»

Intel pripravlja večje in cenejše SSDje

engadget - Intel in Micron, ki sodelujeta pri razvoju pomnilniških tehnologij, sta Flash čipe uspešno zmanjšala na 34 nm, kar je seveda dobro za nas, potrošnike in naše denarnice. Z manjšim proizvodnim procesom so pomnilniški čipi cenejši za proizvodnjo in fizično manjši, kar pomeni cenejše oz. večje pogone. Intel je že pred kratkim ponovno spustil cene svojih SSDjev, zaradi česar 80 gigabajtni X25-M stane le še 320 $ oz. približno polovico cene ob predstavitvi manj kot leto nazaj. S prehodom na 34 nm čipe se bodo dvignile predvsem kapacitete, saj je Intel že napovedal nove, 80, 160 in 320 GB modele. Novinci naj bi po prvotnih govoricah prišli na trg šele v zadnji letošnji četrtini, a je Intel povedal, da jih bomo ugledali že čez nekaj tednov. Največji modeli bodo prostorsko tako popolnoma primerna zamenjava za mehanske diske v večini prenosnikov. Če bo cena prava, seveda.

18 komentarjev

Micron predstavil prvi DDR3 čip z 1 gigabitno gostoto zapisa

Daily Tech - Do sedaj je zgornja meja gostote zapisa DDR3 čipov znašala 512 Mb, Micron pa je včeraj predstavil 1 Gb DDR3 čip. Čipi bodo izdelani v 78 nm tehnologiji, prenos podatkov se bo gibal v razponu od 800 do 1600 MT/s (čipi bodo dejansko delovali pri frekvencah od 400 do 800 MHz), pri čemer pa bodo proti DDR2 seveda imeli slabše zakasnitve. Prednost DDR3 čipov je torej podvojena hitrost glede na DDR2 in do 30 % zmanjšana poraba energije, ki je posledica znižanja delovne napetosti iz 1,8 V (DDR2) na 1,5 V.



Micron bo s proizvodnjo predvidoma začel na začetku naslednjega leta, kar je precej...

6 komentarjev

Po Samsungu tudi Micron z DDR400 čipi

The inquirer - Uf, danes sem rahlo zdelan, tako da več novic od mene pričakujte jutri. Za danes pa samo teli dve:
Le dan po Samsungovi najavi, da so izdelali prve čipe, ki ustrezajo specifikacijam DDR400, je svoje DDR400 čipe predstavil tudi Micron. Tudi Micron navaja, da bo tehnologija dozorela za trg šele v tretji četrtini tega leta in obenem poudarja, da naj bi DDR400 čipi v idealnih pogojih pokazali tudi do 20 % večjo zmogljivost kot trenutno najzmogljivejši DDR333. Mogoče tudi zaradi tega, ker bodo omogočali kar za 3.2 GB/s prepustnosti.

0 komentarjev

Procesorji v prihodnosti

EETimes - Kljub temu, da so procesorji danes postali cenovno dokaj ugodne in močne zverine, ki lahko poganjajo še tako zmogljive programe, se njihov razvoj kljub temu ni ustavil, ampak se nemoteno nadaljuje naprej. Danes se vsi čudimo nad procesorjem Pentium4, ki vsebuje kar 42 milijonov tranzistorjev, vendar pa nas inženirji opozarjajo, da to ni nič v primerjavi s prvimi čipi, ki bodo vsebovali kar milijardo tranzistorjev in jih bomo videli leta 2007. Da pa vmesno obdobje ne bo preveč "dolgočasno", se bomo lahko zabavali z opazovanjem, kako napreduje tehnologija izdelave. Leta 2003 bomo tako ugledali prve čipe, ki bodo izdelani v 0.09 mikronski tehnologiji, leta 2005 0.065 mikronske in leta 2007 0.045 mikronske čipe. Pusto ne bo niti pri razvoju novih ohišij za procesorje, katerim proizvajalci iz dneva v dan posvečajo več pozornosti, saj nam procesor le malo koristi, če je vsa tehnologija nabasana v tehnološko zastarelem ohišju. Intel pospešeno pripravlja svoj BBUL (bumpless build-up...

2 komentarja

Jajx

več strani - Primož je že veselo hud, ker smo si nekateri vzeli malo dopusta (jaz? ), ampak moram reči, da sem si ga vzel upravičeno. V soboto, ponedeljek in torek (včeraj) sem veselo pokladal izolacijo, tako da nisem imel niti trenutek časa za nove novice, danes pa se mi niti podrazno ne da prebirati gore texta, ker sem sesut od počitniškega dela (pa še svinjarije v The Sixth Sense moram pogledati ). Sicer pa Pretorijanec in OZZY več kot dobro zadovoljujeta potrebe. Več od mene pričakujte jutri.
No, da pa vam ne bom samo nakladal samo o svojih travmah, sem vam pripravil še nekaj linkov na teste novega Durona, ki je prvič po svoji prvi inkarnaciji doživel generalne spremembe jedra (Spitfire -> Morgan). Teste najdete na: Uživajte v prebiranju, slišimo, ups, beremo pa se spet jutri, ko imam v planu generalno čiščenje svojega poštnega predala .

2 komentarja

Cena DDR SDRAM-a

Sillicon Strategies - Vem, vem. Zadnje čase od mene ni nobenih novic...Ampak vzrok za to ni moja lenoba, ampak Bill Gates. Doživel sem namreč hud Windows crash, tako da je moj računalnik v zelo slabem stanju. Naslednji teden pišem tudi eksterna preverjanja, tako da je razlogov za ne-pisanje več kot zadosti. Ampak dovolj o tem, ker vem, da imate svojih težav zadosti, da se ne ubadate s tujimi.
Sodeč po tej novici, bo Micron v kratkem občutno spustil ceno DDR modulov. Micron namreč namerava držati svojo obljubo kupcem, da bo DDR stal samo 5% več kot standardni SDRAM. Tako bo Micron v kratkem spustil ceno svojega PC2100 DDR SDRAM-a na ceno svojega PC133 SDRAM-a. Ali je življenje sploh še lahko lepše?

4 komentarji

Zarečenega kruha se največ poje

X-Bit Labs - To očitno velja za Hercules. Se še spomnite, kako je govoril, da ne bo proizvajal kartic na GeForce2 MX200/MX400 jedru? Da bo izdeloval le Kyro/Kyro II kartice za srednji cenovni razred. No, sedaj se je odločil, da bo nekaj kartic z Nvidia GeForce2 MX 400 čipom le izdelal.
To pa zato, ker je Nvidia prenehala s proizvodnjo GeForce2 MX čipov. Izdeluje le še MX200 in MX400 čipe. Tako bo Hercules kmalu začel s prodajo grafične kartice na MX 400 čipu z 32MB RAM-a za okoli $135.

6 komentarjev

DDR proizvajalci in njih načrti

X-Bit Labs - Fantje pri XBit Labs so se potrudili in zbrali mnenja, načrte in pričakovanja nekaterih največjih proizvajalcev pomnilnika. Gre se seveda za vprašanje DDR DRAMa:
  • Hyundai: Hyundai, eden izmed največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, je res pozitivno nastrojen glede DDR DRAMa, v katerem vidijo veliko prihodnost. Po njihovem bo ta pomnilniški standard popolnoma prevladal v letu 2001 in seveda ne mislijo sedeti križen rok. Proizvodnjo DDRja bodo drastično dvignili, na kar 20% vse njihove pomnilniške proizvodnje, oziroma okoli 627 milijonov kosov.
  • Micron: Tudi Micron je eden izmed velikih podpornikov DDRja in tudi oni bodo v bližnji prihodnosti precej povečali proizvodnjo. 64MB čipe že masovno proizvajajo, medtem ko proizvodnja 128MB modulov še ne poteka...
  • Infineon: To podjetje DDR smatra za definitivno prihodnost pomnilniškega standarda, toda trenutno ne vidijo velikega povpraševanja in so zato zelo previdni v proizvodnji, ki trenutno dosega le 5% njihove celotne.
  • Samsung:...

0 komentarjev

Koliko-toliko

Jaz - Okies folkeci, stran je koliko-toliko aktivna. Večina stvari že dela, nekaj pa jih bomo dodali še v prihodnjih dneh. Lahko bi celo rekli, da je stran 85% funkcionalna [:\\].Kot vas je že Sergio opozoril v prejšnjih dveh novicah, se morate ponovno prijaviti v bazo uporabnikov. Brez skrbi, ta baza bo dokončna in se ne bo več spreminjala. Natančno sledite navodilom prijave in problemov nebi smelo biti. Pa še nekaj: prejel sem nekaj pritožb zaradi obveznosti vnosa imena in priimka. V bistvu vas nihče ne sili, da v tista mesta ne vnesete izmišljeni podatkov, toda v končni fazi boste vi na slabšem, saj tako ne boste mogli sodelovati v nagradni igri [:P]. Odločitev je torej tudi tu popolnoma vaša.Glede napak v člankih in trikih pa je tako, da se zavedamo njihovega obstoja, toda danes jih ne bomo spreminjali. Verjetno nikjer ni ničesar večjega, kot kakšen datum in vse povezave [;)]. Povezav na teste danes sploh ni, lahko pa jih pričakujete jutri, ko bomo porihtali tudi vse medčlankovne...

7 komentarjev