»

AMD leta 2004

X-Bit Labs - Po dokaj dobrih in točnih informacijah iz AMD-ja, vam lahko okvirno predstavim kaj kani AMD obdelodaniti leta gospodovega 2004. Zanimivi so predvsem podatki, da bodo nekatera jedra procesorjev narejena v več različicah in sicer za različna podnožja. Torej eno jedro in več različnih podnožij. Naj torej samo naštejem vse načrtovane procesorje za trg namiznih PC-jev prihodnjega leta:
  • ClawHammer 940-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, 0,13 mikrona in SOI;
  • ClawHammer 939-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona in SOI;
  • Newcastle 939-pinski – 512 KB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona SOI;
  • Winchester 939-pinski – 512 KB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 90nm SOI;
  • San Diego 939-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 90nm in SOI;
  • ClawHammer 754-pinski – 1MB L2, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona in SOI;
  • ...

13 komentarjev

Ko kladivo udari...

The inquirer - O AMD-jevih Hammerjih se že kar nekaj časa govori, tokrat pa so na The Inquirerju objavili rezultat AMD-jevega Athlon64 procesorja (kodno ime ClawHammer) ki je tekel pri 1,8 Ghz, družbo pa mu je delal Radeon9700. V 3DMarku2001SE je dosegel skoraj 16.000 točk, kar bo verjetno delalo konkurenco tudi novim Pentiumom na 800 MHz zunanjem vodilu, ki jih pričakujemo v kratkem. Klik!

12 komentarjev

Micron z 32-bitnim DDR SDRAM

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant, podjetje Micron Technology je potrdil, da so 32-bitni DDR SDRAM pomnilniški moduli dobavljivi ter na zalogi. Micron pravi, da 32-bitni primerki nudijo večje zmogljivosti ter hitrosti od trenutno uporabljanih 64-bitnih modulov v namiznih računalnikih. Pomnilniki bodo na voljo v kapacitetah med 32 ter 512 MB ter v dveh hitrostih, 266 ter 333 MHz. Vsi našteti pomnilniki, razen 512 MB inačice, so že dobavljivi, medtem ko bo največja različica dostopa v prvi četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

ClawHammer je dobil ime

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je AMDjev x86-64 procesor, kodno poimenovan ClawHammer končno dobil uradno tržno ime. AMD se je odločil, da ostane pri uveljavljeni znamki, ter je procesor preprosto poimenoval Athlon 64, kar nakazuje uporabo 64-bitov pri računanju. Opteron ter Athlon 64 naj bi se na prodajnih policah pojavila v prvi polovici prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Megaherci: so pomembni ali ne?

2CPU - Kot najbrž vsi veste, obstajata glede meganihajev dve mnenji: da so pomembni in da ne. Pristaš prvega mnenja je Intel, za drugega pa navija AMD. Pogled na trg procesorjev pove, zakaj - Intel ima trenutno (po MHz) hitrejše procesorje, AMD pa počasnejše. Vendar ni bilo vedno tako - ob splavitvi Athlonov z hitrostjo čez 1 GHz, ko je Intelu njegov P3 povzročal težave - ni hotel delovati na večjih frekvencah, kot AMD - je bila situacija obrnjena. AMD je navijal za megaherce, Intel pa ne. Sedaj se nam spet obeta sprememba pri pomembnosti emhazejčkov, saj se nezadržno bliža izid AMDjevih Hammer procesorjev, ki bodo delovali na do dvakrat višji frekvenci kot Intelovi Itaniumi 2. In kaj bosta sedaj Intel in AMD naredila? Preprosto - Intel bo kupce prepričeval, da hitrost ni pomembna, AMD pa, da je številka še kako ključnega pomena. Ah ja - ko bi se le že enkrat odločila, kako in kaj.

5 komentarjev

Novi podatki o Hammerjih

Ace's Hardware - Izgleda, da nam AMD pripravlja zares slastne procesorje Hammer, ki bodo med nas udarili od sredine, pa do konca letošnjega leta. Na Ace's Hardware so objavili analizo ClawHammerja, ki so jo naredili na podlagi članka na Golem.de in ugotovili, da naj bi bil ClawHammer v 32 bitnih aplikacijah pri isti frekvenci 20 do 25 % hitrejši od Athlona XP. Ugotovili so tudi, da naj bi ClawHammer pridobil še dodatnih 15 % na hitrosti, če bi kodo 64 bitnega programa posebej prevedli za ukaze x86-64 (hehe, Linux je kot nalašč za take stvari :)). Seveda pa ima ClawHammer nekaj prednosti pred Athlonom XP, saj bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji in tehnološko močneje izpopolnjen.
Kot manjši privesek naj dodam še to, da naj bi SledgeHammer vseboval 1 MB L2 predpomnilnika in 128 bitni DDR SDRAM pomnilniški vmesnik. AMD med drugimi tudi zanika, da bi razvijal večjedrne različice SledgeHammerja.
Za več informacij si preberite ta članek, ki je v nemščini. Če pa nemščine ne obvladate, pa se ne...

4 komentarji

Intel: Iskanje svetih Not

Vnunet - Na, pa smo tam. Athlon 4, Athlon XP: za oba se verjame, da so drugi del oznake procesorja marketingraji izbrali pač zaradi trenutne / takratne tržne prepoznavnosti. No, sedaj pa je AMD začel igrati -- dobesedno -- še na tretjo noto: na referenčnih matičnih ploščah za procesorje 'Hammer' se nahaja slikica 4 not, na katere bo usekalo kladivo. Note predstavljajo oni Intelov 'ta da da dam', ki ga veselo zavrti na koncu vsake reklame, ko se pokaže 'Intel Pentium XY" logo.

13 komentarjev

Več podatkov o Hammer procesorju

The inquirer - Procesorji Hammer, ki bodo konkurirali Intelovemu Itaniumu, so še vedno precej skrivnostni, saj je o njih znanega le malo. Gotovo je to posledica AMD-jeve strategije, da javnosti streže specifikacije po malem in s tem ohranja zanimanje za procesor. Kot gotovo že veste, bo Hammer osnovan na podlagi x86-64 specifikacij. Procesor bo 64 biten, vendar pa bo podpiral tudi 32 bitne programe. Zaradi združljivosti za nazaj prehod na tak sistem ne bo zahteval novih vlaganj, saj ne bo potrebno na novo spisati programov. Poleg tega pa se bo Hammer zaradi te odlike pojavljal v strežnikih, desktop računalnikih in celo v prenosnikih. Procesorji so zasnovani tako, da lahko delujejo v navezi z drugimi (Hammer) procesorji. Po podatkih AMD-ja bomo lahko v 1 sistem spravili največ 8 Hammerjev. Procesorji bodo delovali v navezi z integriranim Northbridgom, AGP 8x vodilom, zelo dobro pa naj bi delovali skupaj s PC2700 DDR SDRAM pomnilnikom. Ker je AMD precej ponosen na svojo HyperTransport tehnologijo,...

0 komentarjev

Kladivo

Van's hardwere - Novice so se pojavile tukaj, da je AMD že začel s proizvodnjo svojega 64-bit -nega procesorja Hammer (dve verziji sta; SladgeHammer in ClawHammer). Hammer-ji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, s SOI postopkom izdelave. Tovarna v Dresdenu, Nemčija je namreč začela izdelovati prve primerke Hammer procesorjev. To je zelo zanimivo, ker bodo po AMD-jevem roadmap-u Hammer-ji načrtovani šele v drugi polovici prihodnjega leta (H2 '02). Še bolj čudno pa je, da so začeli s proizvodnjo Kladiv, ko še niso začeli masovne produkcije 0.18 mikronskih Palominov.
Zakaj se AMD-ju kar naenkrat tako mudi mi ni jasno. Verjetno hoče vstopiti na trg pravočasno, preden mu Intel odje velik del tržišča 64-bit nih procesorjev. Bomo videli...

1 komentar

Govorice o Hammerjih

Slo-Tech - Še ena OZZYeva novica, ki je več kot primerna za objavo:

Na japonskih internetnih straneh so objavili članek o prvih 64 bitnih AMD procesorjih, ki bi znali biti dokaj zanimivi, ker pa članek temelji na govoricah, jih je treba jemati z rezervo.

Če se vseh nepotrebnih podatkov znebimo in izluščimo le najpomembnejše stvari, bo imel novi Hammer sledeče lastnosti: zelo verjetno bo imel DDR SDRAM kontroler povezan na procesorsko jedro preko sredstev HyperTransporta. Pri izdelavi jih je vodila ideja, da bi izboljšali dostopnost do spomina, kar je bistvenega pomena za multiprocesorske sisteme, zato so uvedli t.i. NUMA (Non-Uniform Memory Access) tehnologijo, ki naj bi poskrbela za pravilno organizacijo spomina in multiprocesorske konfiguracije in tako omogočala procesorjem dostop do svojega spomina kot tudi do spomina drugih procesorjev. Prvi procesor, imenovali so ga ClawHammer, naj bi prišel ven čez kakšno leto, osnovan bo na 0,13 mikronski SOI tehnologiji, osnovna frekvenca pa bo 2GHz....

1 komentar

Uradne informacije o Hammerjih

EBN - Na EBNju lahko zasledimo zanimivo poročilo predsednika AMDja, Hectorja Ruiza, o njihovih procesorjih osme generacije, 64 bitnih Hammerjih. Zaenkrat izgledajo zadeve precej bolj obetavno, kot z Intelovim never-ending-story-Itaniumom, saj so dejansko določeni datumi izida novih procesorjev (in kot vemo, se AMD stvari, kot so datumi, dejansko drži). Prvi 64 bitni procesor, ClawHammer (namenjen 1-2 procesorskim sistemom), je tako najavljen za prvo četrtletje 2002, medtem ko se bodo prvi primerki pojavili že proti koncu leta 2001. SledgeHammer (4-8 procesorski sistemi) pa lahko pričakujemo v drugem četrtletju 2002.

0 komentarjev

Arhitektura P4, 2. del

Ace's Hardware - Ace's Hardware je objavil še drugi del njihovega zelo tehnično poglobljenega članka o Pentiumih4. Spet moram poudariti, da bo članek zanimal predvsem tiste, ki jih dejansko zanima kako in zakaj računalniki delujejo ter v čem so prednosti in pomanjkljivosti arhitekture Pentiuma4. Članek je namreč na nekaterih mestih kar precej tehničen in težaven za razumevanje, tako da lahko večina "navadnih" računalničarjev zadevo kar preskoči. Drugi pa kar kliknite sem.

0 komentarjev