»

Incident z brisanjem knjig Amazon stal 150.000 dolarjev

Heise - Julija letos je Amazon kupcem elektronskih verzij knjig Živalska farma in 1984 enostransko oddaljeno pobrisal te knjige in vrnil denar, ker jih je založnik opozoril, da zanje Amazon nima ustreznih pravic. Kupci so zagnali vik in krik, Amazon pa se je v prihodnjih mesecih posipal s pepelom in obljubljal, da česa tako neumnega ne bo več ponovil. Hkrati so si s tem nakopali še srd dijaka Justina Gawronskega iz Michigana, ki si je ob prebiranju knjige 1984 za domače branje v Kindle zapisoval opombe ob branju, ki so postali z izbrisom knjige neuporabni, zaradi česar je vložil tožbo.

Amazon je dosegel poravnavo z oškodovanim dijakom. Obvezali so se, da ne bodo oddaljeno brisali ali spreminjali kupljenih del kupcem brez uporabnikovega privoljenja, razen v primerih neplačila, s sodnim nalogom ali za brisanje zlobne kode. Pomembnejši del dogovora za tožnika pa je odškodnina v višini 150.000 dolarjev, od katere bo odvetniški del šel za dobrodelne namene. Ker si je Gawronski prizadeval, da...

2 komentarja

BonziBuddy na sodišču

The Register - Da, našli so se korajžni, ki tožijo izdelovalce oz. tržitelje namiznega hrčka, BonziBuddya.

Verjetno ste že naleteli na kakšno stran, kjer se vam je prikazalo oglaševalsko okno, ki je bilo na moč podobno Windows oknom, ki prikazujejo sistemska sporočila. Tej tehniki se strokovno reče FUI -- Fake User Interface ter je v svetu spletnega oglaševanja zelo uporabljana.

Po besedah tožnikov naj bi podjetje tako z ukano na svojo stran (ki sicer spada med najbolj obiskane na internetu; le zakaj?) privabilo milijone ljudi ter jih s tem zmotilo pri njihovem delu oz. surfanju po .netu [>:D]. BonziBuggy, be gone.

5 komentarjev

Rapsodija Microsoft Tretjič: Odlog, prosim!

The Register - Ko je sodišče ugodilo želji tožnikom, da se zasliši še nemalo Microsoftu predvsem nenaklonjenih prič, je bilo javnosti znano stališče tožnikov verjetno malce drugačno, kot je danes. Kdo bi si mislil, kaj vse lahko pomeni nekaj besed: Microsoft je -- uradno -- menil, da 'državice' želijo predvsem 'čista Okna'. Torej, brez (ne-) potrebnega šodra v obliki Internet Explorerja. Sedaj pa je znana malce drugačna verzija: želeli bi le 'modularna' okna. Torej taka, ki jih uporabniki ali preprodajalci lahko sestavijo po svojih merah: posledica te spremembe pa je Microsoftova prošnja, da bi se zaslišanje odložilo za dva tedna.

Ahem, sicer hvalevredna poteza, a se bojim, da bi bila cena vseh modulov, ki bi sestavljali današnja okna, veliko višja od nekega homogenega izdelka, kot ga poznamo danes. Tožnike pa itak skrbi zgolj in le blagor potrošnikov.

0 komentarjev

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Da velikan blazno povezanost spletnega brskalnika s samimi okni jako izkorišča, mi verjetno ni treba pisat. So pa tožniki v zadevi proti MSju -- teh je sicer nemalo, a se osredotočam na ono, nam najbolj znano -- zahtevali, po mojem mnenju, nekaj rahlo absurdnega: naj jim preda izvorno kodo, da jo bodo neodvisni strokovnjaki 'pregledali' ter se na podlagi tega odločili, ali je Internet Explorer res neločljivo povezan s samim operacijskim sistemom. Jojmene!

4 komentarji

Kdor ne toži, ni Američan, hej hej fej!

The Register - Kot je v modi, da tožena podjetja milo za drago tožijo nazaj svoje tožnike, tako se je v nekratkem nizu tožb v IT prikazala še ena: Broadcom proti Intelu. Tožencu se očita protizakonita uporabo Broadcomovih grafičnih patentov v novih procesorjih. Uh... Omembe vredno je tudi dejstvo, da si Broadcom lasti ServerWorks, podjetje, s katerim Intel v tesni navezi kuje nabor čipovja 870.

9 komentarjev