»

V Evropo prihaja prvi petaflopsni supperračunalnik

Heise - Evropa bo dobila svoj prvi superračunalnik, kateremu se bo zmogljivost merila v petaflopsih. Gre za IBM-ov BlueGene/P, ki ga je kupil nemški raziskovalni center Jülich v Stuttgartu za neznano vsoto, nekaj pa bosta zraven primaknila tudi nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave (Bundesministerium für Bildung und Forschung) ter deželno ministrstvo za inovacije v Severnem Porenju-Vestfaliji. Zanimivo je, da bo to prvi vodno hlajeni računalnik iz serije BlueGene/P, s čimer bodo zmanjšali potrebo po uporabi klimatskih naprav. Sistem bo sicer poganjalo 73.728 procesorjev PowerPC s 294.912 jedri (štiri na procesor torej) in 144 TB pomnilnika, za kar bo potrebno zagotoviti 2,2 MW električne energije.

13 komentarjev

Microsoft Reclusa Gaming Keyboard

Extremetech - Microsoft je ne tako dolgo nazaj v navezi z Razerjem izdal eno izmed trenutno tehnološko najnaprednejših mišk, imenovano Habu. Očitno ni šlo za slučajen dogodek, saj se partnerstvo nadaljuje, zdaj je namreč tukaj tipkovnica Reclusa Gaming Keyboard. Opremljena je s precej standardnimi funkcijami tega razreda, med drugim z različnimi dodatnimi gumbi, dvema vrtljivima kolescima in osvetlitvijo tipk, Razer pa je svoj delež primaknil v obliki posebne tehnologije za hitrejši odziv ob pritiskanju na tipke (kar sicer zveni malce optimistično). ExtremeTechovci so napravico dobili pod prste, priporočamo branje testa. Izvorni članek.

12 komentarjev

Mod "switcha"

Raiwulfs Zone - Hja, kaj naj rečem. Modelu, ki je tole ustvaril je bilo pač malce dolgčas in zato je šel enostavno izrezat AMDjev znak v ohišje svojega mrežnega pretikala. Moram reči, da je ideja dobra, moti me le to, da so lučke ostale originalne barve. Moral bi premisliti še o zamenjavi le-teh (v modre recimo :)) ), ter primakniti še kakšno dodatno, tako da bi bolje osvetlila notranjost. Tukaj.

1 komentar

Titanov hladilnik za grafične kartice

Overclocked Cafe - Najbolj poznan hladilnik za grafične kartice je seveda Blue Orb, vendar to ne pomeni, da zna take hladilnike izdelovati samo Thermaltake. Ne, že dalj časa lahko opazujemo prizadevanja drugih proizvajalcev, kot so na primer Titan in drugi. Ravno slednji je predstavil Titan GPU cooler, ki je (kakor lahko razberemo že iz imena) namenjen hlajenju grafičnim karticam. Vanj je vgrajen 30 mm 5 CFM ventilator, kot opcijo pa so nam Titanovci ponudili tudi priklop hladilnika na molex konektor. GPU cooler je sicer mišljen kot konkurenca Thermaltakovemu Blue Orbu, vendar pa so ga na Overclocked Cafe na žalost primerjali samo s tovarniških hladilnikom, ki pride skupaj z grafično kartico. No ja, kljub temu kiksu si lahko test še vedno preberete in premislite, če je Thermaltaku že padla krona iz glave.

0 komentarjev