»

McCainov klub pozabil pobrisati blackberry

The Register - Štab poraženega ameriškega predsedniškega kandidata Johna McCaina se je po koncu kampanje odločil prodati večino predmetov, ki so jih potrebovali za vodenje, in tako zbrati nekaj denarja. Raziskovalna novinarka Foxa 5 Tisha Thompson je oglas za razprodajo zasledila v četrtkovem Washington Postu in šla pogledat, kaj je bilo naprodaj. Omare za kartoteke in fotelji niso bili najprivlačnejši predmeti, mnogo zanimivejši pa so prenosni računalniki za 400 do 600 dolarjev in blackberryji, ki so se prodajali za 20 dolarjev. Nekaj slednjih so pri Foxu 5 kupili, jih napolnili in na enem presenečeni odkrili cel kup telefonskih številk in množico elektronskih sporočil, ki so segali od septembra pa do volitev.

Pripadal naj bi članu osebja, ki je delal na projektu Citizens for McCain - to je skupina demokratov, ki so podpirali republikanskega kandidata. Poklicali so nekaj številk v imeniku in ugotovili, da pripadajo vodjem kampanj, politikom, lobistom in novinarjem. V McCainovem uradu so dejali,...

10 komentarjev

HP premešča še zadnje inženirje Itanuma k Intelu

Houston Chronicle - V zelo kratki objavi je HP sporočil, da bo končal z razvojem Intel Itanium procesorjev. Intel in HP sta se podala na skupno pot razvoja Itanium procesorjev pred desetimi leti. V teh desetih letih nista niti približno dosegla svojih ciljev, procesorji niso bili tako zmogljvi kot so obljubljali, prodajali pa so se še slabše. Očtino je HP-ju dovolj te skupne poti, vendar to še ne pomeni da bo HP prenehal uporabljati Intel Itanium procesorje v svojih najmočnejših strežnikih.

Me prav zanima, koliko je imel Opteron prstov zraven [;)].

Vir in več informacij na: HoustonChronicle.com

6 komentarjev

Cenejši Itaniumi 2

X-Bit Labs - Itaniumi prav gotovo niso bili nikoli prav poceni in tako dostopni širšemu krogu ljudi. Intel pa je potegnil iz žepa skritega aduta in tako napovedal močno znižanje cen Itaniumu 2 z nazivno frekvenco 1 GHz. Čeprav se to sliši malo, se na silicijevi ploščici nahaja še kar 1,5 MB L2-predpomnilnika. Hkrati pa se ponaša z zelo nizko porabo energije. Pri Intelu napovedujejo znižanje za naslednji teden okoli 8. septembra. Priporočljiva maloprodajna cena bo tako 774 ameriških zelencev. Klik!

0 komentarjev

Dell z Itanium2 procesorji

X-Bit Labs - Predstavniki Della so prejšnji teden napovedali Dellovo namero o uporabi zmogljivih Intelovih Itanium2 procesorjev v svojih strežnikih. O datumih Dellov tiskovni predstavnik ni želel govoriti.

Dell se bo tako pridružil Hewlett-Pacakardu ter IBMu, ki sta zaenkrat edina proizvajalca, ki uporabljata Itaniume 2 v svojih rešitvah, vendar se je za razliko od njih odločil, da ne bo razvijal svojega čipovja, temveč da bo počakal na Intelov E8870 nabor. Dell bo tako moral počakati vsaj do pričetka prihodnjega leta, ko bo Intelova tovarna Santa Clara začela s proizvodnji IA64 arhitekture v 0.13 mikronski tehnologiji. Klik!

0 komentarjev

Konec Itaniumov na 733 ter 800 MHz

X-Bit Labs - Intel je včeraj objavil, da začenja s postopnim prenehanjem proizvodnje, dobave ter pošiljanja Itaniumov 733 MHz ter 800 MHz, saj je trenutno veliko večje povpraševanju po njunih močnejših bratcih. Procesorja z 2 in 4 MB L3 predpomnilnika bosta na voljo do 10. aprila 2003, po tem času pa boste lahko kupili le še modele iz starih zalog prodajaln.

Poteza je razumljiva, saj je Intel letos izdal Itanium2 procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji, ki tečejo na višjih frekvencah in nudijo večje zmogljivosti. Prav tako naj bi Intel v roku šestih mesecev predstavil svoj nov strežniški procesor, Madison imenovan.

Itanium, kodno imenovan tudi Merced, je tako končal svoje poslanstvo. Okrog 50.000 delovnih postaj in strežnikov grajene okoli Itanium procesorjev je bilo prodanih, prav tako pa je bilo mnogo aplikacij razvitih izključno za Intelove 64-bitne procesorje. Klik!

0 komentarjev

Izvirnost

NeoSeeker - Za drugo generacijo Itanium procesorjev je Intel najavil, da se bo imenovala kar preprosto Itanium2. Kodno oziroma razvijalsko ime za to 64-bitno mašinico je bilo McKinley, in je predvsem namenjeno za delovne postaje in strežnike. Njegov predhodnik Itanium je sicer močan procesor, toda Itanium2 naj bi bil 1,5 do 2x boljši (hitrejši?) od predhodnika. Več si preberite na NeoSeekerju.

0 komentarjev

McKinley - orjak in pol

CNet - Intelov procesor McKinley še vedno veselo buri duhove, saj je o njem znano le malo podatkov. Ne ve se, ali bo procesor uspešen na tržišču, in ne ve se, kakšna bo njegova končna zmogljivost. Vsi pa se strinjajo, da bo nov procesor ogromen, saj bo njegovo jedro zasedlo kar 464 kvadratnih milimetrov. Nekateri zato upravičeno pravijo, da bo McKinley eden izmed največjih čipov, kar jih je bilo narejenih v računalniški zgodovini. Intel si bo lahko na ta način ustvaril reklamo, ki pa ne bo ravno preveč vzpodbudna, saj ogromna velikost čipa pomeni, da bodo silicijski vaferji (to so tisti svetleči krogi, ki jih nasmejani znanstveniki držijo v rokah, ko so slikani) slabše izkoriščeni kot pri ostalih procesorjih, kar bo povečalo stroške izdelave. Vendar pa bo čip izjemno drag, zato bo Intel z dobro prodajo lahko hitro nadoknadil visoke stroške proizvodnje. Cene vam raje ne izdam, lahko pa vam povem, zakaj bo McKinley tako zelo drag. Najpomembnejši razlog je zagotovo velika količina...

2 komentarja

IBM predstavil Itanium delovno postajo

The inquirer - Z Pro, kakor se bo delovna postaja imenovala, bo vsebovala dva 800 MHz Itanium procesorja, grafično kartico z Nvidia Quadro 2 Pro grafičnim čipom ali Matroxovo klasiko G450, ki se bo v tej postaji znašla predvsem zaradi Dual-heada. V delovni postaji bodo še Ultra 160 SCSI disk, CD-RW enota, integrirana Ethernet kartica, 8 rež (gotovo za razne kartice), 9 ležišč za trde diske in 800 W (!) napajalnik. Delovna postaja se bo odlikovala tudi s 16 režami, v katere bomo lahko stlačili kar 16 GB SDRAM pomnilnika. Kaj pa operacijski sistem? Windows XP, vendar pa bodo le-ti imeli bolj preizkusno vlogo, saj se bo velika večina kupcev raje preselila na bolj resne operacijske sisteme, kot so razni Unixi in Linux .

3 komentarji

Slike McKinley in Northwood procesorja

Akiba - Intel še vedno dokazuje, da še zdaleč ni za v staro šaro, ampak še vedno aktivno razvija nove procesorje. Kaj nam ima Intel novega pokazati, so nam izdali pri Japonski Aikibi, kjer itak dobijo na vpogled ves hardver svetlobna leta pred drugimi stranmi. Tokrat se bahajo s slikicami najnovejših Intelovih procesorjev, kot so 0.13 mikronski Northwood (Pentium4) in McKinley (naslednik Intaniuma). Najbrž gre za inženirske primerke, ki jih Intel pošilja naokoli, seveda pa je vprašljivo, če ti primerki sploh delujejo. Je pa vseeno zanimivo pogledati, kako bodo izgledali Intelovi procesorji v prihodnje (saj bi priložil slike, vendar trenutno ne deluje dostop do mojega Slo-techarskega predala, kjer shranjujem slike;/).

0 komentarjev

Itaniumi prihajajo

DigiTimes - Dobesedno leta po prvi najavi in po nešteti spremembah v specifikacijah vse kaže, da bomo v roku parih mesecev končno zagledali prve Itaniume, Intelove 64 bitne procesorje. V prvi polovici tega leta bo namreč Intel izdal prvo različico procesorja s "starim" Merced jedrom. Ob procesorju bodo izšla tudi ustrezna vezna čipovja, in sicer 460GX ter i870. 460GX čipovje bo podpiralo do štiri Itaniume v navezi s PC100 SDRAM pomnilnikom (bljak? bljak!), i870 pa bo podpiralo 2-512 CPUjev.
Že v drugi polovici tega leta pa bomo videli novo revizijo procesorja in sicer na McKinley jedru.
No, mogoče bodo procesorji tokrat celo izšli, toda če sklepamo po dosedanjih izkušnjah... Več lahko preberete tukaj.

11 komentarjev