»

Pomnilnik v Windows: 1. del

TechNet - O pravšnji količini pomnilnika in najboljši nastavitvi ostranjevalne datoteke na Windows 2000/XP/Vista je bilo prelitega že toliko črnila, da bi pričakovali, da je ta tema javno razdelana in poljudno jasna vsakomur. V resnici je situacija daleč od tega, zato se je znani računalniški guru Mark Russinovich na svojem blogu odločil narediti zmedi konec in reči bobu bob in popu pop. Poglejmo, kako Windows obravnava pomnilnik.

V prvem prispevku, ki sicer datira v julij, so opisane omejitve za fizični pomnilnik. 32-bitna različina Windows Server 2008 Standard podpira 4 GB, Datacenter pa 64 GB, medtem ko 64-bitni verziji prepoznata do 32 GB oz. 2 TB. Razlog za omejitev v...

50 komentarjev

Večjedrni Athloni?

The Register - Šef AMD-ja je menda ravno te dni izjavil, da se lahko nadejamo večjedrnih Athlonov, kajti Hyper Transport pomeni tisto lepilo za povezovanje procesorjev, ki ga konkurenca še nima in neverjetno priložnost, da konkurenci zabijejo še kak gol.

Sicer ni najbolj jasno, ali je s tem mislil na kak genetski spoj dveh Bartonov, ki bi si delila drugonivojski pomnilnik na čipu, ki bi imel podnožje, združljivo s sedanjimi Athlon-64/Opteron matičnimi ploščami, ali pa na kaj bolj daljnoročnega z dvema Athlon-64 enotama na čipu, kar bo očitno moralo počakati vsaj na 90 nm geometrijo, če ne celo malo dlje.

Kljub vsemu se dva Athlona zdita naravnost nora kombinacija, prav tako tudi recimo dvojno popolnomo 64-bitno jedro (brez 32-bitnih delov iz x86). Tako bi uporabniki dobili stroj, ki ga rabijo (Windows userji verjetno še prvega, Linux mojstri verjetno slednjega), ki bi vsem omogočil pravo "dual CPU" delo, tistim z denarjem za plato z dvema podnožjema pa celo delo s štirimi procesorji!

Ne ve se,...

12 komentarjev

Dvoprocesorski Opteroni in AGP?

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je Gigabyte na Japonskem pred kratkim pripravil predogled nekaterih svojih plošč za prihajajoče Athlone64 in Opterone. Predstavljene so bile plošče, ki temeljijo na čipovjih AMD 8000, nVidia CK8 in VIA K8T800. Vse predstavljene plošče imajo precej standardne lastnosti značilne za nove plošče, izstopa pa GA-7A8DW, ki deluje na AMD 8151. Plošča je dvoprocesorska, na 940-pinskem ležišču, ima 1x PCI 33 MHz, 1x PCI-X 100MHz, 1x PCI-X 133MHz ter režo AGP 8x. To zanika nekatere govorice, po katerih naj dvoprocesorske plošče za Opterone ne bi vsebovale reže...

5 komentarjev

Abit gre v Dual-MP vodé

ABIT - Abit bo, vsaj tako piše na njihovi strani, izdal strežniško usmerjeno dvoprocesorsko osnovno ploščo za AMDjeve Athlone MP, čeprav lahko v paru na plošči delujejo tudi Duron MP ter Athlon XP procesorji. Temelji na AMD-760 MPX čipovju ter je po specifikacijah sumljivo podobna Tyanovi Tiger MPX. Nanjo lahko damo 4 GB registriranega pomnilnika, ima vgrajen omrežni vmesnik, dve 64-bitni PCI reži ter AGP-PRO vmesnik. Če to sparimo še z kvalitetnim modulom za nadzorovanje temperature ter napak, se zna zgoditi, da bo Abit dobil prvo pravo naslednico BP6 plošče :D. No, malo pretiravam.

1 komentar

Tyan Tiger MPX

The Tech Report - Mi ponavadi ne pokrivamo testov strojne opreme, ki ciljajo na strežniške sisteme, a bom v tem primeru naredil izjemo, saj je prav Tiger MPX tista plošča, na kateri bo Slo-Tech deloval v bližnji (ampak spet ne zelo bližnji) prihodnosti. Ploščo so pretestirali na The Tech report, test si pa oglejte na tem naslovu. Plošča je dvoprocesorska ter grajena na čipovju AMD760MPX, ki pred AMD760MP prinaša majhne izboljšave. Ima štiri reže za pomnilnik, v katere lahko vtaknemo do 4 GB pomnilnika, a je predpogoj za uporabo več kot dveh modulov to, da je paličica Registered RAM. Plošča ima tudi 3 64-bitne PCI ter tri navadne PCI reže ter integriran omrežni vmesnik. Čeprav uradno ne podpira XP procesorjev, lahko iz lastne roke trdim, da se z dvema Athlonoma XP 1700+ počuti prav fletno. Kaj pravijo Tech Reportovci o plošči? Preberite si sami.

1 komentar

AMD-760MPX že naslednji teden?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja naj bi AMD naslednji teden najavil svoje novo čipovje, AMD-760MPX, ki bo podpiralo dual-procesor socket A konfiguracijo. Sestavljeno bo iz AMDjevega že znanega AMD-762 North Bridgea, ki so si ga sposodili pri AMD-760MP čipovju in pa novega AMD-768 South Bridga, ki podpira 64 bit 66 MHz PCI vodilo.
Povedano je bilo tudi, da naj bi vodilni proizvajalci matičnih plošč, kot so ASUS, Gigabyte, Tyan ter mogoče ABIT in MSI napovedali na AMD-760MPX sloneče matične plošče.
AMD pa naj bi pred koncem leta na strežniški trg poslal še svoje nove Duron procesorje, namenjene več-procesorski uporabi. Novinec naj bi se imenoval Duron MP in bo deloval pri 1 GHz, 1.1 GHz in 1.2 GHz.

2 komentarja

AMD bo prenehal izdelovati AMD-760 nabor

X-Bit Labs - Inženirji pri AMD-ju so dokazali, da znajo narediti odličen nabor, vendar pa niso nikoli kazali interesa, da bi ostali v tem poslu, ampak so imeli vedno bolj podporno vlogo. Tako je bilo pri prvih naborih Irongadle za prve Athlone, ki so se izkazali za zelo dobre, vendar pa jih je AMD zaradi Viine ponudbe kasneje umaknil. Nekaj časa smo sicer kupovali plošče s hroščatimi VIA nabori, vendar pa je AMD kmalu izdal nov nabor, ki se je imenoval AMD-760 in je bil namenjen spodbujanju drugih proizvajalcev, da se opogumijo in podprejo pomnilnik DDR SDRAM. AMD-jev nabor se je spet izkazal za odličnega in izjemno hitrega, vendar pa ga bo AMD prenehal proizvajati. Razlog tiči v tem, da je na trgu že dovolj naborov drugih podjetij, kot so ALi, VIA, SIS in Nvidia, ki bodo zagotovili dovolj pestro paleto, da zadovoljijo vsakega uporabnika. AMD je sicer že dalj časa načrtoval opustitev proizvodnje AMD-760, vendar tega ni mogel storiti, saj se je velika večina uporabnikov še vedno pripravljala na...

0 komentarjev

Opravičilo

Slo-Tech - Opravičujemo se zaradi daljšega nedelovanja Slo-Techa. Pri restartu strežnika je le ta obvisel zaradi okvarjenega zagonskega sektorja. Zahvaljujemo se Telemachovi ekipi za njihovo današnjo pomoč pri odpravljanju težav. BTW... če slučajno niste opazili... sedaj naj bi na Slo-Techu delovalo vse (če kaj ne dela mail me)

28 komentarjev

Slike AMDjevega Palomina

Overclockers Australia - Na forumu Avstralskih overclockerjev sem našel prve slike AMDjevega novega procesorja družine Athlon, Palomina. Slike so bile posnete na predstavitvi za zaprtimi vrati, posneli pa so jih novinarji nemške računalniške revije Tecchannel. Za demonstracijo so uporabili Gigabytovo GA-7DX matično ploščo, ki temelji na čipovju AMD 760. Testni primerek je tiktakal pri 1533 MHz (11,5 × 133). Zanimivo je, da bo AMD najverjetneje začel s prodajo Palominov v drugi četrtini tega leta, a samo v večprocesorski verziji, za katero je namenjeno čipovje 760MP. Na Cebitu so pokazali tudi tak delujoč sistem. Enoprocesorske Palomino sisteme pa lahko pričakujemo v tretji četrtini tega leta. Ja, saj res... Tole je še zanimivo. Na Palominu je 5 L1 mostičkov, ki pa so lasersko prerezani, torej nič navijanja brez dobrega HB svinčnika.

Stran na forumu najdete tukaj, originalni članek, ki pa je na žalost v nemščini, pa tukaj....

0 komentarjev