»

Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del

Phoronix - Tokratni članek Phoronixa, drugi del v veliki primerjavi najboljšega, kar lahko ponudita Microsoft in Linuxova skupnost, je bolj kratke narave in žal še ne prinaša primerjave v delu bolj primernih aplikacijah. Fantje pri Phoronixu so se namreč na kratko posvetili porabi računalnika v primeru uporabe enega ali drugega sistema. Rezultati, bolj ali manj nepresenetljivo, govorijo v prid izdelku iz Redmonda, saj so se tokrat omejili le na 2 računalniška sistema, netbook in običajen prenosnik.

Ni skrivnost, da Linux še nima tako naprednega sistema za delo z baterijo prenosnika, vsaj ne v primeru tovarniških nastavitev. Vseeno pa je Windows 7 strojno bolj zahteven, zaradi česar v primerjavi z Windows XP praktično vedno doživi udarec pri avtonomiji. Prenosnika sta bila Asusov Eee PC 1201N z dvojedrnim Atomom 330 in platformo ION ter Lenovov Thinkpad T61 s procesorjem Core 2 Duo T9300 in nVidiino grafično kartico Quadro NVS 140M.

Prva primerjava je potekala, kot rečeno, s popolnoma...

87 komentarjev

nForce 3 še ni v masovni proizvodnji

NTFS.org - Čeprav je svetovni proizvajalec osnovnih plošč ASUS že najavil nForce 3 osnovne plošče, obstajajo "govorice", ki trdijo, da še to čipovje ni tako popolno oziroma takšno, kot je nVidia hotela. Imelo naj bi nekaj hroščev, ki pa jih bodo kar se da hitro odpravili.

Tako je sedaj menda možno dobiti samo testne primerke plošč z nForce3 čipovjem. Čakamo dan, ko bo nForce3 uzrl luč sveta, seveda v novi podobi, in konkuriral že najavljenemu K8T800 čipovju, ki ga je predstavila VIA. Še povezava do originalne novice.

0 komentarjev

Abit in nForce2

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs se je Abit odločil spremeniti imena svojim nForce2 osnovnim ploščam. Celotna serija naj bi se tako sedaj imenoval NF7. Uradno niso navedli razloga čemu tako, dejstvo pa je, da si bo nova imena dosti lažje zapomniti. Tako bo sedaj moč kupiti tri Abitove plošče na nForce2 naboru:
  • Abit NF7 bo zgrajena na nForce2 SPP ter bo veljala 160 evrov
  • Abit NF7-S bo prav tako zgrajena na nForce2 SPP, opremljena pa bo še s Serial ATA ter Firewire standardoma. Stala bo 240 evrov
  • Abit NF7-G, grajena na nForce2 IGPin z integriranim grafičnim jedrom, pa bo vredna 180 evrov.
Originalna novica tukaj.

0 komentarjev

nForce2 v rokah AnandTechovcev

AnandTech - Danes se dogajajo samo čudovite stvari, vsaj za AMD privržence. Izšla sta nova procesorja, stari se ceníjo, nForce2 trka vrata ... No, dobre tri mesece po tem, ko je nVidia predstavila nForce2, so se končno pričele pojavljati tudi matične plošče, temelječe na njem. Na AnadTechu so si ogledali Asusovo A7N8X v povezavi z najmočnejšim Athlonom ta hip. In rezultati so prijetno presenetili. Klik!

3 komentarji

Hercules tudi z Radeoni 7500

X-Bit Labs - Hercules, ki zadnje čase izdeluje samo še grafične kartice z ATI-jevimi Radeoni, je naznanil, da bo začel izdelovati novo kartico, ki bo osnovana na čipu Radeon 7500. Imenovala se bo 3D Prophet 7500 DDR 64MB, iz samih specifikacij čipa pa gre sklepati, da bo izdelek konkuriral GeForcem 4 MX. Kot pove že samo ime, bo kartica opremljena s 64MB DDR SDRAM-a, poleg tega pa bo vsebovala še izhod ta TV in monitor (CRT). Grafični čip bo deloval s frekvenco 270MHz, pomnilnik pa na 460 MHz. Cena nove kartice bo 150 $.

0 komentarjev

Novi gonilniki za nForce in ATIjeve Radeone

Guru 3D - Kot ste lahko prebrali že v naslovu, so na voljo zopet novi gonilniki, in sicer za nVidiin nForce in ATIjeve Radeone. Gonilnike za nForce dobite tukaj, gonilnike za Radeone pa tu. Radeonovi gonilniki so verzije Beta 6.13.10.6052 in so napisani za čipe:
  • Radeon 7000 / Radeon VE

  • Radeon 7200 / Radeon

  • Radeon Mobility

  • Radeon Mobility 7500

  • Radeon Mobility 7500 GL

  • Radeon 7500

  • Radeon 8500

  • Radeon 8500 DV Edition

Aja, pa še to: gonilniki so napisani za operacijski sistem Windows XP.

4 komentarji

ATI še naprej asimilira proizvajalce

X-Bit Labs - Čeprav je Nvidia izdala grafične procesorje družine GeForce 4, pa se zdi, da je proizvajalce dobesedno obnorel ATI s svojimi najnovejšimi čipi Radeon. Po tem, ko so na svojo stran dobili nekaj močnih zaveznikov v obliki Gigabyta in Herculesa, se ATI-jevemu taboru pridružujeta še Transcend, ki je znan po svojih matičnih ploščah in pomnilniku ter SOYO. Transcend se je zaradi majhne priljubljenosti svojih matičnih plošč odločil, da se bo usmeril predvsem v grafične kartice. Tako so predstavniki podjetja napovedali, da želijo izdelovati predvsem kartice na čipih RADEON 8500LE in RADEON 7500, zaradi nizke cene pa se navdušujejo tudi nad cenenim SiS315.V grafične vode se namerava podati tudi SOYO, ki prav tako načrtuje kartice na čipih Radeon 7500 in 8500.
Vse kaže na to, da bodo proizvajalci dobesedno preplavili trg s karticami Radeon, kar pa ni nič slabega, saj bodo zaradi velike konkurence morali nižati cene. In zopet bomo na boljšem samo in zgolj kupci. Ah, te sladkosti konkurence...

0 komentarjev

Nvidia tudi z nForce gonilniki za Linux

Slo-Tech - Nabor nForce je zares zanimiv primerek, ki ponuja kar nekaj dobrih rešitev. Poleg integrirane grafične kartice tipa GeForce 2 MX 400, ponuja tudi možnost dodajanje DDR modulov v parih in s tem podvojitev prepustnosti, ki je danes še kako pomembna za dovolj dobro in hitro delovanje računalnika, saj se noben uporabnik ne more ravno pohvaliti s "strojem", ki mu zmanjka sape ravno zaradi ozkih grl. Zanimiv pa je tudi MCP, ki v izvedenkah s končnico D omogoča kodiranje in odkodiranje signala AC3 v realnem času. Tu pa nastopi problem, saj so te dobrote lahko do sedaj izkoriščali le uporabniki Oken, medtem ko so bili uporabniki Linuxa tu kot riba na suhem. No, izgleda, da bodo tudi Linuxaši dobili svojo dozo v obliki originalnih Nvidiinih gonilnikov, ki naj bi bili v času mojega pisanja že na Nvidiini strani. In kaj je Nvidio pripeljalo do izdaje Linux gonilnikov? Bojda dejstvo, da je Linux vse bolj priljubljen na PC-jih in da se iz dneva v dan bliža množična razširitev (kolikokrat smo že...

0 komentarjev

Radeon 7500

NeoSeeker - Pri spletni strani NeoSeeker so se spravili testirati ATIjevo grafikuljo Radeon 7500. Dali so ji izredno dobro oceno (91%), test si lahko preberete na tem naslovu. Naj vam razložim, zakaj ne delim njihovega entuziazma nad to kartico. Verjetno je to dejstvo, ki ga večina od vas še ne ve, ampak Radeon 7500 je grajena na starem ATIjevem čipu, na katerem so osnovani vsi Radeoni prve generacije. Kartica ne podpira Vertex ter Pixel shaderja, tako kot je ni prvotni Radeon. Vse, kar je na njej boljšega od originalnega Radeona, je velikost čipa (0.15 namesto 0.18 mikronske), posledično manjše gretje, višja frekvenca ter podpora HydraVision tehnologiji. Posledično bi se jo dalo primerjati z GF2 Ti serijo. Zakaj vam to govorim? Naslednji teden bom objavil primerjavo GF3 Ti200 ter Radeona 7500... Mogoče bom v test vključil tudi GF2 Ti, če le dobim kartico...

8 komentarjev

ATI 8500DV

AnandTech - Na Anandtechu sem zasledil predogled ATIjevega All-In-Wonder RADEON 8500DV, nova vsestranska grafična kartica tega kanadskega giganta. Produkt bo osnovan na RADEON 8500 R200 jedru, vendar pa bodo njegove delovalne frekvence nekoliko nižje kot pa pri RADEON 8500, deoval naj bi nekje med 250 MHz in 275 MHz. Kartica bo vsebovala naslednje dobrote:

-64 MB DDR pomnilnika
-možnost priključitve digitalnega fotoaparata na PC
-digitalno in analogno zajemanje in obdelovanje videa
-daljinec za uravnavanje radio frekvence
-stereo TV-tuner
-TV-ON-DEMAND regulacija časa
-interaktivni vodič po programih
-DVD video playback z Dolby AC-3 digital audio izhod (z eksternim AC-3 dekoderjem, ki pa ni vključen v paket...)

Več o kartici in njenih dodatnih možnostih tu.

6 komentarjev

Razplet zgodbe

3dcenter - Se spomnite včerajšnje novice o ATI Radeon-u 7000 in Radeon-u 7200? No, danes so na Internetu neuradne, vendar 99,9999% resnične govorice, da gre v resnici za prejšnje Radeone. Torej ne nove R200, ampak stare Radeon 1-ke. Torej je Radeon 700 v resnici Radeon VE in Radeon 7200 Radeon SDR/DDR. Tako, zdaj veste.

1 komentar

FaQjU

3dXtreme - Tukaj si lahkjo preberete en kratek FAQ glede prihajajočih Radeonov 2. Opozarjam vas, da je zelo kratek (6 vprašanj in odgovorov), je pa kar zanimiv. Še posebej, če vemo, da je ATI precej skrivnosten glede sposobnosti novih grafičnih kartic... Vprašanja pa so v stilu: "Kakšna je razlika med Radeonom 8500 in Radeonom 8500DV?" Poglejte si, če vas zanima. Vzelo vam bo okrog 2 minuti.

0 komentarjev

Dobre novice za ATIjaše

Jaz - miso sporoča, da so na voljo novi Win2k gonilniki za ATIjeve Radeon kartice. Prav tako je na voljo nova različica Multimedia Centra, 7.1. Na žalost je dotična zadeva ostala brez DVD sukalnika, avtorji pa obljubljajo skorajšnji prihod. Za nove gonilnike kar oddeskajte sem.
No, ATIjaši boste veseli še ene novice, in sicer tega, da je na voljo Radeon Win2k D3D Tweak. Avtor Xenomorph_pl je pogruntal majhen D3D tweak, s katerimi Radeoni v Win2k okolju pridobijo tudi do 30-35% na hitrosti v D3D aplikacijah. Več tukaj. Thnx, miso!

3 komentarji

Nekaj novih gonilnikov

več strani - No, čas je, da omenimo nekaj novih gonilnikov, ki so se pojavili te dni. Prvo je na vrsti ATI, saj je izdaja novih gonilnikov za lastnike njihovih kartic pravi mali praznik. Torej, na voljo so BETA Win9x/ME gonilniki za Radeone. Glede na to, da gre za neuradne gonilnike neznanega izvora vam res moram priporočiti veliko pazljivost ob njih uporabi, pustolovci pa jih najdete tukaj. Na žalost pa se še vedno nič ne ve o kakšnih Win2k Radeon gonilnikih .

No, druga je na vrsti VIA: končno je na voljo popolna različica njihovih 4in1 gonilnikov, tokrat 4.28. Ti gonilniki po prvih poročilih prinašajo kar precejšnjo pospešitev sistema, tako da se jih menda izplača uporabiti. Najde jih tukaj.

0 komentarjev