»

Intel žuga AMD-ju

CNet - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali vse od AMD-jeve objave razdelitve na proizvodni na dizajnerski del. Intel je namreč AMD opomnil, da nov ustroj podjetja ni v skladu z obstoječo licenco za proizvodnjo čipov x86.

Spomnimo, da se je AMD v začetku tega meseca po večmesečnih pripravah in usklajevanju razdelil na dva dela. V matičnem podjetju je ostal dizajnerski del, medtem ko so proizvodne kapacitete oddvojili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, katerega solastnika bosta AMD in ATIC. Intel je že ob najavi tega dejanja izrazil pomisleke, včeraj pa so AMD-ju poslali uraden protest. Po njihovem mnenju je AMD s tem kršil pogodbena določila križne licence za arhitekturo x86, zadnjikrat obnovljene leta 2001 in veljavne do leta 2010. Ta sicer dovoljuje prenos na podružnična podjetja, a Intelu se Globalfoundries ne zdi podružnica, še zlasti ker ima v njej AMD manj kot polovični delež.

AMD ima zdaj 60 dni časa, da z Intelom najde skupni jezik, v nasprotnem primeru bo Intel...

42 komentarjev

Pocenitvam ni videti konca

VR - Zone - Po napovedanih padcih cen tako AMD-jevih kot Intelovih procesorjev za namizne računalnike so na vrsto prišli Intelovi procesorji za prenosne računalnike, saj se bodo drugega septembra znižale cene najzmogljivejših različic T7500 in T7700. Tako bo za prvega potrebno odšteti 241 namesto 316 ameriških dolarjev, medtem ko bo cena drugega padla s sedanjih 530 na 361 ameriških dolarjev.

Hkrati s pocenitvijo bosta luč sveta med drugimi zagledali tudi različici T7800 in Core 2 Extreme T7900 s frekvencama 2,6 oziroma 2,8 GHz, za kateri bo potrebno odšteti 530 oziroma 851 ameriških dolarjev. Poleg njiju bo Intel predstavil še različice Core 2 Duo T7250, Core 2 Duo LV L7700, Core 2 Solo ULV U2200 in U2100 ter Celeron-M 550. Še pred tem bo osmega julija krono najzmogljivejšega procesorja za prenosnike prevzel Core 2 Extreme X7800 s frekvenco 2,6 GHz in ceno 851 dolarjev.

Več o tem na VR-Zone

7 komentarjev

Kateri Athlon?

Overclockers.com - AMD je v zadnjih mesecih ustvaril precejšno zmedo s celo vrsto t.i. papirnatih izdaj procesorjev. Najprej se je začelo z 2200+ Throughbredom A, nadaljevalo z 2400+ in 2600+ Throughbredoma B in doseglo vrhunec z 2700+ in 2800+ Throughbredoma B na 333 MHz FSBju. Od vseh teh lahko zaenkrat v trgovinah najdemo le 2200+ v zadostnih količinah ter v zadnjih dneh celo 2400+ v zelo omejenem številu, če malo pobrskamo po spletu. Do tu je stvar še nekako jasna, sedaj pa je AMD počasi začel z uvajanjem Throughbredov tudi v počasnejše modele, vse do 1700+. Vendar pa je pri tem poskrbel za svojevrstno zmedo. Tako so sedaj nekateri modeli na voljo na treh različnih jedrih, drugi na dveh, tretji pa celo samo na enem. Zmeda zgleda nekako takole:
  • 1700+: Palomino, TBred A
  • 1800+: Palomino, TBred A, TBred B
  • 1900+: Palomino, TBred A
  • 2000+: Palomino, TBred A, TBred B
  • 2100+: Palomino, TBred A, TBred B
  • 2200+: TBred A, TBred B
Smetana problema je pa še pojav 2600+ modela na 333 MHz FSBju (2083 MHz; 2600+...

4 komentarji

AMD versus Intel

Digit Life - Tekma AMD proti Intelu traja in bo verjetno še dolgo časa trajala, zato je zanimivo ugibanje in napovedovanje prihodnosti na podlagi testov najnovejših procesorjev z tekočih trakov obeh megakorporacij. Na Digit-Lifeu so primerjali oba prvaka obeh strani in ju primerjali. Tokrat so se ozirali samo na hitrost in performanse, saj jih cena ni zanimala. In kaj so ugotovili? preberite si sami! Samo en namig: Živel Intel! (tokrat [:D])

17 komentarjev

VIA kupuje AMD?

The inquirer - Computex je, kot kaže, sejem turbulenc. The Inquirer namreč poroča, da je VIA resno razmišljala o tem, da bi kupila AMD. Sicer od tega na koncu ni bilo nič, najbrž zaradi megalomanskih vsot denarja v igri, novonastalem položaju, ki bi ga še bolj odrinil od Intela, in tako dalje. A se lahko vseeno, če je bil Inquirerov vir pravilno obveščen, zamislimo, kakšno moč ima na trgu to podjetje, ki je del velike tajvanske korporacije Formosa Plastics. Je VIA res zmožna narediti tako veliko potezo? Nazadnje, ko je prišlo do nakupa, ki je resno pretresel javnost (beri: pretresel mene, pa pustimo sedaj "združitve" tipa HP & Compaq), je takrat izjemno močni 3dfx kupil STB. Pa najbrž veste, kaj je sledilo.

5 komentarjev

AMD vs. Intel n-tič

Viper's Lair - Ahh, AMD proti Intelu. To je kot zgodba brez konca, saj kljub temu, da je bila ta tema že vsaj milijonkrat obdelana, zagovorniki obeh taborov še kar nekako ne morejo najti skupnega jezika. Eni se sklicujejo na krhkost Athlonovih jeder, drugi se derejo čez dol cevovod procesorjev Pentium4, spet tretjim je všeč, da lahko s svojim Athlonom pozimi privarčujejo pri ogrevanju sobe. Le kateri bi bilo verjeti? Če ste malce zbegani in bi svoje mnenje raje ustvarili na podlagi kakšnega nevtralnega vira, a se ne nameravate spuščati v arhitekturne značilnosti AMD-jevih in Intelovih procesorjev, potem ni drugega, kot da si preberete članek na Viper's Lair, kjer so na podlagi nekaterih dejstev poizkušali določiti, kateri procesorji so boljši.

2 komentarja

Frekvenčna krivulja procesorjev

Ace's Hardware - Na strani Ace's Hardware so objavili zanimiv prispevek, ki obravnava nekakšne frekvenčne krivulje AMD-jevih in Intelovih procesorjev. Te krivulje sestavljajo frekvence procesorjev, ki so jih izdali pri AMD-ju in Intelu, iz njih pa lahko razberemo, kako je potekal razvoj vedno hitrejših procesorjev. Zelo zanimiva je tudi primerjava z dvema krivuljama Moorovega zakona, ki trdi, da se frekvenca procesorjev podvoji na vsakih 18 mesecev. Ker je prišlo do odstopanj, je avtor prispevka v grafe uvrstil tudi krivuljo Moorovega "zakona", ki trdi, da se frekvenca procesorjev podvoji na vsakih 24 mesecev. Zanimiva hrana za možgane :).

9 komentarjev