»

Rekord v navijanju arhitekture Skylake prek 7 GHz

Slo-Tech - S pojavom večjedrnih procesorjev, ki so jih proizvajalci, roko na srce, začeli razvijati zato, ker takta niso mogli več višati v nedogled, se je tudi pomen navijanja nekoliko izpel, a to ne pomeni, da rekordov ne spremljamo. Absolutni rekord ostaja trdno v lasti arhitekture AMD, kjer so procesor FX-8350 uspeli naviti na astronomskih 8794 MHz, medtem ko je Intelov rekord pri 8543 MHz, kolikor je zmogel Celeron 352. Sedaj pa smo dočakali tudi prvo "sedmico" pri generaciji Skylake, ki tako ekstremnih taktov še ni dosegla.

Intelov procesor Core i7-6700K, ki je tovarniško umerjen na 4,0 GHz in se tovarniško navije (Turbo Boost) na 4,2 GHz, so s tekočim dušikom in pohabljenjem uspeli spraviti...

7 komentarjev

Rekord v navijanju Ivy Bridgea s 7 GHz

Slo-Tech - Absolutni rekord v navijanju procesorske frekvence ostaja trdno v AMD-jevi lasti, a tudi Intelova arhitektura Ivy Bridge ni od muh. To je dokazal HiCookie, ki je Intelov procesor Intel Core i7 3770K na plošči Z77X-UD3H navil tik nad sedem gigahercev, s čimer je postavil rekord v navijanju procesorjev Ivy Bridge.

Sistem je hladil s tekočim dušikom, kot se za ekstremne primere navijanja spodobi, in dosegel temperaturo -187 °C. Pri tej temperaturi je procesor navil na zavidljivega 7,03 GHz, za kar je moral povečati napetost na kar 1,956 V. Množilnik je znašal 63x, delovala pa so vsa štiri jedra (torej osem...

17 komentarjev

S Pentiumom 4 670 @7,3GHz do novega rekorda v programu SuperPi

X-Bit Labs - Japonski entuziast Memesama je navil Pentium 4 670 iz originalnih 3,8GHz na astronomskih 7,3GHz. Rekordno navit procesor je ležal v ASUS-ovi P5WD2 Premium matični plošči (Intel i955X), s pomnilniškimi moduli Corsair PC2-5400UL 512MB (z zakasnitvami CL4 3-3-4), pri čemer je FSB zvišal na 384MHz, napetost na procesorju na 1,86V in napetost spomina na 2,26V. Verjetno mi ni potrebno posebej poudarjati, da je za podvig uporabil hlajenje s tekočim dušikom.

S tako navitim (in začuda dovolj stabilnim) sistemom je za izračun enega milijona decimalnih mest števila pi porabil približno 17s, kar je trenutno...

39 komentarjev

TT Geforce4 Cooler

Overclocked Cafe - To napravico najbrž že poznate, a še kakšen test le-te nikoli ne škodi. Paket, v katerem najdemo HSF ter izmenjevalne površinice, se popolnoma prilega karticam serije Geforce4 Titanium, a se vidi, da so ga tu Thermaltakeovci pobiksali. Prva napaka, ki jo je opazil ocenjevalec, je ta, da ima HSF 3-pinski konektor, kar nam omogoča spremljanje vrtljajev ventilatorja. Slabost je v tem, da se priključek ne prilega vtičem na osnovni plošči, po referenčni obliki bi pa morale biti GF4 Ti kartice zgrajene z dvopinskim priključkom. Tako je konektor narejen le za manjšino grafičnih kartic, ki ta "posebni" 3-pin vhod že imajo. Hvalabogu je paketu priložen še pretvornik v Molex [:D]. Naslednja slabost? Dno hladilnika sploh ni ravno ter zahteva dobršno mero brušenja. A vseeno je bil avtor z izdelkom zelo zadovoljen, saj mu je z njim uspelo Geforcea4 naviti na prej še ne dosežene hitrosti. Mešani občutki? Klik!

...

0 komentarjev

Novo ime v svetu hlajenja - Prometeia

Blarg Overclocking - Če ste se odločili, da boste za vsako ceno navili svoj procesor do skrajnih mej, potem vam ni bilo puščeno veliko izbire. Lahko ste izbirali med navezo vodnega hlajenja in peltierja, hlajenja s tekočim dušikom, ali pa za posebno Vapochillovo hlajenje, ki deluje na podoben način kot hlajenje v običajnem gospodinjskem hladilniku. Glede na to, da prva dva zahtevata veliko truda in vloženega dela, vam je za ekstremno navijanje najbrž ostal samo Vapochill. Vendar pa je le-ta v zadnjem času začel izgubljati na moči. Trg je bil potreben novosti, ki pa je prišla v obliki novinca, ki oponaša legendarne Vapochille - Prometeie VPCS. Hlajenje, ki pride skupaj z ohišjem so si podrobno ogledali na BlargOC.
No, kljub temu, da se najbrž noben Slo-Techer nebi branil takega sistema, s katerim lahko brez problemov navijete 1 GHz Durona na 1.4 GHz pri napetosti 1.85 V, je cena dobrih 400 Eurov najverjetneje previsoka za še tako velikega navdušenca [:(]. ...

0 komentarjev

Pentium4 2.4 GHz@4.1 GHz !!!

Holicho - Če ste so čudili navitju procesorja Pentium4 na 3 GHz s tekočim dušikom, ki so ga opravili Japonci, potem boste najbrž padli v nezavest, ko boste izvedeli, koliko znaša najnovejši dosežek. Neki norci (po mojem zopet Japonci) so namreč 2.4 GHz Pentium4 navili na kar neverjetnih 4.1 GHz. To pa jim ni uspelo brez hlajenja s tekočim dušikom in kvalitetnimi komponentami, kot so ASUS-ova plošča P4T-E in hitrim PC800 RDRAM. Procesor, ki je sodeloval v navijtu in dokazno gradivo si lahko ogledate na tej strani.

8 komentarjev

Rekordi kar padajo

Overclockers Australia - Očitno so novi Pentiumi4, o katerih je malo prej pisal naš Pisun™ LordNinja, kar hvaležni. Vsaj tako si lahko ogledate na tej strani, kjer so očitno Japonci navili 2.2 GHz izvedenko tega skupka bakrenih povezav na silicijevi podlogi spravili na visoke tri gigaherce! Pa naj še kdo reče, da se navijanje ne splača, četudi s tekočim dušikom na procesorju vrednem kot srednje velika slovenska plača . Se upate staviti, kateri od procesorjev bo prvi dosegel 4 GHz (recimo, da XP številčenje tudi šteje )?

9 komentarjev

Nori japonski overclockerji

Overclockers Australia - Na OC.AU sem zasledil, da je nek japonski overclocker svojega Pentiuma4 navil iz 2.2 GHz na 2.6 GHz, uspelo mu ga je pa celo zbuditi na 2.9 GHz. Na tej strani lahko zasledite vse podrobnosti, sicer v japonščini. Pustimo hieroglife, pomembni so screenshoti ... Sicer pa AMD ne more več trditi, da ima najhitrejši procesor po zmogljivostih. Tukaj tale močno naviti P4 podira rekorde. Čakamo odgovor še kakšnega Japonca, ki bo navil Athlona XP na 2600 MHz

2 komentarja

Thunderbird 1200 MHz

Overclockers Australia - Včeraj sem poročal o navitju 1.333 GHz verzije tega procesorja, danes pa sem našel nekaj podobnega - Thunderbird 1200 navit na 1897 MHz. Za ta dosežek je bilo uporabljeno hlajenje s tekočim dušikom in ASUSova A7M266 matična plošča, ki je zgrajena okoli AMD760 čipovja in podpira pomnilnik tipa DDR. Ta pošast doseže v SiSoft Sandri skoraj 5900 MIPSov in 2579 MFLOPSov. Prav tako je zelo hiter dostop do pomnilnika, ki znaša okoli 1000 MB/s. Če želite videti benchmarke, se odpravite sem.

0 komentarjev