»

IDE RAID versus SCSI

X-Bit Labs - SCSI je že v osnovi zasnovan kot izjemno zmogljiv ter napreden sistem, kar se pozna tudi na ceni, medtem ko je IDE doslej veljal za cenejšo in predvsem slabšo alternativo. No, s pojavom bonbončkov kot so RAID ter 8 MB predpomnilnika pa so se IDE diski približali SCSI standardu do te mere, da je njegova uporaba vedno bolj ozko usmerjena. Navadni uporabniki (kar je zelo relativen pojem) pač razlike med SCSI ter IDE ne opazijo.

No, če se odločate za nov diskovni sistem si zatorej le preberite članek na X-Bit Labs, kjer so primerjali oba standarda ter hitrosti diskov.

0 komentarjev

Za hitrejše esemesanje

BBC - Ste že siti pisanja SMSov na vašem mobilcu, ker morate za eno črko tipko konsekutivno pritisniti tudi do štirikrat? Na tem naslovu najdete rešitev, saj tehnologija Fastap uporablja drugačno rešitev, kot današnji mobilni telefoni s T9 slovarji, ki, mimogrede, ne podpirajo slovenščine. Ključ je popolnoma enostaven - v prazen prostor med numeričnimi tipkami je možno stlačiti še 26 tipk, kar ustreza, glej no glej, črkam angleške abecede. Tako lahko kratko sporočilo napišete brez da bi isto tipko pritisnili večkrat, kar naj bi znatno skrajšalo čas, ki je potreben za ustvor esemesa. Klik!

4 komentarji

AMD-760MPX že naslednji teden?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja naj bi AMD naslednji teden najavil svoje novo čipovje, AMD-760MPX, ki bo podpiralo dual-procesor socket A konfiguracijo. Sestavljeno bo iz AMDjevega že znanega AMD-762 North Bridgea, ki so si ga sposodili pri AMD-760MP čipovju in pa novega AMD-768 South Bridga, ki podpira 64 bit 66 MHz PCI vodilo.
Povedano je bilo tudi, da naj bi vodilni proizvajalci matičnih plošč, kot so ASUS, Gigabyte, Tyan ter mogoče ABIT in MSI napovedali na AMD-760MPX sloneče matične plošče.
AMD pa naj bi pred koncem leta na strežniški trg poslal še svoje nove Duron procesorje, namenjene več-procesorski uporabi. Novinec naj bi se imenoval Duron MP in bo deloval pri 1 GHz, 1.1 GHz in 1.2 GHz.

2 komentarja

VIA in AMD

X-Bit Labs - Po najnovejših informacijah bo dvo-procesorsko čipovje za AMD Athlon 4 (Palomino) procesorje izdelovala tudi VIA. Čipovje bo zasnovano na Viinem KT266 čipovju in bo imelo veliko lastnosti le tega. Zelo velika verjetnost je, da bo ta novi čip vseboval podporo PCI64 standardu. Novemu čipovju bo ime KT266DP (mislim, kako originalno...).
Glavna prednost KT266DP pred AMD-760MP bo cena. Medtem, ko bo matična plošča na AMD-760MP stala okoli $500, bo plošča na KT266DP stala le $300.
Naj opozirim še na eno dvo-procesorsko čipovje s PCI64 podporo: AMD-770. Ampak, pri AMD-770 bo šlo samo za visoko proračunske strežnike katerih cena je za navadnega smrtnika astronomska. AMD-770 bo precej izboljšano AMD-760MP čipovje.

4 komentarji

Juhuhu za AMD

X-Bit Labs - Pravkar sem prebral, da bo AMD naredil nekaj res revolucionarnega. Zgodilo se bo kmalu po izidu strežniškega Palomina (Athlon 4), 4. junija 2001. AMD bo tudi uradno potrdil, da bodo novi Duron procesorji na Morgan jedru podpirali SMP. To je idelano za vse, ki želijo imeti poceni, a dober strežnik, računalnik za načrtovanje, centralni računalnik v mreži,... To pomeni, da bomo lahko kupili dva Durona in imeli dvo-procesorski sistem!
Kot vska stvar pa ima ta lastnost tudi slabo stran. Stari (zdajšnji) Duron procesorji ne bodo mogli delovati na čipovjih, ki bodo podpirala Morgane. Tako da tisti, ki ne nameravate zamenjati svojega zdajšnjega procesorja z novejšim Morganom, ne boste mogli uporabljati matičnih plošč na AMD-760MP čipovju. Ti novi dvo-procesorski Morgani naj bi izšli v tretji četrtini leta (Q3) in imeli frekvenco 900MHz. Dvo-procesorski sistem za 50 000 SIT? Bomo videli...

10 komentarjev

Nove TYAN matične plošče

X-Bit Labs - TYAN je danes objavil, da bo na trg poslal štiri nove matične plošče za osebne uporabnike in štiri nove matične plošče za strežnike. Predstavil vam bom samo matične plošče za osebne uporabnike. Njim bodo torej namenjene:
  • Thunder i860 (S2603) bo imela dve Socket603 ležišči. Bazirana bo na Intel 860 (Colusa) čipovju, podpirala bo Intel Pentium 4/Foster procesorje, imela bo 8 RIMM rež, 1 AGP 4x, podporo ATA 100 standardu, dvokanalni Ultra160 SCSI in 64bit PCI reže. Prototipi plošče so že v obtoku, masovna proizvodnja pa se bo začela v tej četrtini leta.
  • Thunder K7 (S2462) bo imela dve SocketA ležišči. Bazirana bo na AMD-760MP čipovju, delovala bo na PC2100/PC1600 DDR SDRAM-u, imela bo AGP Pro režo, podporo ATA 100 standardu, dvokanalni Ultra160 SCSI in 64bit/33MHz PCI reže. Za razliko od Thunder i860 (zgoraj) bo imela še dva vgrajena LAN kontroleja. TYAN je to ploščo že razkazal na različnih razstavah letos (CEBIT), masovna proizvodnja pa naj bi se začela v tej četrtini leta.
  • Thunder K7X...

2 komentarja