedbe naslednjega odstavka novice, ki jo pravkar berete, je ponesrečen poizkus uvedbe zaščite BMG morda nekoliko bolj razumljiv.

Pred kratkim je bla zaključena letošnja anketa med evropskimi kupci glasbe, njeni rezultati pa napovedujejo skrb vzbujajoče stanje za glasbeno industrijo. Že nekaj let lahko mlajše generacije uporabnikov ilegalno, a brezplačno prenašajo poljubne medijske vsebine na svoje računalnike. Skoraj polovica mladih (do 24 let) ni več...

15 komentarjev

Zaščiteni CD-ji? Ste prepričani?

The inquirer - Na račun zaščite glasbenih zgoščenk in njihove smiselnosti smo na Slo-techu porabili že precej besed. Kot se je največkrat izkazalo, so ljudje, ki zaščito razbijajo, skoraj vedno korak pred tistimi, ki jo izdelujejo.

Tokrat pa na Inquirerju poročajo še o eni precej nelogični potezi glasbene industije. Tako njihov argentinski sodelavec razlaga, kakšno izkušnjo ima z zaščitenimi zgoščenkami. Tako je po prejemu naročene zgoščenke, ki se na naslovnici in zadnji strani ponaša z napisom BMG's Copy-Control presenečen ugotovil, da medij sploh ni zaščiten. Kot preskus je skladbe pretvoril v mp3 datoteke in CD tudi kopiral, oboje brez problema.

Glede na to se nam poraja vprašanje, ali je šlo zgolj za pomoto založbe, ali pa so pri založbi ugotovili, da določeni trgi preprosto preveč verjamejo napisanemu, da bi se jim sploh splačalo ukvarjati z zaščito? Še klik.

14 komentarjev

Nič več glasbenih CD-jev brez zaščite

The Register - Ena izmed največjih glasbenih založb, BMG, preizkuša evropske kupce. Danes so namreč sklenili, da bo založba na evropskem trgu odslej ponujala le zaščitene (Cactus Data Shield) glasbene CD-je. Čeprav si kaj takega v Ameriki še ne privoščijo, tudi v Evropi ne gre brez godrnjanja, a brez strahu, "hekerji" so doslej uspešno strli še vse zaščite. Samo vprašanje časa je. Dodatne informacije ter podrobnosti o zaščiti CDjev najdete na tem naslovu.

19 komentarjev

Vojna Zvezd II: Vsaka slika posebej!

Yahoo News - Učili so nas starši, učitelji, dobrohotniki ter naivneži: Kraja se ne izplača! Enako velja tudi v tem primeru, saj sta dva nadobudna Kanadčana izpred nekega kinematografa iz Ontaria ukradla kanister s filmom Star Wars, Episode II. Frajerja sta nato odprla e-dražbo, kjer sta zgoraj omenjeni skupek celuloida hotela prodati za 3000 ameriških dolarjev. Policija je to tudi ugotovila ter poslala agente pod krinko v akcijo, kjer so si priborili končno ceno 2500 zelencev. Po sklenjeni ponudbi sta prodajalca odšla brez denarja in z lisicami. Klik!

3 komentarji

Zaščite so lahko tudi nevarne!

Slashdot - Po poročanju te strani, so razne zaščite, ki "krasijo" nekatere glasbene CD-je lahko tudi nevarne, saj vam lahko poškodujejo računalnik. Po poročanju lastnika iMaca je Celinin CD z naslovom A New Day Has Come trajno poškodoval njegov računalnik, saj se CD enota ni hotela odpreti, računalnik pa se ni hotel ponovno zagnati. Vendar pa to še zdaleč ni edini album, ki vam lahko povzroči preglavice. Poleg tega naj bi bili problematični tudi Soundtrack od Star Wars: Episode II, nekateri Shakirini albumi in še kaj bi se našlo. Seveda pa taki CD-ji ne povzročijo težav samo Macom, ampak tudi nekaterim računalnikom PC. Založniki sicer opremljajo glasbene CD-je z napisi, da niso primerni za iMace/PC-je, vendar pa izgleda, da marsikateri uporabnik to ignorira. Ravno zaradi tega so se nekatere skupine odločile, da naredijo seznam naslovov glasbenih albumov, ki so za računalnike preveč "problematični", da bi jih lahko predvajali....

16 komentarjev

Cactus Data Shield razbit

TechTV - Gotovo se še spomnite mojih poletnih novic o raznih zaščitah, ki so jih glasbeni založniki začeli mrzlično vgrajevati v svoje glasbene CD-je. Med številnimi zaščitami se je našla tudi Cactus Data Shield, ki naj bi glasbene CD-je učinkovito varovala pred zloglasnim ripanjem in kompresiranjem v MP3. Kako ta zaščita deluje? Ko vstavite CD s to zaščito v računalniško CD enoto, se bo avtomatično pognal predvajalnik, ki je vgrajen v CD, s katerim boste edino lahko poslušali glasbo, ki je posneta ne CD. Teoretično je Cactus Data Shield močan, v praksi pa se izkaže, da za razbitje le-tega ni potrebno niti posredovanje hekerjev. Raziskave strani TechTV so pokazale, da nekateri sistemi s pogoni DVD brez težav spregledajo zaščito, glasbo zripajo na disk, od koder jo lahko mirno predelamo v datoteko MP3. Testirali so samo Dellove sisteme, ki vsebujejo enoto NEC DV-5700A. Enota ni naprodaj. Gotovo se da zaščito obiti tudi na drugih DVD enotah, če pa ne, pa itak ne preostane nič drugega, kot...

3 komentarji

iMaca 2 še ne bo tako kmalu

The Register - Gotovo ste opazili, da včeraj ni bilo nič novic. Ja vem, gotovo bom deležen kritik, da lenarim, ampak včasih si moram tudi jaz vzeti nekaj časa za počitek, ker pisanje tolikega števila novic ni niti malo lahka naloga. Poleg tega pa je tudi poletje .
Gotovo skoraj ni človeka, ki nebi poznal podjetja Apple, saj je to podjetje imelo kar precejšen vpliv na razvoj računalništva. Če že ne po tem, pa ga gotovo poznate po njegovih popularnih iMac-ih, ki so obnoreli Ameriko, pri nas pa niso naleteli na kak večji odziv. iMac je resda simpatičen računalnik, vendar ima kar nekaj hib: najbolj opazna je ta, da nima disketnika, ki je še vedno eden izmed najbolj razširjenih naprav za pisanje podatkov na prenosne medije (diskete). Druga večja pomanjkljivost pa je rahla zastarelost, saj so iMac-i na tržišču že vsaj 3 leta (pred kratkim smo videli malce prenovljeno različico, ki pa se še vedno drži iste osnove). Ne smemo pa pozabiti tudi na zasoljeno ceno, ki si jo zaradi edinstvene zasnove lastijo...

2 komentarja

Antipiratska zaščita @ Codemasters

Overclockers Australia - Danes je bil naporen dan, saj sem bil izredno športno aktiven (če koga zanima: naredil sem 100 km s kolesom). Ker sem precej sesut in mi je misel na novice zadnja stvar, bom danes malo bolj kratek.

Založniki že dolgo časa bijejo nedokončani boj s pirati. V obupu poizkušajo na vse načine zajeziti piratsko ponudbo, vendar jim to ne uspeva ravno najbolje. Ena zadnjih možnosti, ki bi lahko pokopala piratsko presnemavanje iger in drugih programov so razne zaščite, ki jih programerji vgrajujejo v sam program. Zaščite so videti obetajoče, vendar kaj, ko se na internetu najdejo cracki še preden je določena igra/program izdana (!). Revolucijo na področju antipiratskih zaščit naj bi prinesel Codemasterjev (Colin McRae Rally 1 in 2, Toca, ...) protipiratski sistem FADE. FADE bo preprečeval proizvajanje ponaredkov (kopije originalov). Njegovo delovanje pa bo precej preprosto: če bo FADE prepoznal igro kot že igrano od drugega človeka (ki si lasti original), bo na ponarejeno igro deloval do...

10 komentarjev