»

Macromedia MX 2004: na voljo!

Macromedia - Bodimo subjektivni: paket mojih najljubših programov za izdelavo spletnih strani, MX 2004, je uradno izšel. Na spletni strani Macromedie so na voljo poskusne verzije, ki pa tokrat v stilu Windowsev XP zahtevajo aktivacijo (še danes, jutri, morda tudi pojutrišnjem ...). Ta pri Macromediinem programju sicer ni popolnoma nova, saj jo je uvedel že Contribute, vendar se bo tokrat z njo prvič srečalo večje število negodovalnikov.

Splošni vtisi seveda variirajo -- kot vedno. Če nadaljujem s subjektivizmom, me najbolj moti morda pretiran premik k "uporabniški prijaznosti", zaradi katere je marsikakšna funkcija sicer še vedno na voljo, vendar klik ali dva dlje, kakor smo navajeni. Namig vsem, ki so jim ZliProgramerji™ pohabili/premaknili ljube funkcije, pa je preprost: posezite po navodilih za uporabo ter še posebej poglavju Extending ... [0:)].

Žal pa se mi je zadnjič pri napovedi nove družine v novico nehote prisolila nesramna laž. Agronomi tokrat vseeno niste bili v prednosti -- če...

4 komentarji

Dvolični kot procesor

Vnunet - Saj ne gre verjeti, kako znajo politiki svoje stališče do spama oz. uce-ja spremeniti, ko so pred vrati volitve ter je vsak glas vreden malo bogastvo. Če gre verjeti nekdanjemu Clintonovemu predstavniku za tisk, naj bi se na naslednjih volitvah (kakršnihkoli in katerihkoli že) kar nekaj dirkačov poslužilo oglaševanja svojega imena preko e-maila. Stvar je pač cenejša, če pa prejemnik ne želi več prejemati tovrstnega materiala, zadostuje preprost klik... Ja, potem pa Bill Gates za tekočim trakom zapakira škatlo winsev. Flop!

1 komentar

Macromedia Flash MX

ZDNet - Na spisunjenje dotične novičke sem sicer želel počakati vsaj do trenutka, ko bi si stvarco ogledal ter posledično spisal malce globljo novičko, a na račun ogromnega povpraševanja (če gre verjeti Macromediinim besedam) mi še vedno -- tri dneve po splavitvi -- demo verzije še ni uspelo dobiti. Zatorej teorija.

Verzija MX je že četrta po vrsti z drastično spremenjenim vmesnikom. To se sicer niti ne sliši tako hudo, a zna biti resna težava: če gre verjeti besedam znanca, ki je sicer hud poznavalec Flasha in ActionScripta, da se mora večine stvari naučiti znova. No ja, vsaj razumevanje filozofije Flasha tukaj pomaga. Macromediini programerji so se nas končno usmilili ter vnesli predpripravljene skupke kode, kot recimo gumbe ter 'scroll bare'. Hvala vam! Hvalevredna je tudi poteza avtorjev, ki se vse bolj osredotočajo na razsvetljevanje programerjev, da Flash ni zgolj oz. predvsem namenjen opravilom, kot so 'intro' filmčki ter bleščeče strani, ampak predvsem zelo dobra tehnologija, kjer...

4 komentarji

Konec diskov Fujitsu

ZDNet - Torej, moja prva 'samostojna' novička po vsem onem 'spammanju' slo-tech nabiralnika

Zaradi zasičenosti ter nizkega (9 %) deleža na trgu trdih diskov se je Fujitsu odločil, da jih bo prenehal izdelovati. Osredotočil se bo predvsem na trg prenosnih računalnikov, saj so nagrade (ne dobesedno...) višje. Klik!

2 komentarja

Demo scena

Jaz - Ne vem, koliko in kdo od vas pozna Demo sceno, toda če je ne, res veliko zamujate. Gre za tradicionalna tekmovanja/shode mladih glasbenikov, programerjev in oblikovalcev, ki se vrstijo še iz časov prvih hišnih mlinčkov. Cilj je narediti čimbolj optimizirano vizualno/zvočno izkušnjo in jo spraviti v čim manjšo datoteko. Nekatera dela so res vrhunec programerske in umetniške nadarjenosti, o sposobnosti mladih programerjev pa priča tudi dejstvo, da je marsikateri potem končal v kakem velikem igričarskem/oblikovalskem podjetju (MadOnion, Final Reality...). No, več o Demo sceni lahko izveste na strani http://www.scene.org/, kjer boste našli tudi pravo zakladnico introtov in demotov vseh velikosti (4kb, 64kb in veliki demoti). Za vas pa sem na naš strežnik uploadal meni enega izmed najboljših introtov, 64KB veliki Exceedov Heaven. Ko boste videli, kaj vse se da stlačiti v tako majhno datoteko, se boste zamislili nad silnimi megabajti današnjih igric in OSjev....

7 komentarjev