»

Microsoft ukinja certifikate MCSA, MCSD in MCSE

Microsoft - Microsoft je sporočil, da bo konec junija prenehal ponujati certifikate MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate), MCSD (Microsoft Certified Solutions Developer) in MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert), s katerimi so lahko posamezniki izkazovali svojo usposobljenost za delo z Microsoftovimi rešitvami. Tedaj bodo ukinili tudi vrsto izpitov, ki so bili pogoj za pridobitev teh certifikatov in ki jih je Microsoft izvajal. Kdor certifikate ima oziroma bi jih pridobil do konca junija, mu bodo normalno veljali do poteka, torej dve leti.

V podjetju pojasnjujejo, da so septembra 2018 začeli prehod na usposabljanje in certificiranje glede na vloge, ne več na izdelke. Odtlej so dodali 34 novih certifikate, ko pokrivajo Azure, Modern Workplace in Business Aplications. Certifikatov za nova Windows Server 2019 in SQL Server 2019 pa naprimer ne bo, temveč bo to znanje vključeno v certifikate za Azure Apps & Infrastructure in Data & AI solution.

Konkretno gre za certifikate MCSA: BI...

24 komentarjev

nForce 3 ... Go!

X-Bit Labs - nVidia seveda ne more zapostavljati tako pomembnega dela trga kot so matične plošče za prenosnike. Na izid Transmetinega Efficeona so se odzvali s prvo matično ploščo, ki ga bo sprejela v svoj objem - nForce3 Go 120. 120-ka je poenostavljena in izboljšana 150-ka (za Athlon 64) in ima še bolj razvito varčevanje z električno energijo s tem da varira z napetostmi - PowerMizer - in še LongRun, ki ohranja baterijo vedno svežo in polno življenja.

Kljub energijski varčnosti pa bo naphana s številnimi obveznimi elementi: AGP 4x, 10/100Mb/s ethernetom s StreamThru tehnologijo, ATA-33/66/100/133, do šest podprtimi USB 2.0 porti, PCI-jem in seveda 6-kanalno AC'97 zvočno kartico s S/PDIF izhodom. Detajli!

0 komentarjev

HyperThreading povsod?

X-Bit Labs - Kot smo poročali v novici o HyperThreadingu pred kratkim, ta tehnologija bo uradno podprta le v najnovejših ploščah. No, to seveda tako ne more biti in pojavilo se je podjetje, ki ponuja adapter (prilagojevalnik? [>:D]), ki omogoča uporabo Pentium4 procesorjev ter te tehnolgije tudi na starejših ploščah. Podjetje, ki si je s svojim PL-iP4 izdekom drznilo "zoperstaviti" Intelovi politiki, se imenuje PowerLeap. Kakorkoli že, ne pozabite na sledeča dejstva:
  • Ob uporabi tega adapterja boste potrebovali poseben hladilni sistem
  • Novejši Penitumi4 porabijo tudi do 70A in več elektrike, česar vse starejše plošče ne zmorejo.
Originalna novica.

2 komentarja

Dva MCSEja, sta se pozibavala...

The Register - V Kanadi se bijejo razprtije o upravičenosti besedice "Engineer" v Microsoftovem nazivu "Certified System Engineer". Sporna je menda predvsem klasifikacija inženirske titule, za pridobitev katere naj bi veljali višji pogoji, bili pa naj bi tudi odgovorni za posledice njihovega dela -- če se recimo podre kakšna stolpnica (ali dve [>:D]).

Microsoft pa takorekoč skoraj "podarja" inženirske nazive vsem, ki so pripravljeni zanj plačati ter imajo seveda potrebno znanje. Ti ljudje inženirskega naziva ne dobijo preko univerz in podobnega, pa tudi v primeru "napak" niso odgovorni primerljivo s "šolanimi" kolegi.

No, par zanimivih argumentov za in proti si lahko preberete v članku na The Register, najbolj zanimivo pa se mi zdi vprašanje, kako da lahko nekdo zahteva umik uporabe naziva, kot da bi ga sam -- patentiral. Sicer pa govorimo o Čezlužju...

"univ. dipl. iur" je registrirana blagovna znamka Univerze v Ljubljani.

2 komentarja

Kvazi-strokovnjaki

Australian IT - No, teh nam s Sloveniji itak ne primanjkuje, kar večina dobro ve, so se pa (zopet) pojavila podjetja, ki ponujajo lažne Microsoftove MCSE certifikate.

Dokaj prestižno titulo je uradno moč pridobiti le s tem, ko kandidat naredi 6 testov (obstaja več nivojev naziva, s tem pa varira tudi število potrebnih izpitov), "univerze" pa jih ponujajo po celih $5.000 -- brez testov -- jih namreč ponaredijo. Klik!

0 komentarjev