»

Gigabyte oddaljeno šari po vaši matični plošči

Slo-Tech - V Gigabytovih matičnih ploščah so odkrili kar preveč samoiniciativen firmware, ki se sam povezuje v internet in nalaga novo kodo, čeprav uporabnik tega sploh ne ve. Eclypsium poroča, da ima takšno funkcionalnost vsaj 271 modelov matičnih plošč. A glavni problem je globlji - Gigabyte je funkcijo implementiral na ranljiv način.

Nelagodno je, če se programska oprema posodablja od sebe, ne da bi uporabnika o tem obvestila ali ga morebiti celo vprašala za soglasje. Strojna oprema je že zdavnaj postala tako pametna, da ima znatne kose programske kode. UEFI v matičnih ploščah, ki domuje v firmwaru, se zlahka posodablja. In to je storil tudi Gigabyte, ki je v svoje plošče dodal funkcionalnost, ki naj bi skrbela, da so vedno opremljene z najnovejšo programsko opremo. Tako se ob vsakem zagonu firmware na strežnikih pozanima, ali obstaja novejša verzija, da bi jo prenesel in namestil.

To je problematično, a večji problem je izpeljava. Gigabytov program ne preverja, da je nova koda resnično...

20 komentarjev

Barcelona oktobra, Phenom za božič?

več strani - Kljub temu, da je bila uradna predstavitev AMD-jevih štirijedrnih procesorjev s kodnim imenom Barcelona napovedana za julij, se lahko zgodi, da bodo omenjeni procesorji luč sveta zagledali šele jeseni. Glavni razlog za prestavitev naj bi predstavljale težave z matičnimi ploščami, zaradi česar je zaenkrat zmogljivost omenjenih procesorjev precej pod pričakovanji. Pozna uradna predstavitev novih procesorjev bi lahko vplivala tudi na predstavitev štirijedrnih procesorjev Phenom, do katere bo po novih podatkih prišlo šele novembra ali celo decembra.

Več o tem na Tech Report-u in hartware.net.

9 komentarjev

Naslednik Cappuccino PC

Slashdot - Malce bolj redni bralci novic se gotovo dobro spominjate majhnega računalnika Cappuccino PC in številnih njegovih izvedenk ter računalnika Espresso PC, ki so v ne tako oddaljeni preteklosti navduševali pisce testov ter številne uporabnike, ki cenijo prenosljivost. Seveda pa je napredek prisoten tudi pri teh napravicah, zato je proizvajalec moral izdelati zmogljivejši mlinček. Rodil se je Mocha P4 PC, ki je ohranil dobre lastnosti predhodnikov, poleg tega pa ponuja kar nekaj dobrot - od podpore procesorjem Pentium4, do gigabitnega etherneta, itd. Več o tem računalniku si lahko preberete na tej strani.

3 komentarji

GA-7VRXP

Tweak Town - S predstavitvijo Viinega nabora KT333, ki končno ponuja ATA-133, podporo pomnilniku PC2700 DDR SDRAM in še nekaj dobrot, so se pojavile številne matične plošče, ki ciljajo na OEM ali na bolj prestižni overclockerski trg. Med ploščami, ki spadajo na slednje področje smo lahko že dalj časa opazovali Epoxove primerke, sedaj pa se je matičnim ploščam na KT333 čipovju pridružil še Gigabyte s svojo ploščo GA-7VRXP. To ploščo so opisali na znani strani Tweak Town in niso si mogli kaj, da je nebi opisali s samimi presežniki. Seveda upravičeno, saj se je Gigabyte iz dokaj neznanega proizvajalca s predstavitvijo AMD-jevih procesorjev spremenil v velikana na področju matičnih plošč. Test je napisan zanimivo in ni razvlečen, poleg tega pa boste iz njega izvedeli marsikatero zanimivost o tej izjemni plošči. Priporočeno branje.

0 komentarjev

PC2700 RAM-i prihajajo

Overclockers Australia - Nobena svar v svetu računalništva ne uspe brez podpore in tako je bilo tudi pri pomnilniku. Že dalj časa so bili proizvajalci praktično pirpravljeni na izdajo najnovejšega PC2700 DDR pomnilnika, vendar so čakali samo še na podporo proizvjajalcev naborov. Najprej se je odzval SIS s svojim čipovjem 645, kasneje pa še ALi z Magikom 1 revizije C. Ostali proizvajalci podporo šele načrtujejo. Žalostno dejstvo je, da najbolj razširjene plošče s čipovji VIA KT266A in AMD-760 ne podpirajo frekvec višjih kot 266 MHz. Vsaj ne po uradnih specifikacijah. Ali to pomeni, da je PC2700 DDR SDRAM v slednjih ploščah neporaben? Odgovor so iskali na Overclockers Australia, kjer so testirali TwinMOS-ov PC2700 DDR SDRAM pomnilnik na Epoxovi 8KHA+ plošči z naborom KT266A, ki slovi po izredni prepustnosti. Preizkusili so, kako se pomnilnik obnaša pri navijanju in ga primerjali s sorodnim TwinMOS-om, ki ja pa je deloval po specifikacijah PC2100 in je uporabljal Nanyine čipe. In kakšni so rezultati? Kljub...

0 komentarjev

Sanjsko

Tom's Hardware - Jasno je, da je trenutno najboljše DDR čipovje AMD 760. Samo na sceni je trenutno kar nekaj matičnih plošč, ki bazirajo na tem čipovju. To je sicer dobro (zaradi konkurence), ampak neprijetno, če ne vemo kateri izbrati.
Striček Tom se tega zelo dobro zaveda, zato je tu pripravil test kar desetih SocketA matičnih plošč na AMD 760 čipovju. Tom (oziroma njegovi sodelavci) so se v stvar zares poglobili. Na test so vzeli: Abit KG7, Asus A7M266, Biostar M7MIA, DFI AK76-SN , Epox EP-8K7A+, FIC AD11, Gigabyte GA-7DX, Gigabyte GA-7DXR in MSI MS-6341 "K7 Master". Opisali so vse od dodatnih funkcij do obilice testov. V SySmark-u zmaga Epox, v Quake3 pa Gigabyte GA-7DXR. Razočara samo zaključek, ki ga ni! Pravi pač, da si test oglejte še enkrat in se odločite. Ogled toplo priporočam.

1 komentar

PC2700 DDR SDRAM na voljo v začetku leta 2002

X-Bit Labs - Sodeč po novicah na X-bit labsih, se nam v zgodnjem začetku leta 2002 obeta nov PC2700 DDR SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz (333 MHz). Prihajajoči RAM sta že podprla SiS in NVIDIA v svojih bodočih Pentium 4 in Athlon chipsetih, ki jih bomo ugledali v prvi četrtini leta 2002. PC2700 DDR SDRAM, bo izdelan v novi 0.13 mikronski tehnologiji, ki bo izdelovalcem rama zvečala prihodke in omogočala višje frekvence. Poleg novega načina izdelovanja, pa proizvajalci rama načrtujejo tudi spremembo pakiranja samih čipov (prehod iz TSOP na FBGA).

0 komentarjev

FIC predstavil KT266 matično ploščo

X-Bit Labs - FIC je na področju matičnih plošč, ki podpirajo AMD-jeve procesorja kar znano podjetje, saj je bil eden izmed prvih podpornikov prvih Athlonov. Pred kratkim so predstavili svojo prvo matično ploščo, ki bazira na KT266 chipsetu - AN11. Ker plošča bazira na KT266 čipovju, podpira tudi Viino V-Link tehnologijo, ki omogoča višje hitrosti sistemskega vodila (266 MHz). Plošča ima 1 AGP 4x, 5 PCI, 1 ACR in 3 DIMM (do 3GB of DDR SDRAM), vsebuje pa še Viino zvočno kartico, ki je integrirana v Southbridge, ATA 100 krmilnik s podporo RAID-u in 4 USB vtiče. Zraven plošče dobimo tudi nekaj uporabnih programov, omogoča pa tudi overclockerske nastavitve. Več o plošči tukaj.

0 komentarjev

Dosežki proizvajalcev matičnih plošč v letu 2000

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs sem zasledil zanimivo razpredelnico, ki kaže stanje na trgu matičnih plošč v letu 2000 in konkurenco med proizvajalci. V tabeli si lahko ogledate prodajne načrte in dejanske dosežke (v tisočah) tajvanskih proizvajalcev:

Proizvajalec Dejanska prodaja (v 1000) Načrtovana prodaja (v 1000) Procentualni dosežek
ASUS 13,950 15,000 93%
GIGABYTE 9,800 9.500 103.2%
MSI 9,000 8,480 106.1%
ECS 7,600 5,375 141.4%
ABIT 2,400 2,800 85.7%
DFI 2,360 2,800 84.3%
CHAINTECH 1,760 2,177 80.8%
BIOSTAR 1,610 2,560 62.9%
EPOX 1,500 2,400 62.5%

Kot vidite je ASUS še vedno nesporni voditelj na področju matičnih plošč, čeprav mu niti to leto ni uspelo prodati načrtovanih 15 milijonov kosov platk. Gigabyte in MSI sta dejansko presegla svoje načrtovane cilje, največje "presenečenje" pa je zagotovo ECS (Elitegroup). Če bo podjetje raslo s takšno hitrostjo lahko čez približno eno leto ogrozi samega ASUSa. Na spodnjem delu lestvice je situacija malo slabša, saj proizvajalci...

6 komentarjev

ABIT Dolby Surround Soundsystem

Overclockers Online - Po velikih uspehih na področju matičnih plošč in kasneje tudi grafičnih kartic, se tvrdka ABIT podaja tudi v svet zvoka in zvočniških naprav. Sestavili so zanimiv sistem zvočnikov za prostorsko ozvočenje vašega računalnika poleg pa nudijo tudi zvočno kartico z njihovim logotipom. Naj takoj povem, da ne gre za kakšen HighEnd sistem ampak predvsem za cena/kvaliteta optimiziran sistem, ki pa kljub vsemu ponuja veliko.Set 6ih njihovih zvočnikov vas bo olajšal za 210$, če pa želite tudi zvočno kartico, bo vaša denarnica tanjša še za dodatnih 55$. Edina resna zamera gre zvočni kartici - EAX in A3D nimata strojne podpore. Vsekakor pa je cena ugodna. Zelo izčrpen članek najdete tukaj.

0 komentarjev