»

Nov test!

Slo-Tech - Vodni bloki, po katerih je naš forumaš ter pisec člankov morphling1 znan že po celem svetu, so njegova strast. Kako iz procesorja iztisniti še tisti zadnji megaherc, kako optimizirati sistem vodnega hlajenja, kakšne črpalke uporabiti, kakšne cevi -- za taka vprašanja se obrača na njega. No, vsi, ki vam vodno hlajenje predstavlja neko naložbo, v katero se je vredno spraviti, ter tisti, ki vas enostavno zanima, kako se 6 različnih vodnih blokov obnese pod enakimi pogoji, kliknite sem. Morphling1 je namreč spisal vzporedni test šestih vodnih blokov -- od tega je kar pet njegovih. Branje obvezno.

5 komentarjev

O hladilnih tekočinah

Overclockers.com - Ko delaš vodno hlajenje, je ponavadi zadnja stvar, na katero pomisliš, tekočina, ki bo prenašala toploto po sistemu. Za sisteme, ki uporabljajo osnoven model, se pravi blok, radiator in pumpa, je dovolj destilirana voda z kakim dodatkom proti rjavenju/rasti alg, na primer antifriz. Ko pa se podaš v ekstremne vode, kjer že tekočino shladiš pod temperaturo zmrzovanja - se pa pojavi problem. Kako preprečiti, da bi voda zmrznila? Kater je najboljši dodatek za vodo ali, še bolje, kaj je najboljši nadomestek vode v takem sistemu? To so se vprašali na Overclockers.com in spisali precej poučen članek o hladilnih tekočinah. Pa veselo branje[:)]!

0 komentarjev

Pasivni naščije aktivnega?

Icrontic - Na ICTronic sem zasledil, vsaj po mojem mnenju, zelo zanimiv primerjalni test dveh hladilnikov za čipovje. Prvi je Titanov, dokaj običajne oblike, nizek, s priloženim tihim ventilatorjem ter termalno pasto. Primerjali so ga pa z Zalmanovim "noiseless" hladilnikom za čipovje. V bistvu zadeva ni, kot lahko vidite tukaj, nič drugega kot zelo velik kos kovine brez ventilatorja. Bi rekel, da zelo spominja na referenčni hladilnik Pentium 1 procesorjev. Najbrž bi pričakovali, da bo Titan hladil bolje. Vraga! Zalman doseže dve stopinji nižjo temperaturo pod obremenitvijo. Zanimivo, ha?

0 komentarjev

Leufkenovi vodni bloki

GideonTech - Vsi tisti, ki neradi izdelujete vodne bloke in se raje posvetite izdelavi drugih delov vodnega sistema za hlajenje procesorja, se lahko veselite, kajti podjetje Leufken Technologies pripravlja nove vodne bloke, ki bodo (vsaj tako pravijo) prinesli nekaj svežine v svet sistemov za vodno hlajenje. Prvi vodni blok, ki ga Leufken pripravlja se imenuje COMPONENT FLUID INJECTOR (CFI) in ne vsebuje nobenih "labirintov" po katerih bi tekla voda, ampak vodo usmerja direktno na jedro procesorja. Poleg prej omenjenega bloka, pa bo podjetje ponuja tudi t.i. PEL-BLOCK, ki je naveza CFI-ja in Peltierjevega elementa, ki bo lahko 118 W, 158 W ali 85 W. Bloka sta zaenkrat zasnovana za AMD-jeve...

8 komentarjev

Vodno hlajenje n-tič

Void Your Warranty - Če podjetja Swiftech še ne poznate, potem pobrskajte malo po arhivu novic in takoj vam bo jasno s čim se podjetje ukvarja. V eni izmed prejšnjih novic sem predstavil Swiftechov zelo učinkovit hladilnik, ki se lahko spopade tudi s takimi težkokategonrniki, kot so Alphe in GlobalWini, vendar pa proizvodnja hladilnikov ni edina stvar s katero se podjetje ukvarja. S popularizacijo raznovrstnih vodnih sistemov za kar najboljše hlajenje procesorja so se začeli ukvarjati tudi s proizvodnjo le-teh. Rezultat truda Swiftechovih inženirjev si lahko ogledate tukaj, kjer so opisali njihov sistem za vodno hlajenje, ki ga lahko enostavno vgradite v ohišje. Problem je edino vodni blok, ki je sestavljen iz aluminija in bakra. Res je sicer, da je aluminij posebno obdelan, da nebi...

0 komentarjev

Doma narejen hladilnik

vir: Tech1
Tech1 - Nekateri zanesenjaki si očitno ne morejo pomagati in raje sami izdelajo nekatere izdelke, kot pa da bi le-te kupili v trgovini. Nekateri gredo na lastno roko izdelovati vodne bloke ali celoten sistem za vodno hlajenje, nekateri pa se požvižgajo na izdelovanje vodnih blokov in podobnih stvari, ki so vsaj malce povezane z vodnim hlajenjem, ter se raje odpravijo izdelati čisti pravi procesorski hladilnik (HSF). Taki norci so ljudje na Tech1, kjer so opravili tak projekt, ga poslikali in opisali. Ker je besedilo v nemščini, besedila nisem čisto razumel, vendar sem vseeno odkril, da so zanesenjaki hladilnik izdelali iz bakrene ploščice in aluminijastih hladilnih reber.
...

2 komentarja

Najmanjši vodni blok na svetu

Slo-Tech - Hm, do sedaj sem bil mnenja, da so na miniaturne zadeve najbolj vdarjeni Azijci, toda dva Italijana sta me prepričala o nasprotnem. Fanta sta namreč prišla na idejo, da bi izdelala najmanjši vodni blok na svetu. In res, iz njune delavnice je prišla ven ta zadevica, dejansko precej miniaturen vodni blok. Sicer je zadeva sodeč po njujinih testih precej neuporabna, toda koga to briga. Glavno je, da sta v nečem prva . Thnx, PsiHO.

5 komentarjev

Pritrditev vodnega bloka

OCtools - Pri OCTools so se spravili na reševanje problema pritrjevanja vodnega bloka na procesor in prišli do meni zelo zanimive in enostavne rešitve. Nekatere plošče za AMDjeve procesorje imajo okoli socketa štiri luknje, ki so zelo prikladne za namestitev vodnega bloka. Vse kar še rabite je ploščica približno 5 mm debelega pleksi stekla, iz katerega naredite lepo se prilegajočo ploščico, ki jo namestite na vodni blok in skoznjo s plastičnimi vijaki privijete vodni blok na procesor. Vsekakor zelo lepa in elegantna reštev. Članek vam močno priporočam.

2 komentarja

Testi hladilnikov

Trainwrecker - Pred nekaj časa ste si lahko ogledali Trainwreckerjev testirni sistem hladilnikov, ki je še vedno nekaj zares posebnega. Toliko truda, inovacije in idej le redko vidimo skupaj na enem mestu. No, fantje so se sedaj celo spravili testirat hladilnike z njim in njihove izsledke lahko vidite tukaj. Testirali so vse aktualne hladilnike, od Golden Orba preko Alph do Hedgehoga, zal pa nikjer niso objavili primerjalne tabele. Rezultati za vsak hladilnik posebej so objavljeni na svoji strani, poleg tega pa so rezultati malce preveč komplicirani in se morate prav poglobiti v njihove metode, da bi jih razumeli. No ja...

0 komentarjev

Kako speči procesor?

Dan's DATA - Kako? Dobite si vodno hlajenje, kjer sta blok in hladilnik iz različnih kovin (aluminij in baker, recimo) in ga pustite delovati pol leta. Po pol leta bi morali imeti črn procesor, zaradi elektro - korozije razjeden vodni blok, ki je zraven tega še zelen od alg. Kako bi stvar morala izgledati, pa lahko vidite tukaj.

0 komentarjev