»

EU z novo strategijo za izgon avtomobilov iz mest do leta 2050

Europa.eu - Evropska komisija je predstavila novi načrt evropskega prometnega območja, s katerim želijo do leta 2050 zmanjšati emisije toplogrednih plinov zaradi prometa, odvisnost od tujih fosilnih goriv, povečati zaposlenost in izboljšati povezave in s tem uporabniško izkušnjo v potovanju ter optimizirati prevoz tovora.

Do leta 2050 želijo doseči opuščanje uporabe vozil z motorji z notranjim...

63 komentarjev

"Teleportiranje" preko interneta

BBC - Znanstveniki v ZDA razvijajo sistem, ki bo omogočal poustvarjanje in prenos 3D fizičnih karakteristik osebe ali predmeta preko interneta.

Profesorja Todd Mowry in Seth Goldstein iz Mellon University ocenjujeta, da lahko že v obdobju ene človeške generacije pričakujemo tehnologijo, ki bo s pomočjo množice sintetičnih atomov omogočala natančno reprodukcijo (hologram z maso) tridimenzionalnega...

35 komentarjev

Bo KaZaA postala plačljiva?

SMH -

Upravitelji najpopularnejšega servisa P2P za prenos datotek, KaZaA, so sporočili, da začenjano uresničevati načrt, po katerem bodo uporabniki za uporabo njihovega servisa morali plačevati. Ideja sáma je podobna kot pri novem Napsterju, ki sedaj začenja obratovati. Uporabniki bi vsako preneseno pesem plačali s kreditno kartico, najverjetneje kar na računu za dostop do interneta.

KaZaA upa, da bodo založniki pozabili na nekdanje zamere in podprli nov projekt, ki bi dobiček prinesel tudi njim. Marty Lafferty, predsednik DCIA (Distributed Computing Industry Association), je predvidel, da bi uporabniki vsak mesec prenesli več kot 1,8 milijarde pesmi, kar bi založnikom navrglo milijardo dobička mesečno. Na njihove uradne izjave še čakamo. Več o tem.

20 komentarjev

Distributed computing strikes again!

BBC - Kot kaže, bomo dobili nov program za tako imenovani distributed computing, ki bo lahko končno konkuriral SETI-ju, ki že dalj časa deluje brez uspehov. Po poročanju novinarjev na BBC, se bo novi program ukvarjal z izračunavanjem podnebja od leta 1950 do leta 2050. Zanimivih bo zlasti "zadnjih" petdeset let, ki bodo znanstvenikom bojda razkrila marsikatero vprašanje. Ker se znanstveniki zavedajo, da hočejo uporabniki od projekta potegniti največ, bo program oblikovan povsem interaktivno, kar bo omogočalo uporabnikom, da si ogledujejo vzorce, ki se pojavljajo na zemeljskem površju. Kalkulacije bodo na povprečnem osebnem računalniku trajale vsaj 8 mesecev, za uspeh projekta pa je potrebnih vsaj 20.000 navdušencev.
Znanstvenike lahko samo pohvalimo, saj izgleda, da bo to po dolgem času končno prava konkurenca SETI-ju.

6 komentarjev

SETI se približuje številki 500 milijonov

SETI@Home - Zagotovo lahko mirno rečem, da je SETI@Home danes največji oz. najbolj priljubljen/najbolj razširjen programček za tako imenovani distributed computing. To lahko razberemo že iz same statistike, ki navaja, da se število prejetih rezultatov, ki jih vsak dan dobijo v strežnike, iz dneva v dan bolj bliža številki 500 milijonov. Iz trenutne statistike lahko razberemo, da je trenutno število prejetih rezultatov dobrih 483 milijonov. Ob dejstvu, da udeleženci tega projekta vsak dan prispevamo dobrih 600.000 rezultatov, lahko preboj magične številke 500 miljonov pričakujemo v kratkem.
Seveda pa smo nekaj v ta ogromen "bazen" rezultatov doprinesli tudi Slo-techerji, ki trenutno naskakujemo 104. leto računskega časa . :)

2 komentarja

Ustavimo Antraks!

Vnunet - Se spomnite programčka za 'distributed computing' po imenu United Devices? No, slednji je uradno raziskoval / iskal zdravilo za rak, vendar je bilo na tem nemalo spornosti: med drugim smo tudi na Slo-techu zapisali, da naj bi šlo pri programčku za zvito preprodajanje procesorskega časa drugim podjetjem.

No, tokrat pa so nam v postelji z Intelom in Microsoftom postregli s programčkom, katerega naloga je odkritje zdravila proti antraksu. Hmm?

1 komentar