»

Katera Linux distribucija je primerna zame?

Slo-Tech - Vsak, ki se znajde pred množico Linux distribucij si je gotovo že postavil vprašanje katera neki je primerna zame?

Bolj ali manj zanesljive odgovore na to vprašanje je mogoče poiskati na forumih, pogumnejši pa bodo morda pobrskali po seznamu Linux distribucij.

Da pa bi bila izbira čim lažja, so pri Zegenie Studios že pred nekaj časa pripravili Linux Distribution Chooser - kratek on-line vprašalnik, ki vam glede na vaše želje pomaga pri izbiri vašim potrebam in znanju najprimernejše Linux distribucije.

Izbira je trenutno mogoča med 14 različnimi distribucijami, da pa boste našli tisto res pravo, pa se bo treba preklikati čez nekaj vprašanj.

66 komentarjev

Pipin odprti termin: IPCOP

Slo-Tech - V torek 12. aprila ob 19.00 na Pipinem odprtem terminu Gašper Žejn (Kiberpipin krotilec storitvenih strežnikov) predava o namenski distribuciji Linuxa za domače usmerjevalnike.

IPCOP je namenska linux distribucija za usmerjevalnike. Ogledali si bomo zakaj je to distribucija, ki je kot nalašč za vašo domačo mrežo in kako lahko vaš (precej) stari računalnik spet pretvori v zelo koristno zverino. Podpira tudi IPSEC šifriranje, kar pomeni, da lahko z nekaj truda do domačega omrežja dostopate tudi z notebookom, ko boste na letovanju na Bahamih.

Vabljeni!

22 komentarjev

Pregled multimedijskih predvajalnikov za GNU/Linux

Linuxorbit -

Na LinuxOrbit so naredili zanimivo primerjavo najnovejših multimedijskih predvajalnikov za Linux. Primerjali so večino trenutno dostopnih izdelkov, od Totema do VLCC, XMMS in Xmovie programov. Ker je tudi med bralci Slo-Techa precej zanimanja za Linux distribucije, bo tudi omenjeni članek verjetno zanimiv. Klik!

Dodatek: RPM pakete za večino v članku opisanih programov za zadnje distribucije RedHat Linuxa (7.2 ter 8.0) najdete na FreshRPMs.

6 komentarjev

United Linux in licenciranje

Vnunet - Zadnje čase se je precej govorilo o tem, da naj bi združena distribucija United Linux, h kateri so pristopili SuSE, Caldera, Conectiva in še nekateri, ne omogočala več zastonjske uporabe, pač pa "per-seat" licenciranje.

Najbolj glasen pri tovrstnih pomislekih je bil seveda -- razumljivo -- Red Hat, vendar pa naj bi bila distribucija še vedno prosto dostopna. Upajmo. Klik!

2 komentarja

Mini-Linux distribucije

Linuxorbit - Ker je Linux izjemno prilagodljiv operacijski sistem, ga lahko poljubno okrnemo in ga stlačimo celo na disketo. Obstajajo celo primeri, ko so se nadobudni hekerji spravili tlačit Linux v čip, v katerem je v največ primerih shranjen BIOS. Vendar o tekih ekstremih kdaj drugič. Tokrat so na vrsti mini-Linux distribucije. Kot pove že samo ime, so to distribucije, ki jih lahko spravimo na navadno 1.44 MB disketo. Ker so temu primerno okrnjene, od njih ne smemo pričakovati ravno čudežev, lahko pa jih koristno uporabimo, če se kdaj pa kdaj kaj zalomi pravim distribucijam in potrebujemo orodje, ki distribucije a la RedHat Linux 7.x spet prepričajo k delovanju. Če vas zanima, kjer te mini distribucije lahko dobite, potem odklikajte na Linux Orbit.

0 komentarjev

Xfree86 4.2.0

Slashdot - Izšel je Xfree86 4.2.0. Changelog lahko dobite tule. Preden bo stvar zmirrorana in preden bodo narejeni paketi za vse distribucije, bo verjetno preteklo še precej vode. Ni ravno revolucija, je pa evolucija - veliko popravkov za različne grafične kartice.

7 komentarjev