»

Deset let po Melissi

The Register - Pred natančno desetimi leti je ledino na področju virusov, ki se širijo preko priponk v elektronski pošti, zaorala Melissa. Šlo je za preprost makro virus, ki je za delovanje in širjenje izkoriščal Microsoft Word. Ko je uporabnik odprl okuženo datoteko .doc, se je virus naselil v sistem in se poslal prvim 50 osebam v adresarju Microsoft Outlooka. Kakšne pretirane izvirnosti virus pri razmnoževanju ni kazal, saj so se vsa pisma začela z "Here is that document you asked for... don’t show anyone else;-)", kar pa je delovalo izvrstno.

Virus se je širil s svetlobno hitrostjo in 26. marca 1999 preobremenil ogromno e-poštnih strežnikov. Kakšnih posebnih zleh namenov avtor v kodo ni zapisal, saj je virus občasno sicer pokvaril kakšen Wordov dokument, sicer pa ni počel drugega, kakor da se je širil - strežniki pa so klecali drug za drugim. Avtorja so kljub temu kmalu ulovili in obsodili na 20-mesečno zaporno kazen in plačilo 5.000 dolarjev kazni. MessageLabs, ki ga je medtem prevzel...

8 komentarjev

Heker obsojen na štiri leta zapora

Yahoo News - V Los Angelesu so v sredo na štiri leta v zveznem zaporu obsodili 27-letnega hekerja Johna Schieferja zaradi uporabe in razširjanja zlobne programske kode, ki je okužila na tisoče računalnikov in jih spremenila v zombije. Obsojeni si je sicer kruh služil kot svetovalec za računalniško varnost, a mu sam kruh očitno teknil in si je zaželel tudi kakšen krof, zato je z zlo kodo kradel osebne informacije oz. identiteto (vključno s številkami kreditnih kartic) žrtev, s čimer si je prislužil 19.000 dolarjev, ki jih bo seveda moral vrniti. Postopek proti obtoženemu se je začel lanskega aprila, ko se je izrekel za krivega, tako da izid ni presenečenje.

5 komentarjev

Avtor Mellise pomaga FBI

Houston Chronicle - David Smith, zloglasni avtor virusa Melise, je bil, kakor smo že poročali, maja 2002 obsojen na 20 mesecev zapora. Te dni pa so v javnost pricurljali dodatni podatki, čemu tako mila kazen. David je kmalu po aretaciji začel delati skupaj z FBI na razkrinkanju še drugih piscev virusov.

Tako je skoraj dve leti po podzemlju interneta zbiral podatke podatke o drugih piscih računalniških virusov. Na ta način sta bila razkrinkana Jan De Wit, avtor virusa Anna Kournikova, in Simon Vallor, avtor virusa Gokar. Prav tako je pomagal FBI pri razvoju orodij za boj proti spletnim nepridipravom.

12 komentarjev

Kaj storiti z 80 mio USD?

Akvarij pred oknom

vir: U.S. Submarines
U.S. Submarines - Ste večni popotnik, ki želi odkrivati nove dežele, pokrajine in kulture? Vam v predalu leži 80 milijonov dolarjev? Če ste na prejšnji vprašanji odgovorili z da, si lahko kupite svojo lastno podmornico. Phoenix je luksuzno podvodno plovilo, v katerem je kar 470 kvadratnih metrov prostora in se lahko potopi do globine tristotih metrov. Poleg luksuzno opremljene notranjosti pa so v podmornici skriti tudi čolni, s katerim boste lahko pobegnili na samotno plažo.

21 komentarjev

IT-Zapahi pa še kar škripljejo!

Vnunet - Pa ne zaradi starosti, ampak predvsem zaradi kvantitete aretacij, ki so se zgodile v zadnjem času. Na hitro lahko omenim ostarelo dekle, ki je preprodajalo Windowse, pa včerajšnjega Angleža...

IT-aretacije pa se še kar vrstijo. Tako so pred tednom dni (ja, zelo pozen sem) zaprli pisca virusa T0rn. Klik!

Sicer se ta novica zna zdeti zelo nezanimiva -- a ne pozabimo, da gre pri tem za vrsto kriminala, kjer je zlobneže veliko težje izslediti kot lokalne (in globalne) pirate.

0 komentarjev

Lažni virusi

Silicon - Kot lahko vidite, tudi na Slo-Techu večkrat opozarjamo o internetnem spamu, ki ga je iz dneva v dan več in veselo polni e-poštne nabiralnike uporabnikov. Med tem spamom se včasih najdejo tudi opozorila o virusih, ki pa nimajo prav nobenega dobrega namena, saj so večinoma namenjena ustvarjanju zmede med uporabniki. Če želite izvedeti, kakšna lažna sporočila o virusih so krožila zadnje čase po internetu, vam predlagam, da obiščete to stran. Pa še enkrat: ne nasedajte lažnim sporočilom o virusih, ki jih dobivate po pošti. Če bo na sceni zopet kakšen hud virus, boste zagotovo pravočasno obveščeni s strani drugih virov.

0 komentarjev

Poliomielitiza v spletnih trgovinah

Slo-Tech - Spet eno zastrašujoče dejstvo: znanstveniki newyorške univerze so dokazali, da se da na internetu kupiti sestavine za sestavo sintetične inačice virusa otroške paralize. Ta virus so znanstveniki nato tudi injecirali v miš, katero je virus prvo paraliziral, nato pa v kratkem času še ubil. Še najbolj zastrašujoče dejstvo, ki ga je posredoval Jeronimo Cello, avtor študije o možnosti sinteze virusa, je to, da je virus "zelo enostavno narediti". Okej, vem, po notorioznih dogodkih 11.9. prejšnjega leta ter po vsej zagnani paniki nad antraksom v pisemskih pošiljkah, je možno pričakovati tudi udar virusa poliomielitize, a v to dejstvo dvomim. Vseeno se WHO (World Health Organisation, Svetovna zdravstvena organizacija) že pripravlja na možno vrnitev otroške paralize, hkrati pa opozarjajo, naj države držijo spodobno zalogo cepiv proti vsem virusom, ki so že "izumrli", saj se lahko vrnejo praktično kadarkoli. Klik! Okej, a pol mau pogledam po trgovincah na netu, mal zamešam, trikrat zakolnem,...

0 komentarjev

ZlobnaKoda™: GameSpy in zopet KaZaA

The Register - Namestitveni programček prvoomenjenega pripomočka za nalinijsko igranje je približno 3.100 uporabnikom serviral (nenaročen) bonusek v obliki virusa Nimda-E. Drugoomenjeni pripomoček, spletnoizmenjevalni KaZaA, pa je doživel svojo drugo večjo nevarnost (pustimo sodišča na strani :]), virus Backdoor.K0wbot.1.3.B, ki v računalu ustvari stranski vhod. Dragi tovari... SloTecherji, obnovite definicije podpisov svojega priljubljenega AV programja ter uporabljajte glavo. Hvala.

8 komentarjev

Liberte, Egalite, Frethem (Unicorn)

Vnunet - Ime: Samorog Frethem
Rod: Virus
Družina: Socialec
Ime Datoteke: decrpyt-password.exe
Opis ZlobneKode: tipičen predstavnik družine, ki se, kot bi rekli naši vrli tv-medijci, "ne razširja že s prihodom v poštni predal", pač pa uporabnika opozarja, da vsebuje neko zelo zelo skrivno geslo, s katerim imaš do-stop do.. nečesa pomembnega pač. No, uporabnika poziva, naj si geslo zapomni in ga ne shrani na disk, s čimer naj bi uporabnik kliknil na gumb "Odpri" namesto "Shrani". Od tu dalje pa rutina: razpošljek na naslove v adresarju (Outlookovemu, seveda). Oni, ki redno posodabljamo definicije podpisov virusov, smo seveda varni. (Da, Minmax, oni, ki ne uporabljajo Oken takisto...)

3 komentarji

Avtor virusa Melissa obsojen na zapor

The Register - In sicer za dvajset mescev zaradi milijonov dolarjev škode, ki jo je povzročil, ko je spustil virus 'na prosto'. Včeraj je David L. Smith prejel kazen - že omenjenih 20 mescev zapora in pa globo $5.000. Obe strani v primeru sta se strinjali, da je škoda, ki jo je virus Melissa, ki je bil eden prvih e-mail virusov, ki so izkoriščali napake v Outlooku, presegla 80 milijonov dolarjev. Večina te škode je nastala, ko so se zamašili e-poštni sistemi. Upajmo, da se bodo osebki, ki iz ljubega dolgočasja pišejo viruse, sedaj malo zamislili in ne bodo več smetili z virusi po internetu.

11 komentarjev

Microsoftovo zdravilo proti virusom

CNet - Kot odgovor na viruse v obliki e-poštnega črva, kot sta bila na primer Melissa in I Love You, je Microsoft zmanjšal število tipov datotek, ki jih boste lahko avtomatično zaganjali iz najnovejše verzije Microsoftovega e-poštnega programa, Outlook 2002.
Outlook 2002, nov e-poštni program, vključen v prihajajočo novo verzijo programskega paketa Office XP, bo samodejno blokiral več kot 30 tipov datotek, poslanih v e-poštni priponki. Datoteke vključujejo nekatere najbolj pogoste tipe, kot so .exe datoteke, .bat datoteke, Windows help datoteke ter Java in Visual Basic skriptne datoteke. Prav tako so blokirane photo CD slike, ohranjevalniki zaslona in HTML aplikacijske datoteke.
Outlook 2002 ne blokira e-poštnih sporočil s temi vrstami datotek, vendar pa ne bo zaganjal ali dol-povlekel teh vrst datotek.
Ta poteza pa ni nova za Microsoft. Po izbruhu I Love You virusa je podjetje izdalo varnostni dodatek za Outlook 97 in Outlook 2000, ki je blokiral dostop do nekaterih e-poštnih priponk....

5 komentarjev