»

NEC prvi s krmilnikom za USB 3.0

X-Bit Labs - Približno pol leta za tem, ko so uradno dorekli specifikacije za tretjo generacijo standarda USB, je počasi začela kapljati tudi strojna oprema z ustrezno podporo. Med prvimi je na novo bojišče stopil NEC, ki je ta teden predstavil prvi krmilnik s podporo za USB 3.0. Imenuje se µPD720200 in omogoča priklop naprav nove generacije na osebne računalnike. Čip, ki poganja celotno vezje, se naslanja na Intelov eXtensible Host Controller Interface (xHCI) in obljublja najvišja hitrost 4,8 gigabitov na sekundo, kar je desetkrat hitreje od USB 2.0, s katerim je (poleg tega pa še z USB 1.1 in USB 1.0) popolnoma združljiv tudi za nazaj. Začetne prodaje se nadejamo za junij, pričakovana cena se bo sukala okrog 15 dolarjev, masovna proizvodnja pa sledi v...

0 komentarjev

Novo čipovje od SiS

X-Bit Labs -

Tajvanski gigant, ki se ukvarja predvsem z izdelovanjem čipovij za matične plošče, podjetje SiS, je najavil novo čipovje. Nova stvaritev se tokrat imenuje SiSR659, namenjena pa je Penitum 4 procesorjem v navezi z RDRAM pomnilnikom. Kaj nam novega prinaša to čipovje?

Na začetku velja omeniti že standardne dobrote, kot so USB 2.0 priključki, AGP 8x ter Serial ATA tehnologije, posebej pa gre poudarit tudi štirikanalni RDRAM pomnilnik, ki nam tako omogoča celih 9.6 GB/s pasovne širine z uporabo PC1200 pomnilnika. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Ostale informacije lahko najdete tukaj.

0 komentarjev

USB 2.0 in Linux

ZDNet - Kljub temu, da je specifikacija USB 2.0 že kar 'stara' ter jo Okna podpirajo od nekje začetka tega leta, naprave pa še kanček dlje, prava podpora na Linux šele prihaja. No, naslednja verzija jedra, 2.5, hitro vodilo sicer podpira že nekaj mesecev, vendar ni namenjena širši (ne-razvijalski) javnosti. Prva 'prava' podpora standardu za množice naj bi nas tako ugledala v naslednji stabilni verziji jedra, to je 2.4.19. Klik!

0 komentarjev

Zunanji USB 2.0 rack

Extreme Overclocking - Tukaj si lahko preberete test precej zanimive zadevice - gre za zunanji rack, v katerega lahko damo pisano paleto pogonov - CD, DVD, R/RW pogone in pa seveda diske. Na računalnik ga priklopimo preko USB 2.0 povezave, kar pomeni hitrosti do 480 Mbit/s. Če si boste stvarco srčno zaželeli, vas bo olajšala za 80 zelencev, zraven pa je treba prištet še 20 zelencev za USB 2.0 kontroler, če ga še nimate.

3 komentarji

Quantispeed calculator

Overclockers Australia - AMD je z uvedbo svoje XP indikacije v možganih računalničarjev povzročil pravo malo zmedo. Kot najbrž že prav vsi veste, je 1466 MHz izvedenka postala 1700+, 1533 MHz izvedenka 1800+, in tako naprej. Ta indikacija naj bi pokazala (tudi to najbrž že vsi veste), pri kakšni frekvenci bi moral delovati STARI Thunderbird-C, da bi deloval enako hitro, kot Palomino. No, če nočete premetavati megahercev po glavi, si vunpotegnite tale programčič, ki bo to delo opravil namesto vas. Ako vam zadeva tudi po namestitvi ne bo delovala, si downloadajte to datoteko ter si jo presnemite v System imenik. V vsakem primeru - računanje XP indeksa bo od sedaj naprej mnogo enostavnejše...

0 komentarjev

Maxtor napada prenosni trg

The Register - Podjetje Maxtor je eno izmed tistih podjetij, ki so se pred časom z zadnjimi močmi izognili ne preveč lepi usodi in danes doživljajo zlato dobo svojega poslovanja. Da podjetju gre izjemno dobro, lahko opazimo po tem, da že kar nekaj časa narekujejo razvoj diskov in drugim vsiljujejo, s kakšnim standardom se bo podatke prenašalo v prihodnosti. Podjetje pa bo očitno postalo zakon tudi na tržišču prenosnih pomnilniških rešitev, saj vse bolj rinejo v zelje Iomegi, ki je poznana po svojih enotah ZIP. Pred kratkim so predstavili disk z imenom Personal Storage 3000LE USB 2.0, ki se lahko pohvali s kar 120 GB prostora, vmesnikom USB 2.0 in ne ravno ugodno ceno 300 $ (no ja, za manj premožne še vedno ostane 40 GB model ;)). Disk je namenjen tistim uporabnikom, ki veliko menjajo datoteke s sosedom, vendar pa so še "presmrkavi", da bi lahko odprli računalnik . Hec.

0 komentarjev

USB 2.0 je še daleč...

X-Bit Labs - Čeprav je ideja za USB 2.0 standardom precej dobra, se stvar kot kaže še ne bo tako kmalu prijela. No ja, vsaj slišati je bilo lepo: popolna združljivost s starim USB 1.1 standardom ter kar 40 krat večja prepusnost... Toda uporabniki in proizvajalci so očitno preveč skeptični, saj kljub dobavljivosti kontrolerjev standard še ni niti malo razširjen. Za vgrajevanje USB 2.0 kontrolerjev na matične plošče se odločajo le redki (zaenkrat le Intel in MSI), od naprav pa je na voljo le par prenosnih diskov. Na žalost tudi nič ne kaže, da se bo situacija kmalu izboljšala. Večina proizvajalcev matičnih plošč bo namreč komaj v drugi polovici tega leta ponudila prve razširitvne USB 2.0 kontrolerje (zgrajene okoli NECovih in Phillipsovih čipov), vgradnja na high-end matične plošče pa se bo začela v prvi polovici 2002. Kdaj pa lahko USB 2.0 pričakujemo "navadni" uporabniki na "navadnih" ploščah? Vse kaže, da šele v drugi polovici 2002, ko bo tudi Intel predstavil ICH4 SouthBridge z vgrajenim USB...

2 komentarja

Intel in ATI

X-Bit Labs - Ogrožena velikana sta danes najavila sklenitev posebne licenčne pogodbe, s katero sta poravnala medsebojne spore. To bo omogočilo ATIju, da končno začne masovno proizvajati izdelke z RAGE128 čipi (hm, jaz pa sem mislil, da so le-ti že zgodovina ). ATI bo prav tako začel delati na posebnem veznem čipovju z integrirano Radeon grafiko, tako da bodo konkurirali Nvidii na vseh področjih. Seveda je tudi Intel s tem poslom pridobil, saj so dobili dostop do ATIjevih grafičnih in multimedijskih produktov, ki jih bodo vgrajevali v svoje izdelke.

0 komentarjev

Dva nova Celerona

Electic Tech - Tokrat s hitrostjo 733 in 766 Mhz. Ker najbrž že vsi veste specifikacije teh procesorjev, naj povem samo, da ju je Intel naredil za 66 Mhz vodilo (demn...zastarelo, počasno, zastarelo...[;((]), kar posledično pomeni množilnika 11.5 in 11. Eh, naj se že naučijo, da s takim počasnim FSB - jem ne morejo konkurirat Duronu...

5 komentarjev