»

Pipin odprti termin: Vemo, kaj ste počeli to poletje

Slo-Tech - V torek, 4. oktobra ob 19.00, vas zopet vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom: Vemo, kaj ste počeli to poletje.

Poletje je čas velikih glasbenih koncertov, polnih plaž in najbolj norih tehničnih dogodkov za računalniške zanesenjake. Če ste zamudili utrip letošnjega poletja, je to vaša zadnja priložnost - tisti, ki so se jih udeležili, bodo predstavili izkušnje iz prve roke.

What the hack: hackers at large je največje odprto kampiranje računalničarjev, ki se je odvijalo na Nizozemskem. O čem vse so hekali, s čim so si pri tem pomagali in kaj to pomeni za sistemske administratorje?

Ars Electronica je eden izmed največjih dogodkov, ki povezujejo umetnost in informacijske...

8 komentarjev

Izšel Slo-Tech Linux 2.0!

Slo-Tech - Danes je izšla predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2. Slo-Tech Linux 2 je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke.

Slo-Tech Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra, ki skrbi za obdelavo video-posnetkov
  • Scribus, nov program za namizno založništvo
  • Quanta Plus, napreden urejevalnik...

52 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev

Ukazna vrstica najprimernejša za začetnike?!

PC Linux Online - Še pomnite, tovariši, kako je bilo pred nekaj leti, ko je bil grafični uporabniški vmesnik samo pregrešna ideja inovativnih mislecev? Danes bi verjetno večina odgovorila, da dolgočasno, ker smo del KlikGeneracije™, prežete z grafičnimi podobami, animacijami in zvočnimi učinki. A vendar marsikdo še vedno ne more brez ukazne vrstice, ker je za nekatera opravila preprosto robustnejša in priročnejša.

Po nedavni raziskavi sodeč, pa ukazna vrstica ni priljubljena samo pri računalniških zanesenjakih. Večina ljudi, ki so se prvič srečala z računalniki, namreč meni, da je lažja za upravljanje kot grafično okolje. Kljub temu da je grafično zelo nekonkurenčna, omogoča boljšo komunikacijo z uporabniki. Zelo presenetljivi rezultati, ki gradijo na trdnih temeljih, zato je branje toplo priporočeno.

15 komentarjev

Voodoo F-50 - Sanje računalniških zanesenjakov

Računalniške novice - Verjetno ne bomo našli veliko računalniških zanesenjakov, ki bodo ob besedi Voodoo pomislil na kaj drugega kot na grafične katice. Vendar pa tokratni Voodoo F-50 ni grafična kartica, ampak nadvse zmogljiv računalniški sistem, ki je namenjen predvsem igranju najnovejših iger. V njem se nahaja AMD-jev Athlon 64 FX procesor, ter cel kup zmogljivih računalniških komponent, kot so grafična kartica ATI Radeon 9600XT ali 9800XT in hiter trdi disk, ki oddajo nemalo toplote. Zato je skoraj neverjetno, da to ohišje ne potrebuje za svoje delovanje niti enega ventilatorja, kar ga naredi praktično neslišnega (če odštejemo minimalen šum trdega diska). Ohišje je zgrajeno na principu...

23 komentarjev

Ati v boju z overclockerji

X-Bit Labs - Ati uporablja enak čip, se pravi R300, za kartice z oznako R9500 in R9700. Edina razlika med karticama je torej hitrost, na kateri deluje jedro in pa seveda cena. In v poskusu, da bi nekaterim 'iznajdlivim' osebkom preprečili, da bi svoje Radeone 9500 navili in tako za nižjo ceno dobili performanse dražje verzije, se Radeoni 9500 in 9700 prodajajo z BIOSom, ki onemogoča navijanja. Ampak najbrž že veste, kako se štorija konča - v manj ko treh tednih po začetku prodaje so računalniški zanesenjaki že našli način, kako zaobit to 'pomanjklivost'. Postopek, kako 'odkleniti' grafično kartico, najdete tukaj. Velja pa seveda opozorilo - tega postopka se lotevate na lastno odgovornost!

23 komentarjev