»

Analiza ukradenih gesel: nič novega

Slashdot - Ta teden so neznanci vdrli na stran phpBB.com in svoj napad natančno popisali. S pedagoškega vidika je opis poučen, s psihološkega pa je zanimivejša analiza gesel uporabnikov, ki so jih odtujili. Še enkrat več se je izkazalo, da uporabniki kaj pretirano inovativni niso, saj je najpogostejše geslo 123456, ki mu sledijo password, phpbb, qwerty, 12345 in 12345678. Podatki še kažejo, da je 16 odstotkov gesel enakih kot je ime uporabniku, 14 odstotkov predstavljajo vzorci na tipkovnici (denimo 1234, asdf ipd.), štiri odstotke gesel je variacij na temo password (passw0rd, password1 ipd.), pet odstotkov je pobranih iz popkulture (pokemon, blink182 ipd.). Tretjina gesel vsebuje šest znakov, samo poldrugi odstotek ljudi pa uporablja geslo z vsaj desetimi znaki.

27 komentarjev

Spet nova Okna

The Register - Zadnje čase se velikan iz Redmonda zelo trudi, da bi prišel na prve strani IT medijev. Kot kaže nekaj zadnjih dni na vseh večjih straneh, mu to uspeva.

Včeraj sem vam že posredoval nekaj podatkov, ki se nanašajo na Windows Longhorn, danes pa sem naletel še na nekaj zanimivosti. Tako Microsoft ne namerava izdati strežniške izdaje Longhorna. Kot pravijo, bo Windows.Net Server, ki bo na voljo enkrat naslednje leto, za vse uporabnike zadostna, tako da ne bilo smiselno izdajati še strežniškega Longhorna.

Kdaj in kako lahko pričakujemo prihajajoče izdelke, in kaj nam Microsoft priporoča (razen tega, da naj mu damo svoj denar), pa poglejte tukaj.

Jaz pa napovedujem izpad novic z moje strani za nekaj dni..

3 komentarji

Največkrat uporabljena gesla

BBC - Pri BBC News so ugotovili, da uporabinki (predvsem za pošto in forume) [uporaBinki? Očitno je res nekaj na tem [>:D] --Ziggga] prepogosto uporabljamo enostavna in hitro razpoznavna gesla. Priporočajo tudi, da vedno uporabimo vedno druga gesla. Stanje v ZDA, kar se tiče gesel, je po tisočih pregledanih, táko:
  • 23% - otrokovo ime
  • 19% - partnerjevo ime
  • 12% - rojstni datum
  • 9% - najbojl priljubljena nogometna ekipa
  • 9% - najljubša skupina/band
  • 9% - najbojl priljubljen prostor
  • 8% - lastno ime
  • 8% - ime hišnega ljubljenčka
Kot vidimo, je stanje precej kritično. Potem pa se nekateri jezijo, ko jim drugi berejo pošto [:D].

14 komentarjev

Ah, ta gesla

CNN - Na CNN poročajo, da so psihologi odkrili, da lahko ugotovijo geslo računalniškega uporabnika na podlagi njegove osebnosti. Tako marsikateri uporabnik izbere geslo, ki ustreza imenu predmeta, ki ga ima trenutno pred sabo, družinskemu članu, športu ali športni osebnosti ali pa se nanašajo na fantazijo. Seveda to ne velja za vse uporabnike. Sam sem na primer izbral svoj vzdevek po prvi besedi, ki mi je prišla na pamet, geslo pa po risankastemu junaku. No, na žalost ga ne boste nikoli ugotovili, ker so med njim vgnezdene številke ;). Zato vam svetujem, da če že morate izbirati gesla, ki se nanašajo na nek predmet ali pa na družinskega člana, jih bogato oplemenitite s številkami (primer Janez - Ja2ne9z).
Aja, pa še zanimivost. Pri neukih tajnicah naj bi po nekaterih poročanjih geslo ugotovili precej zlahka, saj za geslo vzamejo dobesedno besedo "geslo" za password pa dobesedno besedo "password". Saj veste, ko piše "enter password". In napišete "password", hihi ;). Sicer ne vem, v...

6 komentarjev

English or/ali slovensko?

Slo-Tech - Danes sem dobil po elektronski pošti predlog za novo anketo, kar se zgodi na Slo-Techu zelo poredko. Evil mi je predlagal, naj uporabnike vprašam, v katerem jeziku uporabljajo svoj operacijski sistem. No, njegovo vprašanje se je nanašalo na Windowse, ker smo pa kozmopoliti, se ozrimo na katerikoli operacijski sistem. Čudno, toliko anket smo že imeli, pa še nikoli vprašali slednjega vprašanja... Drugače pa še ena novost, poleg amnestije ter ankete. Globoko se opravičujem za poročilo z Infosa 2001, saj sem v njem pozabil omeniti enega zelo pomembnih članov Slo-Techa. Prosim odpuščanja ter vabim na ponovno branje članka . Hitro si preberite - čez nekaj minut bo namreč v desnem meniju nov test.

5 komentarjev

Pocenitev Pentium 3 chipsetov

The inquirer - Pentium 3 umira. To je dejstvo. Sodeč po tej novici na The Inquirerju naj bi se Intel čimprej rad znebil starih zalog, ki se nanašajo na (desktop) Pentium 3 procesorje, zato bo znižal ceno chipsetom. Znižanje naj bi napovedala tudi VIA. Izgleda, da se nam obetajo cenejše Pentium 3 matične plošče na katerih dobro delujejo tudi Celeroni hehe . Bomo videli, kako se bo vse skupaj izteklo.

4 komentarji

Tožarjenje okoli ventilatorjev

Maximum PC - Mhja, v današnjem svetu se tožijo glede vsega, tako da se ne bom čudil, če se bodo kmalu konkurenčni peki bureka spravili eni nad drugi v sodnim dvoranah. Namreč, Sunonwealth (bolj znan kot Sunon) je nedavno vložil tožbo proti Creativu, Nvidii in ADDAi zaradi kršitve njihovih licenc, ki se nanašajo na majhne aktivne hladilnike, ki jih ti podjetji uporabljata na sovjih grafičnih karticah. Sunon trdi, da je lastnik tehnologije mini integriranih aktivnih hladilnikov, in da ti dve podjetji kršita njihove licence in patente z uporabo hladilnikov konkurenčnega podjetja ADDAe (ki ga tožijo v posebni tožbi). Mislim, krneki . Več lahko preberete tukaj.

1 komentar