»

ABIT spet preseneča z novim dizajnom

X-Bit Labs - Že kar dolgo je že od tega, odkar se je ABIT vpisal med legende med proizvajalci matičnih plošč. Podjetje se je čez noč proslavilo z izvrstnim matičnim ploščam, s katerim se je dalo iz procesorja iztisniti poslednji megaherc. Med dobrote so spadali še izjemna stabilnost, sexy rumena barva (OK, tole nima ravno kdove kakšnega učinka za zmogljivost ;)) ter nekateri dodatki, ki so kupca še dodatno razveselili. Med take koristne dodatke spada gotovo SoftMenu, zaredi katerega je ABIT pravzaprav zaslovel. Kljub vsem slavam, pa se mi zdi, da ABIT zadnje čase ni dal od sebe nič revolucionarnega. Vse se je zdelo, da so njihovi inženirji zaspali. Res? Pravzaprav tega ne moremo povsem potrditi, saj je ABIT pred kratkim razveselil z novim dodatkom, ki pa tokrat ne bo nov SoftMenu, niti debug screen. Ne, ABIT je pred kratim napovedal, da bo v vse prihajajoče plošče začel vgrajevati štirifazni napetostni pretvornik (four-phase voltage converter; pred tem so v svoje plošče vgrajevali samo...

5 komentarjev

ABIT KG7

VIA Hardware - Vsi, ki vsaj malo sledite trgu matičnih plošč, veste, da je pred kratkim izšla ABIT KG7 matična plošča. Bazira na trenutno najbolj priljubljenem DDR čipovju, AMD760. Ker pa doslej še ni bila stestirana, ni mogoče ugotoviti, ali je dobra ali ne. No, na Viahardware so jo stestirali.
Njihovi občutki? Mešani. Plata je sicer dobra, ampak manjka ji tista špica. Majhni detajli, ki naredijo plato Posebno. Dobila je štiri točke od petih, kar je pohvalno. Za dobre točke ji štejejo stabilnost, dobro namestitev kondenzatorjev na plošči (KT7 in problemi z nastavljanjem ventilatorja tu odpadejo?), dobre možnosti navijanja... Slabe točke pa so: cena, ni AGP Pro reže (je samo AGP 4x) in boljše, predvsem pa cenejše plošče na tržišču. Test si oglejte sami, če vas zanima.

3 komentarji

Bela matična plošča

X-Bit Labs - Po modri (Gigabyte), rdeči (ASUS) in črni (ASUS), bo prišla še bela matična plošča. Ja, tako je. Njen PCB bo bel.
Šlo bo za ABIT ST6E-RAID in ST6E. Razlika med njima je, da ena ima RAID druga pa ne. Imela bo Socket370/FC-PGA2 ležišče in bazirala na Intel i815EP B-stepping čipovju. Ima pa tri DIMM reže za PC133 SDRAM. Na njej so še 1 CNR reža, 1 AGP reža in 6 PCI režter 4 USB vhode. Verzija z RAID-om bo imela še HighPoint HPT370 kontroler. Kot vse novejše ABIT-ove matične plošče, bo tudi ta podpirala SoftMenu III, torej navijanje iz BIOS-a. Navijati se bo dalo od frekvence 50MHz do 250MHz v korakih po 1MHz. Spreminjati se bo dalo tudi Vcore napetost; to...

13 komentarjev

Epox 8K7A+

Lost Circuits - Da Epox zadnje čase mislis precej resno, smo že ugotovili in sodeč po prvih testih njihova nova SocketA matična plošča to samo dokazuje. Gre za trenutno popularno AMD 761 + VIA 686B kombinacijo, ki pa je tako naphana z raznimi funkcijami, da bo zadostila še tako zahtevnim (domačim) uporabnikom. Na splošno bi lahko povedali, da gre za zelo stabilno in dodelano matično ploščo z velikim overclockerskim potencialom in z nekaj manjšimi pomanjkljivostmi. Sam komaj čakam, da jo dobim v roke, vi pa si preberite test na Lost Circuits.

0 komentarjev

Infineon v polnem zagonu

X-Bit Labs - Eno izmed najbolj znanih podjetij v pomnilniškem poslu, Infineon, je danes najavilo začetek proizvodnje prvih primerkov 1GB DDR modulov. S posebno tehnologijo jim je uspelo doseči doslej najvišjo gostoto DDR modulov, gre pa za PC1600 pomnilnik.
Podjetje je prav tako sporočilo, da so 256MB DDR moduli uspešno opravili AMDjevo preverjanje in so tako priporočeni za uporabi z AMD 760 čipovjem. Večjo razširitev svojega DDR pomnilnika pa pričakujejo v drugem in tretjem četrtletju tega leta.

0 komentarjev

Hack HPT366 krmilnikov

TweakHardware - Pred nekaj časa je ravno hack HPT370 čipa sprožil dokončno popularizacijo RAIDa (ki jo je začel že hack Promisovega ATA66 krmilnika), sedaj pa se je izkazalo tudi, da je možno hackati tudi stari, HPT366 čip. Na Tweak Hardware lahko preberete natančna navodila za spreminjanje katere izmed zunanjih krmilniških kartic s tem čipom v polnokrvni HPT368 RAID krmilnik. Sedaj le še moramo počakati, da bo na voljo hack integriranih HPT366 krmilnikov, in potem se vsi lastniki ABIT BE6/BP6/BE6-II... platk lahko začnete veseliti .

2 komentarja

ABITove AMD 760 plošče kmalu

X-Bit Labs - ABIT je že na Comdexu pokazal prve DDR matične plošče, toda šlo je za OEM rešitve. Na srečo mislijo tudi na nas overclockerje in so tako najavili ABIT KG7 in KG7-RAID matični plošči. Gre za SocketA matični plošči, zgrajeni na AMD 760 čipovju. Edina razlika med njima je HighPointov HPT370 čip na KG7-RAID. Po prvih informacijah naj bi na ploščah srečali 3 DDR DIMM, 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 ISA reže, oba modela pa bosta seveda imela SoftMenu III. Masovna prodaja naj bi se začela zgodaj naslednje leto.

0 komentarjev

Kdaj torej DDR?

X-Bit Labs - Po vseh teh slabih novicah se seveda postavlja vprašanje kdaj bomo zares ugledali kakšne DDR matične plošče in pomnilnik. Odgovor je precej zapleten, saj je trenutno le en proizvajalec sposoben dostavljati DDR čipovje v velikih količinah, in to je AMD. Kot vemo, pa ima AMDjevo čipovje nekatere težave, tako da so proizvajalci zelo previdni pri vgradnji. Druga dva, ALi in VIA, sta trenutno še v fazi testiranja, tako da masovno proizvodnjo lahko pričakujemo komaj nekje v začetku naslednjega leta. Iz vsega tega je mogoče sklepati, da se DDR era računalništva zagotovo ne bo začela prej, kot nekje v prvi polovici naslednjega leta. D0h [:(].

0 komentarjev

Nova Soltekova SocketA plata

X-Bit Labs - Soltek je s svojo odlično SocketA platko povzročil razburjenje tudi v naših krajih, sedaj pa pripravljajo naslednico. Najavili so SL-75KAV-X matično ploščo, ki bo v bistvu popolnoma enaka predhodnici, torej bodo na njej 3 DIMM, 5 PCI, 1 AGP Pro in 1 ISA reže. Edina razlika bo v veznem čipovju, saj bo SL-75KAV-X uporabljala novo KT133A čipovje, ki uradno podpira 266MHz zunanje frekvence. Seveda je poskrbljeno tudi za nas overclockerje, saj je možno preko BIOSa nastavljati množilnik, zunanjo frekvenco ter napetost na procesorju in DIMM režah.

0 komentarjev

AMD v težavah

Yahoo News - Že nekajkrat so se pojavile govorice o težavah z AMD 760 DDR čipovjem, sedaj pa je ta zadeva potrjena. Sicer ne gre za nič kritičnega, toda vseeno bo napaka prestavila izid prvih matičnih plošč. MicronPC, podjetje, ki naj bi kot prvo začelo prodajati konfiguracije z AMD 760 čipovjem, je v svojih matičnih ploščaj opazilo probleme z elektrostatičnimi motnjami. Zato so prenehali proizvodnjo in v sodelovanju z AMDjem in Gigabytom na novo razvili ploščo. Vse skupaj je prodajo zelo zavleklo, tako da naj bi se le-ta začela 20. januarja. Zaenkrat še ni govora o ploščah drugih proizvajalcev.

0 komentarjev