»

Izšla Fedora 13

Slashdot - Druga novost programska novost včerajšnjega dne je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki se je reinkarnirala že trinajstič zapovrstjo, to pot s kodnim imenom Goddard. Glavne novosti, ki so jih vgradili vanjo, so: samodejna namestitev gonilnikov za tiskalnik, samodejna namestitev jezikovnih paketov, spremenjen videz orodja za upravljanje z uporabniškimi računi, boljša podpora spletnih kameram in eksperimentalna 3D-podpora za Nvidiine kartice. V Fedori najdemo še Gnome 2.30, KDE 4.4, NFSv4, Python 3, Zarafo itn. Prenos je že mogoč.

16 komentarjev

Lenovo IdeaPad S12 z VIA Nano procesorji

Lenovo IdeaPad S12

vir: engadget
engadget - 12 palčni Lenovo IdeaPad je na uradni, ameriški strani Lenovo na voljo manj kot teden dni, a bo v taisti netbook Lenovo vgradil tudi kombinacijo procesorja Intel Atom in nVidiinega veznega čipovja, ki na trg pride septembra in jo vsi dobro poznamo pod imenom ION. A to ne bo vse, saj Lenovo po novem ponuja tudi možnost nakupa prenosnika s povsem tretjo izbiro komponent. Namesto Intelovega Atoma bo podatke preračunaval VIA-in procesor Nano, za izrisovanje slike pa bo skrbel v vezno čipovje vgrajen grafični čip VIA Chrome9.

Tako VIA kot Atom sistema prideta serijsko opremljena s 6 celično baterijo, a bo na račun nekaj večje zmogljivosti le-ta hitreje izpraznjena v sistemu z VIA komponentami. Zanimivo je tudi,...

2 komentarja

Alpha - iz pepela vstala Konica-Minolta

TweakNews.net - Sony je, tako kot se je predvidevalo, oživel nedavno preminule Konica-Minolte kamere. To je naredil tako, da je ustanovil novo znamko za D-SLR - Digital Single Lens Reflex kamere: Alpha. Ta bo uporabljala obstoječi Minoltin "bajonetni" sistem za menjavo objektivov in druge nedavno preminule tehnologije Konice-Minolte, znane tudi pod imenom Maxxum/Dynax. Najbolj razveseljivo je, da bo Alpha Sony naprej razvijal in proizvajal tako kamere, objektive in dodatke, ki so kompatibilni z obstoječimi Minoltinimi. Predseduje ji Yutaka Nakagawa, direktor Digital Imaging Business Group. Sodelovanje z Carl-Zeissom se bo seveda nadaljevalo.

Hkrati Sony že nudi podporo in servis obstoječim kameram in objektivom propadle navezave Konica-Minolta v ZDA.

Upam, da se bo reinkarniral tudi Aibo. S kitajsko ceno seveda.

11 komentarjev

Skupni stroški lastništva: Linux v. Windows

Slashdot - Slashdot je objavil povezavo na avstralsko študijo o skupnih stroških lastništva (TCO - total cost of ownership), programske opreme.

Študija je pokazala, da podjetje s 250 zaposlenimi lahko prihrani do 36 odstotkov če zaposleni preidejo na odprtokodni operacijski sistem in programsko opremo.

Seveda prehod za nekatera podjetja ni primeren, saj nekateri programi pod Linuxom še ne delujejo. A to se utegne spremeniti že v bližnji prihodnosti...

109 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0

Debian - Izšla je nova različica operacijskega sistema Debian GNU/Linux 3.0 s kodnim imenom Woody. Za tiste, ki ne veste: Debian GNU/Linux je zastonjski operacijski sistem, ki trenutno podpira kar 11 različnih procesorskih arhitektur.

Različica 3.0 med drugim vsebuje KDE 2.2, GNOME 1.4 in XFree86 4.1 ter seveda Mozillo, Galeon, Konqueror in se v polni različici razteza čez 6 zgoščenk.

Slike CDjev si lahko prenesete od tukaj. Kodno ime naslednje različije je sarge [:D].

Dodatek: CDje lahko prenesete tudi iz Slovenije.

0 komentarjev

United Linux in licenciranje

Vnunet - Zadnje čase se je precej govorilo o tem, da naj bi združena distribucija United Linux, h kateri so pristopili SuSE, Caldera, Conectiva in še nekateri, ne omogočala več zastonjske uporabe, pač pa "per-seat" licenciranje.

Najbolj glasen pri tovrstnih pomislekih je bil seveda -- razumljivo -- Red Hat, vendar pa naj bi bila distribucija še vedno prosto dostopna. Upajmo. Klik!

2 komentarja

Prosto kodovje: lukenj v državni varnosti

ZDNet - Yep, kot so rezultate alternirajoče razne študije, ki primerjajo dolgoročno ceno okenskih in linuxaških sistemov, tako je iz "komercialnega" tabora prišla nova študija, ki nam želi povedati, da prosto dostopno programje, za katerega se zadnje čase vse bolj ogrevajo razne vlade, prinaša neslutene nove možnosti sabotaž. Klik! Sodi pa naj, kot ponavadi, vsak zase. [:D]

0 komentarjev

Ja, zdaj je pa Linux cenejši od Oken...

Australian IT - Kot sem že nekako navajen, si razne 'študije' o raznih 'stroških', kunštno imenovanimi TCO (total cost of ownership: skupni stroški lastništva, ki nastanejo zaradi nakupa, montaže ter vzdrževanja neke dobrine), rezultate kar podajajajo. Pred kratkim je bil tako 'Microsoft' informacijski sistem cenejši od Linuxaškega, po tokratni neodvisni študiji (tokrat se mi pa ni več dal navednic delat: saj se razumemo, ne?) pa se v podjetju z 250 mašinami v razdobju treh let slednji izkaže za 33 % cenejšega. No, če za vas statistika ni nek kredibilen podatek, pa en uren Klik!

Še to. Kot je Prešeren s svojim 28. letom stopil v svoje zrelo obdobje ustvarjanja, tako je v svojem 19. letu starosti mentalno umrl LordNinja ter se je reinkarniral kot Ziggga (Jaz!). Idiotism Per Sempre.

13 komentarjev

Linux cenejši?

Slashdot - Vsak ve, da je Linux praktično zastonj in da so Okna relativno draga. Prav tako večina ljudi ve, da je TOC (Total Cost of Ownership) bolj problematičen od cene samega programja. Torej cena administracije in podobnih reči.
Se je pa pojavila še ena zanimiva stvar, ki bi lahko tehnico izbire operacijskega sistema nagnila na stran Linuxa. Namreč zadnje čase se da zavarovati račualnike proti vsem mogočem, tudi proti hekerskim vdorom. Kdo bi si mislil, ampak zavarovalnice znajo računat. Zračunali so si, da je pri Windowsih vdorov toliko več, da zaradi tega pobirajo 5-15% večje zavarovalne premije. No zaenkrat to počne šele ena, ampak je pa zanimivo, ker imajo zagotovo najboljše podatke o samih količinah vdorov pri podjetjih. Seveda gre za vprašanje koliko je varen povprečen nameščen Windows ali Linux sistem in ne kako varno se da sistem zrihtat če človek zna.

4 komentarji