»

Izšel Incognito 2008.1

Incognito 2008.1

Slo-Tech - Pred časom osnovana skupina anonimnih razvijalcev in uporabnikov Tor omrežja je danes izdala Incognito 2008.1. Gre za tim. živi CD, ki omogoča enostavno uporabo Tor omrežja za anonimno brskanje po spletu, klepetanje in pisanje elektronske pošte, temelji pa na Gentoo Linuxu.

Incognito lahko zaženemo iz CD-ja ali v virtualnem stroju (npr. VmWare, QEMU, VirtualBox,..), lahko pa ga tudi skopiramo na USB ključ na katerega nato lahko shranimo lastne nastavitve (npr. za e-pošto). Za kopiranje na USB ključ lahko uporabimo vgrajeno orodje, ki poskrbi za izdelavo zagonskega USB-ja, ustvarjanje kriptiranega domačega (/home) razdelka, sam korenski imenik pa je priklopljen samo za branje.

Incognito...

22 komentarjev

Orwelovska Indija

Slo-Tech - Slashdot poroča o še enem koščku zasebnosti, ki ga bo neka vlada v boju zoper terorizem in kriminal odškrnila - tokrat v državi s skoraj največ prebivalci. V Mumbaju nameravajo na vse računalnike v kiberkafejih namestiti programsko opremo, ki bo beležila vse pritiske na tipkovnico in jih posredovala oblastem. Tako bodo lahko pregledali, katere strani so obiskovalci obiskali, razbrali njihova gesla za elektronsko pošto in spletne strani ter vse ostale osebne podatke. Pošto bodo očitno pregledovali le še doma.

10 komentarjev

Predavanje: Mozilla - učinkovita raba interneta

Kiberpipa - Če ste med brskanjem po internetu kdaj naleteli na kakšno okno, ki se je odprlo kar samo od sebe in vas povabilo na obisk kazina, in če ste med branjem e-pošte dobili pozdrave od Muse Mohammeda iz Nigerije, pa vas vse to niti za trenutek ni spravilo v slabo voljo, potem vam ni potrebno nadaljevati z branjem. Če pa želite poskusiti udoben internet in ga sploh zares spoznati, vzemite rdečo tabletko.

V torek, 13. aprila 2004, se bomo ob 20:00 na predavanju v Kiberpipi soočili z Mozillo. To je zbirka zmogljive internetne programske opreme, ki vključuje odličen spletni brskalnik, odjemalec za elektronsko pošto in branje novic, urejevalnik spletnih strani ter orodje za spletni klepet. Deluje v okoljih Windows, Linux, MacOS in mnogih drugih, njena izvorna koda pa je prosto dostopna. Glavne odlike Mozille so brskanje z zavihki, varovanje pred nadležnimi oglasi in virusi, nadzor odpadne pošte ...

Tečaj je brezplačen. Za udeležbo se je potrebno prijaviti na naslovu matjaz@owca.info.

16 komentarjev

Predavanje: Kultura elektronske pošte

Slo-Tech - Novo predavanje v Kiberpipi. Tokrat je v torek 18. novembra ob 18:00 na vrsti predavanje Domna Saviča z naslovom Kultura elektronske pošte.

V informacijski družbi se hitrost misli meri s kliki. Komunikacija poteka po spletu in elektronska pošta je postala glavni nosilec sporočil. Svoboda govora in misli je na spletu dobila novo dimenzijo. Vendar pa s svobodo pridejo pasti nereda. S hitrostjo...nesreče zaradi neprilagojenosti.

Kultura elektronske pošte skuša na uporabniku prijazen in nevsiljiv način pokazati pravo pot in ga nanjo tudi usmeriti. S pregledom skozi zgodovino in s praktičnimi primeri opozori na prve znake kaosa in ponudi rešitev znotraj sistema praktičnosti. Kultura elektronske pošte se v prenovljeni obliki po več kot dveh letih vrača na mesto zločina.

Predavanje namenjeno tudi tistim, ki mislijo, da o internetu vedo že vse. Poudarek je na e-pošti kot sredstvu medsebojne komunikacije in kako iz njega lahko potegnemo maksimum za pošiljatelja in prejemnika.

0 komentarjev

Mozilla - udoben internet

Kiberpipa - Če ste med brskanjem po internetu kdaj naleteli na kakšno okno, ki se je odprlo kar samo od sebe in vas povabilo na obisk kazina, in če ste med branjem e-pošte dobili pozdrave od Muse Mohammeda iz Nigerije, pa vas vse to niti za trenutek ni spravilo v slabo voljo, potem vam ni potrebno nadaljevati z branjem. Če pa želite poskusiti udoben internet in ga sploh zares spoznati, vzemite rdečo tabletko.

Prihodnji torek, 11. novembra 2003, ob 18.00 se bomo na predavanju v Kiberpipi soočili z Mozillo. To je zbirka zmogljive internetne programske opreme, ki vključuje odličen spletni brskalnik, odjemalca za elektronsko pošto in branje novic, urejevalnik spletnih strani ter orodje za spletni klepet. Deluje v okoljih Windows, Linux, MacOS in mnogih drugih, njena izvorna koda pa je prosto dostopna. Glavne odlike Mozille so brskanje z zavihki, varovanje pred nadležnimi oglasi in virusi, nadzor odpadne pošte ...

Vljudno vabljeni!

9 komentarjev

Simbolična napaka?

Slashdot - Ko se je opravila največja združitev v zgodovini ZDA (govorimo seveda o Time Warner inc. ter America Online), so bili vsi evforično srečni, da bo lahko v Ameriki končno nastopila konkurenca Microsoftu. In res, gre jim kar dobro na vseh področjih, na katerih se podjetji sedaj dopolnjujeta. Eden od simboličnih ukrepov, ki je sledil združitvi, je bila tudi popolna zamenjava programske opreme za pošiljanje elektronske pošte. Tako so vsi Timeovi delavci, od izvršnega direktorja pa vse do novinarjev, po novem uporabljali AOLovo programsko opremo. Rezultat? Kar dva odstotka vseh poslanih sporočil naj ne bi bilo dostavljenih. Ko je kdorkoli hotel poslati množično obvestilo po elektronski pošti, ga je sistem razglasil za "spammerja" ter brisal sporočila. Takih pripetljajev je bilo dosti, zgodilo se je pa celo to, da je Time ob sklepanju pogodbe za objavo reklam moral poslati predogled reklame po elektronski pošti. Zaradi očitno slabo spisane programske opreme je moral pomočnih dotičnega...

1 komentar

E-mail

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci.

Pred tridesetimi leti je Ray Tomlison poslal prvo elektronsko sporočilo in se s tem zapisal v anale zgodovine kot oče elektronske pošte. Tomlison je inženir pri podjetju BBN Technologies, v teh dneh pa je zopet postal slaven zaradi tretje obletnice elektronske pošte. Ray pravi, da se ne more točno spomniti vsebine sporočila, ve pa, da je bilo zapisano z velikimi črkami kar bi danes veljalo za pristno nesramnost v komunikaciji. Tomlison je inspiracijo dobil ob nekem programu za prenos datotek med računalniki. Razvil je svoj programček in ga začel uporabljati za pošiljanje elektronskih sporočil preko tedanjega predhodnika interneta; omrežja, ki ga je vzdrževalo ameriško obrambno ministrstvo in se je imenovalo ARPA Net.

1 komentar

Eliza za spammerje

Slashdot - Tisti najstarejši verjetno še pomnijo zanimiv DOSovski programček z imenom Eliza. Šlo je za enostaven program, ki je vpisane stavke preobračal in z nekaj preprostimi pravili ustvarjal vtis, da se z vami pogovarja psihiater.
Program so sicer prepisali v različne druge jezike, zadnje čase pa so precej popularna tudi tekmovanja v 'človečnosti programov'. Zanimivo pa je, da je nekdo končno našel koristno uporabo zanj. Nastavil ga je tako, da samodejno odgovarja na spam pošto. Če ne bi skoraj vsi spammerji ponarejali izvora pošte, bi gotovo kmalu pristali v psihiatrični kliniki, tako pa...

2 komentarja