»

Nova, še bolj natančna atomska ura

engadget - Nenatančnost obstoječih, cezijevih atomskih ur, ki znaša že manj kot eno nanosekundo (oz. manj kot eno milijardinko sekunde) na dan, je očitno še vedno preveč nenatančno za nekatere znanstvenike. Zato so se na univerzi v Coloradu odločili to popraviti. Podobno kot pri cezijevih atomskih urah, tudi tokrat merijo nihaje atomov, le da so ti tokrat stroncijevi, držijo pa jih v laserskem žarku, ki jih ohladi na -273° C, oz. zelo blizu absolutne ničle. Tako podhlajeni atomi pri nihanju očitno dajo manjšo mersko napako frekvence, v praksi pa to nanese na zaostanek oz. prehitevanje za eno sekundo vsakih 300 milijonov let. Seveda pa znanstvenikom tudi to ni dovolj in že sanjajo o popolnoma točni uri.

Vseeno pa bomo nekateri še vedno kronično zamujali.

64 komentarjev

Vdor v živi TV prenos, napadalci oproščeni

vir: Dnevnik
Dnevnik - Kot poroča Dnevnik je sedem čeških umetnikov iz skupine Ztohoven 17. junija 2006 vdrlo v informacijski sistem TV postaje, ki je prenašala panoramske posnetke hribovja Krkonose in s pomočjo računalnika na TV prenosu prikazali lažno jedrsko eksplozijo.Umetnikom, ki so hoteli opozoriti na problem lažne medijske realnosti je grozilo do tri leta zaporne kazni, vendar so bili te dni oproščeni obtožb.

Pa vi, verjamete vsem medijskim informacijam?

17 komentarjev

SMP superračunalnik s 1024 procesorji

Slo-Tech - Kot poroča avstralski Computerworld, namerava podjetje SGI v kratkem postaviti superračunalnik, ki bo imel kar 1024 procesorjev Itanium 2, ki si bodo delili kar 3 terabajte spomina. Zadeva je zanimiva zato, ker to ni gruča računalnikov, pač pa "malce večji" večprocesorski računalnik s skupnim spominom (shared memory), ki ga poganja ena sama kopija operacijskega sistema, ki je kajpak Linux, izpeljan na osnovi RedHat Enterprise Linuxa.

Zadeva zmore 6 teraflopsov, uporabljali ga bodo pa za modeliranje vremena in astronomskih pojavov, pa kakšno jedrsko eksplozijo bodo najbrž tudi "zmleli" z njim.

28 komentarjev

ASCII White že "detonira" atomske bombe

Slashdot - Če kolikor toliko spremljate dogodke po svetu, najverjetneje niste mogli zgrešiti novice o pred časom postavljenem računalniku ASCII White, ki ga je postavil IBM in je v osnovi namenjen proučevanju eksplozij jedrskih bomb. Pred kratkim je bil ASCII White kar dodobra zaposlen, saj je z vso silo poganjal simulacije jedrskih eksplozij. Kot zanimivost naj navedem, da je vsaka simulacija zahtevala 6.6 milijona ur procesorskega časa, za kar bi povprečno zmogljiv domač računalnik potreboval kar 1000 let, vsak eksperiment pa je vseboval še 35-krat toliko podatkov kot jih je na voljo v Library of Congress.
Ker smo že pri ASCII White, bi bilo pametno povedati, da je njegova trenutno zmogljivost 12 teraflopsov, v zgodnjem začetku prihodnjega leta pa naj bi se njegova zmogljivost povečala na 30 teraflopsov.

6 komentarjev

12,3 trilijona kalkulacij na sekundo

Slo-Tech - Ta novica je sicer že malce starejša, vendar jo vseeno moram objaviti, saj se je Koci izjemno potrudil pri pisanju:
Vlada ZDA je dala najhitrejši superračunalnik na svetu, IBM-ov sistem ASCI White, nacionalnemu laboratoriju Lawrence Livermore. Z najsodobnejšim računalnikom bodo ZDA napravile pomemben korak na poti do velikega cilja: simulacije nuklearne detonacije na računalniku. IBM-ov računalnik je namreč sposoben opraviti kar 12,3 trilijona kalkulacij na sekundo, kar je več kot znaša skupna zmogljivost naslednjih treh najmočnejših računalnikov na svetu.

Računalniški sistem presežnikov, ki so ga razvili IBM-ovi strokovnjaki v okviru partnerstva pobude Nacionalne administracije za jedrsko varnost za pospešeno strateško računalništvo (National Nuclear Security Administration`s Accelerated Strategic Computing Inititative - ASCI), ima za kar 23 odstotkov večjo zmogljivost, kot je bila zahtevana v pogodbi, ki jo je IBM sklenil z ameriškim ministrstvom za energijo (Department of...

0 komentarjev

Compaq pripravlja najmočnejši računalnik na svetu

The Register - Compaq je objavil svoje načrte za najmočnejši računalnik v zgodovini čoveštva, ki naj bi imel računsko moč kar 100 teraflopsov, kar je 30 krat več, kot današnji najmočnejši računalnik. Pošast bo sestavljena iz 10-20 tisoč Alpha procesorjev, uporabljali pa ga bodo za napredne biološke raziskave (raje bi ga dali nam za SETI, kajne? ). Po trenutnih načrtih sodeč bo računalnik končan leta 2004. Hm ne vem zakaj mi je naenkrat na pamet padel Terminator .

11 komentarjev

SETIjeve statistike

Jaz - Twosocks mi je poslal zanimivo novičko o statistikah SETI@Home projekta. 2.6 milijona uporabnikov (med katerimi smo seveda tudi mi) je obdelalo že kar 253 milijonov paketkov, kar pomeni, da je bilo porabljeno čez 500.000 let procesorskega časa. En paketek je povprečno obdelovan 17 ur, skupna moč računalnikov pa je dosegla 15 teraflopsov! Za primerjavo: najmočnejši računalnik na svetu, IBMov ASCI White obdela 12 teraflopsov...
Še statistike našega teama. Trenutno nas je 79, porabljen procesorski čas pa je skoraj 12 let. Obdelali smo že okoli 7500 paketkov, kar niti ni tako slabo, za zelo mlad team, kot je naš. Prvi trije pri nas so Borc, Pajo in Sergio, najhitrejši pri obdelovanju paketkov pa je mr_cadd, ki za enega porabi okoli 4 ure pa pol. Seveda moram še enkrat poudariti, da ste v našem teamu več, kot dobrodošli .

11 komentarjev