»

Microsoft pokazal novi uporabniški vmesnik Windows 8

Heise - Na tajvanskem sejmu Computex je Microsoft prikazal predogled za uporabniški vmesnik v prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8 v verziji, ki bo namenjena napravam z na dotik občutljivimi zasloni.

Aplikacije ne tečejo več v klasičnih oknih, ki imajo orodne vrstice, gumbe za opravljanje in kažejo startno vrstico. Namesto tega tečejo v celozaslonskem načinu, orodne vrstice in meni start pa se prikličejo z gestami. Namizje je narejeno po meri, kakor je to v Windows Phone 7, in razdeljeno v ploščice, ki prikličejo vsaka svoj program in že same prikazujejo določene informacije iz programa (recimo število neprebranih e-poštnih sporočil). Vse skupaj poganjata JavaScript in HTML5.

Za naprave brez tipkovnice Windows 8 podpira tudi navidezno...

24 komentarjev

Novi posnetki Duke Nukem Forever

Ars Technica - Po trinajstih letih se zdi res neverjetno, a Duke Nukem Forever resnično postaja iz dneva v dan bolj otipljiva stvaritev. Prejšnji mesec smo razkrili, da Duke Nukem Forever bo, in to še prihodnje leto, danes pa je vidnega že nekaj več. Na igralniški konferenci FirstLook 2010 v Amsterdamu so razvijalci pokazali sedemminutni posnetek iz nove igre. Kot je videti, vsebuje vse, kar od nje pričakujemo - klavnico, psovke in obscenost. Izid težko pričakovane streljačine pričakujemo prihodnje leto. Kot kažejo posnetki, se bo čakanje izplačalo.

40 komentarjev

Jake2

Monitor - Kljub skorajda uveljavljenemu prepričanju, da programski jezik java ne omogoča izdelave aplikacij, ki bi delovale s spodobno hitrostjo, je deset let razvoja jave prineslo zavidljive rezultate. O tem priča tudi zgodba nemškega programerja, ki je javno objavljeno kodo igre Quake2 prenesel v javo in predstavil rezultate. Jake2, kot se prenos imenuje, deluje tudi na slabših sistemih s hitrostjo, povsem primerljivo izvirniku, ki je napisan v jeziku C. V resnici je prenesen celotni 3D-pogon, kar ponuja drugim razvijalcem možnost, da ga uporabijo za lastne 3D-igre v javi.

Jake2 se lahko pohvali tudi z javansko tehnologijo neposrednega zagona "web start". Z le enim klikom spletne povezave na povsem nedotaknjen sistem namestimo vse potrebno za igranje: javanski izvajalni sistem (če še ni nameščen), potrebne knjižnice, pogon Jake2 in celo zemljevide izvirne igre, ki so prosto na voljo na strežnikih izvirnega avtorja iger Quake, podjetja id software.

13 komentarjev

Prve slike MS Office 12

OSNews - V javnost so pricurljale prve slike novega Microsoftovega pisarniškega paketa. OSnews poroča, da bo skupaj z novo generacijo oken tudi Pisarna doživela precej sprememb. Te se tičejo predvsem popolnoma prenovljenega uporabniškega vmesnika. Menije bodo nadomestili gumbi podobni tabom, "file" meni pa bo imel podobno vlogo kot start meni v samem operacijskem sistemu in ga bomo lahko tudi modificirali.

35 komentarjev

Duke Nukem 3D za dlančnike

PocketGamer - Med tem ko nekateri nestrpno pričakujemo Duke Nukem Forever, se lahko zadovoljimo z Duke Nukem 3D na naših dlančnikih. Ne me gledati postrani, če vam povem, da je to prva igra Duke Nukem za žepne malčke. No, igra seveda ni popolna, saj ima kar nekaj hroščev, na primer: občasno ne moremo streljati, kar zna biti nadležno. Prav tako je priporočljiva uporaba dodatne tipkovnice (folding keyboard), da si ne polomimo prstov. Torej, če ste uporabnik dlančnika in se dolgočasite, je Duke Nukem 3D za vas! Na voljo tukaj.

13 komentarjev

Bi izvorno kodo Duke Nukema 3D?

Planet Duke - 3DRealms se je odločil, da svetovni javnosti ponudi izvorno kodo legendarne igre Duke Nukem 3D. Dostopna je pod licenco GPL, kjer odslej dela družbo Linuxu in njegovemu spremstvu. Velja opozoriti, da bo 3DRealms še vedno obdržal vse pravice (copyright) in da bo igro še vedno "prodajal" in tržil. Ta izdaja je namreč namenjena predvsem programerjem in priljubljeno igro že lahko v celoti pristno igramo tudi na Linuxu. Seznam zrcalnih strežnikov:

2 komentarja

Styles XP

več strani - Tole novico nam je poslal Tadej, za kar se mu najlepše zahvaljujemo:

Če spadate med tiste uporabnike Windows XP okolja, ki dajo veliko na izgled in ste se ze naveličali klasičnih Blue, Olive Green in Silver stilov, ste si do sedaj lahko pomagali zgolj z WindowBlinds XP programom podjetja Stardock (ok, obstajajo še drugi komercialni izdelki, ki pa niso nič kaj boljši). Slaba lasnost le-tega tiči v tem, da upočasni celoten sistem in vam popapca kar nekaj sredstev, saj WindowBlinds uporabljajo svoj pogon za prikaz stilov. Idealna rešitev bi torej bila uporaba Microsoft metode. In ravno to vam sedaj omogoča programček Styles XP podjetja TGTSoft. V bistvu gre samo za spremenjeno oziroma shekano verzijo UXtheme.dll datoteke, ki sedaj ne vsebuje več digitalnega podpisa. TGTsoft je prav tako dekodiral luna.msstyles datoteko in kreiral XML-to-msstyles pogon. S programom Style Builder (ta bo izšel ta teden) ali Resource Hacker lahko sedaj po mili volji spreminjate že obstoječe stile ali...

26 komentarjev

Popularne GeForce2 Ultre

X-Bit Labs - Hm, očitno imajo ljudje po svetu (in pri nas!) preveč denarja, saj so najdražji GeForci2 Ultre še kar popularni. O tem priča kar veliko različnih kartic s tem procesorjem: vsi večji proizvajalci jih že prodajajo, pa tudi tajvanski "no-name" proizvajalci (Sparkle, Prolink, Innovision) jih že na veliko prodajajo... Če boste takšno kartico kupili ali ne je vaša odločitev, toda cena se jim bo v prvi polovici naslednjega leta po vsej verjetnosti spustila do 200$ ali celo manj, saj bo na sceno prišle naslednje Nvidiine High-End kartice na osnovi NV20.

0 komentarjev

Microsoftov 3D GUI

Jaz - Verjamem, da ste že vsi pošteno naveličani Microsoftovega 2D uporabniškega vmesnika, ki se praktično ni spremenil od prvih zametkov Windowsov. O tem priča tudi popularnost raznih skinov za namizje, kot so Windows Blinds in podobni. No, M$jev razvojni team že nekaj časa dela na popolnoma 3D uporabniškem vmesniku, njihovo vizijo le-tega pa si lahko ogledate tukaj. Upam, da se bo zadeva do uporabe ošteno spremenila, saj sedaj izgleda kot nekakšen Duke Nukem 3D [>:D]. Thnx, JLP!

8 komentarjev