»

NEST.2007 se odvija

Polna dvorana

Slo-Tech - Po napornih pripravah čez teden se je včeraj odprl sedmi tradicionalni Slo-Tech lanparty, ki ga že nekaj časa poznamo pod imenom NEST. Prvi dan je potekal malce bolj mirno, uporabniki so kapljali v dvorano in se adaptirali na poletno klimo, odvilo se je nekaj predavanj in odigrala kakšna igra, zaspali pa smo ob projekciji filmov.

Danes se zadeve valijo naprej s polno paro. Prijazne tete kuharice so nas nahranile z zajtrkom in kosilom, tudi najbolj zaspani so že vstali, se prikazali izpod tušev in se lotili poslušanja predavanj ter tekmovanj v različnih igrah. Seveda ne manjka ostalih postranskih dejavnosti (delavnice, tekmovanja v hekanju in modificiranju ohišij, vožnja simulatorja formule 1, itd.). Manj aktivni geeki...

47 komentarjev

Konec TorrentSpya

Gizmodo - Ena od največjih strani s ponudbo najrazličnejših nelegalnih datotek torrent je klonila pod pritiskom. V začetku tega meseca je sodišče odločilo, da mora TorrentSpy zbirati podatke o aktivnosti svojih uporabnikov in jih posredovati združenju MPAA. Vodilni so se zato odločili, da bodo raje prenehali z delovanjem strani oz. omejili njeno vsebino, kot pa izdali svoje uporabnike.

Uvedli so avtomatiziran sistem FileRights, ki bo analiziral objavljeno vsebino in dovolil zgolj objavo legalne, kar v končni fazi pomeni, da bo TorrentSpy počasi umrl. Zaenkrat ni indikatorjev, da bi se želeli zgledovati po švedskih gusarjih in se upirati oblastem, tako da bodo uporabniki najbrž morali najti alternativo.

Izvorna novica.

58 komentarjev

Domače branje: "Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : The Gang That Ruled Cyberspace."

Slo-Tech - Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : The Gang That Ruled Cyberspace. Harper Perennial: New York

Knjiga Masters of Deception je še eno izmed del, ki skušajo osvetliti zgodovino hekanja in kiberkriminala. Avtorja sta namreč v knjigi popisala zgodovino ene največjih hekrskih skupin MOD (Masters of Deception) od ustanovitve, do njenega žalostnega konca. Skupino je ustanovil Phiber Optik (pravo ime Mark Abene), potem, ko so ga zaradi spora z Erikom Bloodaxeom (pravo ime Chris Goggans) izključili iz tiste čase najelitnejših hekerskih skupin Legion of Doom (LOD), ki je delovala med leti 1980 do 1990. Mimogrede, vodja LOD, Chris Goggans je po izidu imel nekaj pripomb na nepristranskost knjige. Trdil je namreč, da knjiga člane MOD prikazuje v preveč pozitivni luči.

Spor med skupinama je bil tako hud, da je na koncu privedel do prave vojne, znane pod imenom Great Hacker War, v kateri so si člani skupine vdirali v računalnike drug drugega, se nadlegovali...

7 komentarjev

Zasebna cenzura interneta

Spiked - Ameriški DMCA je leta 1998 uvedel t.i. NTD - notice and take down načelo, ki od ISP-jev zahteva, da v trenutku, ko se zavejo, da se v njihovem omrežju nahaja protipravna vsebina, le-to takoj odstranijo.

V praksi gre stvar takole: ko nekdo ISP-ja obvesti, da se na njegovem strežniku nahaja npr. nelegalna kopija avtorsko zaščitene vsebine, mora ISP vsebino takoj odstraniti (oziroma zablokirati), imetnika sporne spletne strani pa obvestiti o blokadi. Če se imetnik pritoži, mora ISP dostop do vsebine vrniti nazaj, če pa ga domnevni oškodovanec obvesti, da je proti lastniku sporne strani sprožil sodni postopek, mora vsebina ostati onemogočena.

Christian Ahlert se je odločil stvar preizkusiti v praksi, zato je pri enem ameriškem in enem britanskem ISP-ju najel spletni prostor in na njem objavil esej Johna Stuarta Milla On Liberty, ki je bil objavljen leta 1869 (in zanj torej avtorskopravna zaščita ne velja več) in govori o svobodi tiska in nevarnosti cenzure. Čez nekaj časa je kot...

3 komentarji

Sex.com -- Registrarji so nedolžne owce.

Vnunet - Od pričetka afere Sex.com pred šestimi leti je preteklo že precej vode (pomen rekla si razložite sami). Za osvežitev spomina: Stephen Cohen je z lažnim pismom sprožil prenos domene sex.com na svoje ime, sodišče ga je spoznalo za krivega ter mu naložilo nekaj malega milijonov odškodnine, Štefan pa je domnevno na begu v Mehiki.

V zadnjih sodnih obravnavah pa je sodišče odločilo, da Gary Kremen (zakoniti lastnik) ne more tožiti registrarja VeriSign, ki je prenos izvedel; Kremen pa povrh zatrjuje, da je VeriSign deloval v nasprotju z navedbami pogodbe, saj je z domeno ravnal kot 'slab gospodar' (prepis so izvedli na osnovi nepreverjenega pisma -- po novem vse tovrstne transakcije telefonsko preverijo). No, če bi sodišče kljub vsemu spremenilo odločitev ter registrarja spoznalo za odgovornega, bi ta predstavljala majcen presedan v nemalo tovrstnih primerih. Klik!

0 komentarjev