»

Benchmarki Athlona 64

ComputerBase - Na Computerbase so objavili teste verjetno najbolj pričakovanega AMD-jevega procesorja, ki bo deloval tako v 32- kot v 64-bitnem načinu. Procesor z imenom Athlon64 bo namenjen predvsem domači uporabi (64 bitov za vsakogar [:D]), uradno predstavitev pa bomo lahko videli v prvi četrtini leta 2003. Uporabljal bo čisto novo podnožje.

Ker procesor še ni doživel končne verzije so na test dobili A1 steping procesorja, obstajata pa tudi A0 stepping (ki ni ravno stabilen) in B0 stepping (novejši od tukaj testiranega), tako da lahko test vzamemo z veliko rezervo. Test je seveda potekal samo v 32-bitnem načinu, sodelovali pa so: AMD Athlon64 1.2 GHz, Athlon XP 1.2 GHz in Intel P4 2.2 GHz.

Rezultati so kar zanimivi: recimo v Q3:A je na prvem mestu Athlon64, za katerega ne smemo pozabiti, da ima 1 GHz manj kot P4, ki je bil drugi. Tukaj!

7 komentarjev

AMD ter Opteron

Slo-Tech - Na shanghajskem sejmu je AMD razkril primerke Clawhammerja ter Sledgehammerja, dveh 64-bitnih procesorjev, namenjenih v visoko zmogljive delovne postaje ter strežnike. Ta dva modela procesorjev, sicer del družine Opteron, ne bosta prišla na trg pred januarjem naslednjega leta ali celo še kasneje. Sicer pa se lahko nadejamo namizne verzije Athlon K8 procesorja proti koncu tega leta. Čipovja so podjetja (VIA, SiS, ALi) že razvila, VIA pa ne pričakuje, da bi lahko AMDjevi 64-bitni procesorji prodrli na širši trg pred koncem naslednjega leta. Klik!

1 komentar

SiS R658 z PC1066 RDRAM

Ace's Hardware - SiS je izdal novo čipovje z imenom R658. Namenjen je Intel Pentium 4 procesorjem, podpira do 4 GB 800 megaherčnega RDRAM (neuradno tudi PC1200 RDRAM) pomnilnika ter uvaja podporo AGP 8x standardu. Skupaj z novim južnim mostom SiS963 pospešuje podatke med jugom in severom do 533MHz (povezava s hitrostjo 1066MB/s) in omogoča podporo ATA133, 3 x IEE1394 in šestim USB 2.0 vhodom.

1 komentar

SiS 648

Tech Report - Včeraj je SiS končno tudi uradno izdal svoj najnovejši nabor SiS648. Namenjen je procesorjem Pentium4 in je zelo zanimiv, saj ponuja kar nekaj še nevidenih novosti. Poleg podpore Firewiru in še nekaterih zelo koristnih lastnostih, se lahko SiS648 pohvali tudi s podporo šestkanalnemu zvoku AC'97, AGP 8x in, sicer še vedno neuradno, podporo pomnilniku DDR400. Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je, da najnovejši nabor niti slučajno ne spominja na polomije tega podjetja iz časov pred zdaj že kar legendarnim SiS745. SiS648 se lahko namreč pohvali tudi s tem, da lahko v navezi s pomnilnikom DDR400 enakovredno tekmuje z intelovim i850E, ki deluje...

0 komentarjev

Nabori za Opterone

Reactor Critical - Predstavitev procesorjev Opteron se nam iz dneva v dan bolj bliža, česar se zavedajo tudi podjetja, ki izdelujejo procesorske nabore, zato pospešeno pripravljajo nabore, ki bodo delovali v navezi s prej omenjenimi procesorji. Kot pravijo na strani Reactor Critical, trenutno vsa zainteresirana podjetja pripravljajo integrirane različice naborov, ki bodo vsebovali tudi grafičen podsistem. Temu trendu se zaenkrat opira le VIA.
  • SiS je svoj nabor, namenjen Opteronom poimenoval SiS760 in bo kar zanimiv izdelek, saj bo podpiral vodilo AGP 8x, DDR333, vanj pa bo vgrajen tudi grafični pospeševalnik SiS Ultra256 in podpora Serial ATA, IEEE1394 in USB 2.0. Nabor naj bi bil na voljo v prvi četrtini leta 2003.

  • Med drugimi se je predramil tudi ALi, ki bo v svoj izdelek, poimenovan ALi M1688, vgradil podporo vodilu AGP 8x, DDR333 in Tridentovo grafiko. Southbridge in Northbridge naj bi bila povezana s HyperTransportom, prisotna pa naj bi bila tudi podpora ATA133, IEE1394 in USB 2.0. Tudi to...

0 komentarjev

VIA vs. SIS

X-Bit Labs - Mogoče se že malce ponavljam, vendar pa moram vseeno še enkrat omeniti, da je preživetje tajvanskega SIS-a zares eno veliko čudo. Malce starejši uporabniki se lahko spomnimo, da je SIS od predstavitve procesorja Pentium samo stagniral in beračil na trgu low-cost rešitev. Potem pa je sledil veliki bum s čipom SIS735 in SIS se je povzpel med velike. Najbolj ironično pa je, da to podjetje, ki so se mu še pred kakšnim letom dni smejali chipset velikani ala VIA, začelo slednje kar pošteno ogrožati. Na tej strani si lahko pogledate zares impresivne rezultate tega podjetja. Od prve četrtine leta 2001 si je SIS povečal prihodke z 50 %, medtem ko je marca 2002 imel kar 17 % višje prihodke kot v februarju 2002. Za primerjavo so vzeli še Vio, ki pa je zaradi bleščeče prodaje SIS-ovih naborov v enem letu izgubila za 29 % prvitnih prihodkov.
Seveda pa marsikateri analitik zagotavlja, da bi SIS lahko pridelal še za kakšen tisočak dolarjev več prihodka, če bi jim uspelo odpraviti za njih že kar...

1 komentar

ATI tudi uradno naznanil nabore z integrirano grafiko

Ace's Hardware - Da Nvidia ne bo ostala osamljen primer proizvajalca grafičnih čipov, ki se je podala tudi v vode procesorskih naborov, smo lahko izvedeli, ko so nam na ušesa prišle prve govorice o ATI-jevih naborih, ki so se pred kratkim razvijali pod kodnim imenom A3 in A4. Ker je preteklo kar nekaj časa od zadnjega poročanja o ATI-jevih načrtih, je bil že skrajni čas, da tudi ATI uradno napove, kakšni bodo nabori izgledali. Tako so pred kratkim oznanili, da bodo za Athlone izdelali Northbridge IGP 320 in 320M, za Pentiume4 pa Northbridge IGP 330, IGP 340, in IGP 340M. Vsi bodo lahko delovali tudi z ATI-jevimi Southbridgi IXP 200 or IXP 250, kar pomeni, da najverjetneje ne bo nič z ALi-jevim dogovorom o Southbridgih. Grafični del, ki bo integriran v nabor ne bo nič posebnega, saj ga bo predstavljal čip Radeon 7000, ki ga bo podpiralo 64 bitno DDR SDRAM vodilo UMA. Dobra lastnost pa bo, da bodo nabori lahko pošiljali tudi sliko preko TV-Outa in si pri tem dodatno pomagali s tehnologijo...

0 komentarjev

Viini chipset načrti

X-Bit Labs - Ker je VIA organizirala svoj Technology Forum, na katerem je prikazala nekaj novosti in povedala, kaj lahko pričakujemo v prihodnje, gotovo ne bo odveč, če še enkrat ponovim njihove načrte v zvezi s procesorskimi nabori. Kot sem že večkrat poudaril, namerava VIA konec leta izdati integrirano P4M266 različico svojega P4X266 nabora, ki se bo od slednjega razlikovala samo po integriranem grafičnem jedru S3 Savage4. Po ostalih lastnostih pa bo nabor enak svojemu trenutno še vedno precej spornemu sorodniku P4X266. Integrirano grafično jedro je kar dobra pogruntavščina, še posebej za razne upravljalce internetnih strežnikov, saj tako odpade strošek za osnovno 2D kartico.
Ker je trenutno precej vroč tudi PC2700 DDR SDRAM, se je VIA odločila, da tudi ona podpre ta pomnilnik v prihodnjih naborih. Prvi nabor, ki ga bo doletela ta čast bo nabor za Pentium4 z imenom P4X333, katerega primerke lahko pričakujemo že v Q4 tega leta, v masovno proizvodnjo pa naj bi šel v prvi četrtini prihodnje...

0 komentarjev

PC2700 DDR SDRAM na voljo v začetku leta 2002

X-Bit Labs - Sodeč po novicah na X-bit labsih, se nam v zgodnjem začetku leta 2002 obeta nov PC2700 DDR SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz (333 MHz). Prihajajoči RAM sta že podprla SiS in NVIDIA v svojih bodočih Pentium 4 in Athlon chipsetih, ki jih bomo ugledali v prvi četrtini leta 2002. PC2700 DDR SDRAM, bo izdelan v novi 0.13 mikronski tehnologiji, ki bo izdelovalcem rama zvečala prihodke in omogočala višje frekvence. Poleg novega načina izdelovanja, pa proizvajalci rama načrtujejo tudi spremembo pakiranja samih čipov (prehod iz TSOP na FBGA).

0 komentarjev