»

ATI ali nVidia?

The Tech Report - Umaknite pištolo ter odmislite suicidalne misli ob pogledu na naslov novice, članek se dejansko splača prebrati [:D]. Pri The Tech Report so napisali editorial, v katerem so se dotaknili danes najbolj pereče teme, katero gre opisovati -- boju med ATIjem ter nVidio. Bi se vi ob morebitnem nakupu grafične kartice odločili za GF4 Ti4400, kartuljo osnovano na eno leto starem čipu, ali bi raje izbrali Radeon 9500 PRO? Zakaj na trgu ne najdemo preprodajalca grafikulj, ki bi imel pogodbo tako z ATIjem kot nVidio? Priporočljivo branje, sicer nič novega za osveščene, a lepo zbran komplet dejstev za nočno branje.

3 komentarji

Novi Quadri prihajajo

X-Bit Labs - Ameriški grafični gigant Nvidia je predstavil še eno novost na grafičnem trgu. Tokrat so predstavili Quadro4 700 Go GL GPU, ki ne bo namenjena domačim uporabnikom, temveč se je bodo poslužili predvsem profesionalci, ki se z grafiko poklicno ukvarjajo. Kartica bo polno podpirala DirectX 8.1, tiktala pa bo pri 200/400 MHz (GPU/DDR). Frekvence so nastavljive, kar pomeni, da bo moč kartico gnati tudi pri nižjih frekvencah, če bo potrebno zmanjšati njeno električno porabo ali če boste želeli uporabiti pasivno hlajenje. Po besedah Nvidie naj bi bila kartica do dvakrat hitrejša od svoje Quadro predhodnice, ali je to res, pa bo pokazal čas. Detajlne specifikacije!

0 komentarjev

Quadro4 na AGP 8x

X-Bit Labs - Grafični gigant, podjetje nVidia, se je odločil še razširiti paleto svojih izdelkov s podporo novemu AGP 8x standardu. Po GeForce4 Ti ter MX serijah je sedaj na vrsti še Quadro4 serija. Pod Quadro4 prištevamo namreč Quadro4 XGL ter Quadro4 NVS seriji, namenjeni predvsem grafičnim oblikovalcem. Kako bo podvojena prepustnost vodila (sedaj 2.1 GB/s) vplivala na hitrost še ne vemo, prav tako še ni podatkov o dobavljivosti ter ceni. Tipično, kajne? Klik!

0 komentarjev

FireGL 8800 proti Quadru 4

X-Bit Labs - Še zadnja novica od mene danes - xbitovci so spisali primerjavo dveh grafičnih kartic, katerih primarna naloga je, navkljub procesorju, ki je narejen za igričarje, imeti dobre rezultate v profesionalnih programih, kot je na primer 3D Studio MAX. Te kartice (FireGL od ATIja ter Quadro od nVidie) stanejo neprimerno več, a jih je vseeno možno z preprosto modifikacijo narediti iz igričarske izvedenke (Quadra se je dalo narediti že iz GF 256, GF2 ter GF3). Xbitovci so v roke vzeli originalni kartici ter ju spustili čez serijo mukotrpnih izčrpnih testov v programu 3D Studio MAX. Kaj so ugotovili? FireGL se dosti bolje obnese z kompleksnimi scenami v žičnem načinu, medtem ko Quadru 4 ležijo osenčene scene z velikim številom poligonov. Jaz v nobenem primeru ne bi kupil Quadra - raje bi si ga naredil. A vseeno - Klik!

8 komentarjev

3D Studio MAX na SMP sistemih

X-Bit Labs - Zanimiv test pri x-bitovcih. Vzeli so dva konkurenčna si testna dvoprocesorska sistema. Prvi je AMDjev, na katerem se potita dva Athlona MP 1200, na drugem pa podatke obdelujeta dva Pentiuma III 1133 MHz s 512 KB predpomnilnika. Oba sta sparjena z enim gigabajtom pomnilnika, s to razliko, da na AMDjevem sistemu tiktaka DDR modul. Testni program je bil 3D Studio MAX 4, z njim so pa merili hitrost renderirnega procesa večih različnih scen. Do česa so prišli? Do zaključka, da je za 3DS Max 4 še vedno bolje uporabljati Intelove procesorje, saj je AMDju v nos hodilo ozko grlo pri AGP vodilu, kar se je izkazalo v počasnosti renderiranja žičnatih modelov. Pri renderiranju končnih scen, kjer AGP več nima vloge, se AMD pobere in prevzame vodstvo za 10% navkljub večjemu predpomnilniku Intela. Kaj bi torej izbrali? Pasje hitre in navijanju prijazne Athlone MP ali standardizirane stabilne Intele?

12 komentarjev

Test OpenGL kartic

Tom's Hardware - Tokrat so na Tom's Hardware testirali tri grafične kartice, ki so namenjene profesionalni grafiki. Upam, da ni treba poudarjati, da so take kartice namenjene samo tistim, ki se ukvarjajo z zahtevnimi risarskimi programi in da niti slučajno ne sodijo v računalnik navadnega smrtnika. V navaden računalnik ne sodijo predvsem zaradi enega razloga - cene. Take in podobne profesionalne kartice stanejo veliko denarja in so bolj v domeni visokozmogljivih delovnih postaj. Testirane so bile naslednje tri kartice:
*Elsa Gloria III
*ATI Fire GL 4
*3DLabs Wildcat II 5110

Test teh treh kartic napisan zelo podrobno in temu primerno dolgo. Gotovo ne bo noben posameznik šel kupovati kakšnih Wildcat ali Fire GL grafičnih kartic, zanimiva pa utegne biti Gloria III, vendar ne zaradi cene. Na Gloriji III je pricinjen čip Quadro II, ki ga lahko precej poceni dobimo iz GeForce 2 grafičnih kartic (cinjenje uporčkov), zato si test le-te še posebej oglejte. ...

1 komentar

Naslednik FireGLja

Akiba - Pred nekaj časa je Diamondov FireGL pospeševalnik bil izredno priljubljen med 3D ustvarjalci in animatorji. Šlo je za zelo dober (in drag!) OpenGL pospeševalnik. No, potem ko so se okoli Diamonda zgrnili temni oblaki se je postavilo vprašanje kaj se bo zgodilo s to serijo kartic. Na srečo zadeva ni propadla... na Akibi se da zaslediti, da se na Japonskem že prodaja naslednik omenjene kartice z imenom FireGL 2. Kartico poganjata dva procesorja, grafični IBM GT 1000 in geometrijski IBM RC 1000, na njej pa je 64MB DDR SGRAMa. V vseh pogledih spodobna grafikulja torej, in zelo me zanima, ali bo našla pot v naše loge.

vir: Akiba

vir: Akiba

5 komentarjev