»

Volcano 11 - Xaser Edition

Thermaltake - ThermalTake je objavil novost na svojem ceniku hladilnikov za procesorje. Tokrat se novinec imenuje Volcano11, Thermaltake pa ga priporoča za vse AMD procesorje, ki imajo PR ("Performance Rating") največ 3400+ (kot da jih lahko že kupimo[:D]). Ventilatorček se lahko vrti med 1300 in 4800 obrati na minuto (4800 RPM povzroči 48 dB hrupa), ima vgrajen termalni senzor in ima posebno razširitveno ploščico, s pomočjo katere lahko nadzorujomo hitrost vrtenja.

9 komentarjev

Osnove cinjenja

Alltechbox.com - Na AllTechBox.com so spisali kratek a poučen članek o cinjenju (ali lotanju kot temu postopku tudi rečemo). Avtor članka nam razloži in opiše dve vrsti naprav za cinjenje ter se omeji na eno od dveh metod lotanja. Opiše, kako na najlažji in najhitrejši način uporabljamo cinjenje pri modifikacijah elektronskih elementov kot so matične plošče in podobno. Opozori tudi na strupene pline, ki se jim moramo izogibati. Poučen članek, ki ga boste prebrali v manj kot petih minutah. Pricini me!

17 komentarjev

Piramida za nadzorovanje ventilatorjev

ipKonfig - Na tej strani sem zasledil precej zanimiv in izviren izdelek, ki bo morda navdušil tako nezahtevne uporabnike kot tudi zahtevne moderje. Imenuje se Pyramid II Fan Silencer in je namenjen kontroliranju obratov do šestih ventilatorjev. Kot pove že samo ime, je oblikovan kot nekakšna mini piramida, ki ima na konici termalni senzor, preko katerega nato ta piramida uravnava delovanje ventilatorjev. Zanimivo, predvsem za tiste, ki se jim ne da ciniti posebnega vezja, ki glede na temperaturo uravnava vrtljaje.

0 komentarjev

Thermaltake Hardcano 2

Overclockers Cafe - Thermaltake se vsake toliko časa spomni izdelati kakšno napravico, ki me popolnoma preseneti. Tako so naredili tudi tokrat z Thermaltake Hardcanom 2. Naj vas podobnost imen Hardcano in Vulcano ne zavede, saj Hardcano ni procesorski hladilnik. Ta napravica ima na 5.25" ploščico, ki jo vgradimo na mesto za CD enote, vgrajena dva LCD zaslončka, od katerih je vsak priključen na svoj termalni senzor, katerega lahko postevimo praktično kamorkoli. Da pa ne bi prostor za zaslončkoma ostal neizkoriščen, so pri Thermaltakeu ubili dve muhi na en mah ter hkrati naredili še 5.25" nosilec za tri-in-pol-palčne trde diske, katere dodatno hladi še 4x4 centimeterski ventilator. Zanimiva napravica v vsakem primeru :D.

0 komentarjev

Izdelava termalnega senzorja

Mods4Me - Večina navijaških plošč, med katere spadajo tudi izdelki podjetij Abit in Asus, imajo to lepo lastnost, da lahko nanje svobodno priključimo termalne senzorje, ki nam nato odčitavajo temperaturo poljubnih delov računalnika. Problem je le v tem, da termalnih senzorjev v večini primerov ne dobimo zraven matične plošče. Nič hudega. Najlažje je te senzorje dobiti, saj jih lahko kupimo praktično v vsaki bolje založeni elektrotehnični trgovini, večji problem (vendar ne prevelik) pa je vse skupaj priciniti na kabel. Tukaj pridejo še kako prav vodiči, kot je tale na Mods4me, ki korak za korakom opišejo proceduro. Omenjeni članek je sicer kratek, vendar pa vam pove vse, kar morate vedeti. Pa uspešno cinjenje ;) .

0 komentarjev

ASUS odgovarja

The inquirer - Po domnevnem problemu s temperaturo, so se poleg špekulantov zganili tudi pri ASUS-u in podali uradno izjavo. Izjavo so podali v petih točkah:
  • Senzor za odčitavanje je ne teh dveh ploščah postavljen na različnih mestih. ASUS navaja, da je senzor na A7A266 plošči bližje procesorju, zato je v resnici poročal bolj realne rezultate, kot senzor pri A7V133
  • Tudi verzija BIOS-a, vpliva na natančnost odčitavanja A7A266. Verzija 1004 naj bi bila najbolj natančna
  • BIOS na A7V133 ni tako optimiziran za procesorje z višjimi frekvencami (1GHz < x GHz), zato naj bi bila tudi odčitana temperatura nižja od realne
  • Athloni zdržijo temperature do 90 stopinj C, preden se avtomatično izklopijo, 56 stopinj C pa je še vedno zadovoljiva temperatura za normalno uporabo računalnika
  • Za bolj natančna poročanja se uporabljajo posebne sonde, ki odčitajo temperaturo (odčitavanje temperature iz BIOS-a zaradi postavitve senzorja včasih ni najbolj točno)
Izgleda, da sem s svojo trditvijo o postavitvi termalnih senzorjev prišel kar precej blizu dejanskemu odgovoru. Drugače pa sem že...

0 komentarjev

Digitalno krotenje ventilatorjev

PC Review - Pri PCReviewu so si ogledali lično napravico, na kateri je zaslon lcd, 5 gumbov in en 40mm ventilator. Napravica zgleda prav "kunštno", nje uporaba pa je dobra, saj lahko nanjo priključite 8 ventilatorjev, zraven vsakega pa še termalni senzor. Tej napravici potem nastavite temperature, pri katerih naj se določen ventilator začne vrteti. Nastavite lahko celo temperaturo, pri kateri začne napravica cviliti, če je ta presežena. Zanimiv je tudi gumbek "Force", s katerim vklopimo vse ventilatorje. Test si lahko ogledate tukaj.

7 komentarjev