»

Razvozlali Möbiusov trak

Möbiusov trak

vir: Wikipedia
Slashdot - Möbiusov trak je leta 1858 odkril nemški matematik in astronom Augustu Ferdinandu Möbius. Möbiusov trak si ponazorimo s papirnatim trakom, ki ga obrnemo za 180° in zlepimo skupaj, kakor kaže spodnja slika. Zanimivo pri Möbiusovem traku je, da gre za dvorasežno neorientabilno ploskev z enim robom, kar pomeni, da se objekt pri obhodu traku prezrcali. Zapišemo ga lahko v parametrični obliki ali v cilindričnih polarnih koordinatah. Vse to je znano že desetletja. Zgolj tri dni pa je znano, kako Möbiusov trak zapisati v obliki algebraične enačbe. To je uspelo strokovnjakoma za nelinearno dinamiko Gertu van der Heijdenu in Eugenu Starostinu z University College London, ki sta svoj prispevek objavila v nedeljo. Klik!

27 komentarjev

HP-jeva črnila stanejo več kot kri

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gizmodov član Shaun je sestavil precej groteskno tabelico cen različnih tekočin. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če ne bi bilo iz tabele razvidno, da so črnila za tiskalnike ameriškega globalnega proizvajalca dražja od človeške krvi, kot tudi nafte, vodke, Red Bulla... Če ste zaskrbljeni nad stanjem krutega kapitalističnega sveta, kliknite sem.

Upajmo, da HP ne kupi Shella...

30 komentarjev

Modifikacija

Overclockers Australia - Videli smo že ogromno modifikacij, take pa so malo bolj redke. Za kaj gre? Modifikatorju se gotovo ni dalo izdelovati novega ohišja (ali pa na tržišču ni našel primernega ), zato se je odločil, da skupaj zlepi kar dva. No ja, estetsko malce ponesrečena, vendar prostorsko dobra rešitev. Rezultat modifikatorjevega ustvarnjanja si lahko ogledate tukaj.

5 komentarjev

Kaj se skriva v starih računalnikih

Mikhailtech - Po vsej verjetnosti večina obiskovalcev Slo-Techa ni nikoli videla kakšnega starejšega računalnika od znotraj. To samo po sebi ni nič slabega, toda stari računalniki so včasih lahko še kako zanimivi. Vas zanima, kako so včasih izgledali BIOS čipi (oziroma bolje rečeno BIOS kartice), ali pa recimo, RAM? Potem si oglejte Mikhailtechov članek na to temo. Tip je pod roke dobil dva računalnika iz leta 1983 in ju seveda takoj razstavil in pregledal do najmanjše podrobnosti. Zabavno...

8 komentarjev